Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Breivik-tuomio järkyttänee norjalaisia, mutta osoittaa myös oikeusvaltion vahvuutta

Breivikin oikeudenkäynnissä kyse ei ollut vain valtion tappiosta, vaan tavallaan myös voitosta, kirjoittaa HS:n Tukholman-kirjeenvaihtaja Elina Kervinen.

Ulkomaat
 
Elina Kervinen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n Skandinavian-kirjeenvaihtaja

Moni norjalainen lienee tänään järkyttynyt ja hämillään, ja sen voi ymmärtää.

Norja on vuosia surrut joukkomurhaaja Anders Behring Breivikin uhreja, ja koettanut päästä yli Utøyan tragedian aiheuttamasta tuskasta.

Nyt – juuri kun pahimmat haavat olivat ehtineet umpeutua – 77 ihmistä saarella ja Oslon hallituskorttelissa tappanut Breivik pääsi näpäyttämään valtiota: häntä on kohdeltu osin epäinhimillisesti, oikeus katsoi keskiviikkona.

Breivik sai osavoiton tapauksessa, jossa hän oli haastanut Norjan valtion oikeuteen ihmisoikeuksien loukkaamisesta vankila-aikana.

Kyse oli kahdesta pykälästä Euroopan ihmisoikeussopimuksessa. Valtion katsottiin rikkoneen toista näistä. Se määrättiin maksamaan Brevikin oikeudenkäyntikulut korvauksena.

Erityisesti uhrien omaisien ja läheisien lienee vaikea ymmärtää tuomiota.

Samaan aikaan Norjassa jaksettiin keskiviikkona muistaa, että kyse on muusta kuin tunteista.

Tuomarin paine seurata kansalaismielipidettä on ollut vahva, ja siksi tuomiota voi pitää osoituksena Norjan oikeusjärjestelmän itsenäisyydestä ja oikeusvaltion vahvuudesta. Tätä niin asiantuntijat kuin viranomaiset ja oikeusministeri korostivat useissa lausunnoissa: kyse ei ole vain valtion häviöstä, vaan tavallaan myös voitosta. Näin on, vaikka itse tuomion sisältöä pitäisi epäonnistuneena.

Toinen asia on, pitääkö tuomio, jos se käsitellään korkeammissa oikeusasteissa.

Epäselvää on vielä, aikooko valtio valittaa. Sillä on neljä viikkoa aikaa harkita asiaa. Valtio on katsonut, että laaja eristys ja tiukat turvatoimet ovat kohtuullisia sen vuoksi, että Breivikiä pidetään edelleen hyvin vaarallisena. Mikäli tuomio saa lainvoiman nykyisellään, olisi vankeinhoidon harkittava Breivikin oloja uudelleen.

Asian ristiriitaisuuden takia olisi luontevaa, että se punnittaisiin oikeudessa perusteellisesti ja loppuun saakka.

Samalla kipeää on, että oikeussali antaa Breivikille aina vain uuden mahdollisuuden olla julkisuudessa ja saada teoilleen huomiota.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat