Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Breivik voitti osittain oikeustapauksensa Norjan valtiota vastaan

Oikeus katsoi, että joukkomurhaajan kohtelu vankilassa on ollut epäinhimillistä.

Ulkomaat
 
POOL
Anders Behring Breivik
Anders Behring Breivik Kuva: POOL

Tukholma

Joukkomurhaaja Anders Behring Breivik on voittanut osin oikeustapauksensa Norjan valtiota vastaan. Oslon käräjäoikeus antoi tuomionsa suurta huomiota herättäneessä tapauksessa keskiviikkona.

Oikeuden mukaan valtio on rikkonut Euroopan ihmisoikeussopimuksen pykälää kolme, jossa sanotaan, ettei ketään tule altistaa kidutukselle tai rangaista epäinhimillisellä tai halventavalla tavalla.

Määrääviä tekijöitä olivat oikeuden mukaan muun muassa Breivikin eristyksen pituus, sen puutteellinen motivointi sekä puutteelliset mahdollisuudet valittaa asiasta. Lisäksi oikeus katsoi, ettei hänen psyykkistä kuntoaan ole huomioitu riittävästi tuomiota annettaessa.

Oikeus kiinnitti huomiota myös toistuviin alastomana tehtyihin turvatarkastuksiin, jotka eivät sen mielestä ole olleet turvallisuuden kannalta riittävän motivoituja.

Valtio määrättiin maksamaan Breivikin oikeudenkäyntikulut, 330 937, 50 Norjan kruunua eli noin 35 840 euroa.

Asiantuntijat pitivät tuomiota yllättävänä. Moni kuitenkin katsoi, että tuomio on osoitus Norjan oikeusjärjestelmän riippumattomuudesta.

”Ensimmäinen ajatus monille on, että tämä on tappio Norjalle. Mutta kuva on moniulotteisempi – sillä oikeusjärjestelmä on osa valtiota. Meillä on tuomari, joka uskaltaa tehdä kiistanalaisia päätöksiä ja se on Norjan oikeusjärjestelmän selvä hyvä puoli”, sanoi eristystapauksia tunteva asianajaja Thomas Horn Aftenpostenille.

Breivik haastoi valtion oikeuteen, koska hänen mielestään tiukka eritys ja muut olot vankilassa ovat vahingoittaneet häntä ja loukanneet hänen ihmisoikeuksiaan.

Haasteessa oli kyse kahden eri Euroopan ihmisoikeussopimuksen pykälän rikkomisesta. Oikeus katsoi, ettei valtio ole toiminut toisen näistä vastaisesti. Breivik voitti tapauksen siis vain osittain.

Pykälä 8, jonka rikkomisesta valtio vapautettiin, koskee oikeutta yksityisyyteen, perhe-elämään ja yhteydenpitoon.

Oikeuden mukaan valtiolla on ollut oikeus seurata Breivikin viestintää laajasti, sillä kyse on muun muassa mahdollisuudesta estää terrorismitekoja.

Valtio harkitsee vielä, valittaako se tuomiosta. Päätös on tehtävä kuukauden kuluessa.

Valtiota edustava Marius Emberland totesi NRK:lle keskustelevansa asiasta oikeusministeriön kanssa. Hän totesi myös olevansa yllättynyt tuomiosta.

”Olemme saaneet tukea osalle esittämistämme näkökohdista, olemme siitä iloisia. Olemme iloisia myös siitä, että meillä on riippumaton oikeuslaitos”, hän sanoi.

Breivik murhasi 22. heinäkuuta 2011 yhteensä 77 ihmistä Oslon keskustan pommi-iskussa ja myöhemmin Utøyan saarella. Taustalla oli äärioikeistolainen ideologia.

Hän sai teoistaan 21-vuoden vankeusrangaistuksen, joka on pisin mahdollinen Norjassa.

Breivik istuu tuomiotaan Skienin vankilassa, missä myös maaliskuussa pidetty oikeudenkäynti pidettiin turvallisuussyistä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat