Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Punainen katastrofi ei jätä unkarilaista pikkukaupunkia rauhaan – myrkkymuta syövytti Károlyné Törőn kumisaappaat jalkoihin kiinni

Devecserin pikkukaupunki Länsi-Unkarissa jäi emäksisen lietteen alle vuoden 2010 ympäristökatastrofissa.

Ulkomaat
 
Mika Ranta / HS
Károlyné Törő oli kuukauden sairaalassa lokakuussa 2010, kun emäksinen liete poltti hänen ihoaan laajoilta alueilta.
Károlyné Törő oli kuukauden sairaalassa lokakuussa 2010, kun emäksinen liete poltti hänen ihoaan laajoilta alueilta. Kuva: Mika Ranta / HS
Fakta

Punainen liete tappoi kymmenen

 Unkarin lähihistorian pahin ympäristökatastrofi tapahtui lokakuussa 2010, kun Ajkan alumiinitehtaan lieteallas murtui.

 Arviolta miljoona kuutiometriä emäksistä lietettä levisi pääosin Devecserin kaupungin ja Kolontárin kylän alueille. Punainen liete peitti 40 neliökilometrin alueen.

 Onnettomuudessa kuoli kymmenen ja pari sataa loukkaantui.

Devecser

Oli oikeastaan ihme, että koira pelastui. Yleensä se hyppäsi ulos autosta, jos ikkuna oli jäänyt auki.

Mutta kun läheisestä alumiinitehtaasta vyörynyt punainen liete huuhtoi auton kotipihasta kilometrin päähän, sekarotuinen koira pysyi kyydissä. Se oli koiran pelastus.

Nyt Foltos eli Laikku räksyttää uuden omakotitalon pihassa Devecserin kaupungin laitamilla. Siisti kortteli on kuin arkkitehtitoimiston havainnekuvasta. Eletty elämä näkyy vähän, sillä täällä on asuttu vasta viisi vuotta.

Koiran omistajien György Orbánin ja Mária Györgyné Orbánin vanha koti tuhoutui lokakuussa 2010, kun läheisen alumiinitehtaan lietealtaasta karannut emäksinen liete pyyhkäisi kotikorttelin yli. Kymmenen ihmistä kuoli ja parisataa loukkaantui yhdessä Unkarin lähihistorian pahimmista ympäristöonnettomuuksista.

Myös Suomessa uutiskuvat 40 neliökilometrin alueelle levinneestä punaisesta liejusta pysyivät päiväkausia otsikoissa.

Revis
Revis

Jaloissa hyörivä koira vaikuttaa selvinneen ilman traumoja, mutta kaupunkilaisten toipuminen on yhä kesken. Elämä ei ole entisellään.

”Miten siitä voisi toipua? Kuvittele itse herääväsi kodistasi aamulla onnellisena ja pari tuntia myöhemmin koko koti on tuhoutunut”, Mária Györgyné Orbán sanoo.

Perusturva on järkkynyt. György Orbán oli rakentamassa tehdasta 1971, kun se avattiin osana sosialistisen itäblokin teollistamiskiihkoa. Viereisen Ajkan kaupungin puolella sijaitseva tehdas louhi bauksiitista alumiinin tarvittavaa ainetta muidenkin liittolaismaiden tarpeisiin.

”Emme ikinä pitäneet tehdasta uhkana”, György Orbán sanoo.

Kun kommunismi kaatui, tehdas yksityistettiin. Seuraava poliittinen hyökyaalto tuli punaisen lietekatastrofin jälkeen.

Päivä ennen ”punaista katastrofia” kaupungin johtoon oli valittu valtapuolue Fideszia edustanut pormestari. Hän heräsi todennäköisesti elämänsä pahimpaan krapulaan, kun voitonjuhlien jälkeisenä päivänä metrin korkuinen lieteaalto pyyhki kotikaupunkia.

Pormestari sai lähteä yhden kauden jälkeen. Vuonna 2014 uudeksi pormestariksi valittiin äärioikeistolaista Jobbik-puoluetta edustava Gábor Ferenczi.

Paikalliselle romaniväestölle tämä oli toinen suuri katastrofi lieteonnettomuuden jälkeen.

Jo ennen nousuaan pormestariksi Ferenczi oli järjestämässä äärioikeiston marssia läpi Devecserin, mikä oli voimakas merkki Jobbikin aseman ja itsetunnon vahvistumisesta. Marssin tavoitteena oli pelotella romaneita, joita on noin kolmannes kaupungin asukkaista.

Nyt Ferenczi johtaa Devecserissä pelottelemiaan ihmisiä.

Äärioikeiston symboleita näkyy paraatipaikoilla. Kaupungissa on vastikään avattu muistomerkki ensimmäisen ja toisen maailmansodan uhreille. Muistomerkkiä koristaa Turul-lintu, joka on äärioikeiston ruokkiman mytologian symboleita.

Mika Ranta / HS
Devecsrin sotamuistomerkissä on äärioikeiston suosima mytologinen Turul-lintu.
Devecsrin sotamuistomerkissä on äärioikeiston suosima mytologinen Turul-lintu.

Kaupungin rajalla seisoo kyltti, jossa nimi Devecser on kirjoitettu riimukirjoituksella. Myös riimukirjoitus on äärioikeiston lempilapsia pyrkimyksissä luoda hatariin tai olemattomiin faktoihin perustavaa historiaa. Ferenczi selittää modernin riimukirjoituksen olevan perintöä unkarilaisten esi-isiltä.

Symbolinen viesti on selvä. Kaupungissa on uusi isäntä.

Lieteonnettomuudella oli osansa vallanvaihdossa.

Kotinsa menettäneet saivat uudet asunnot, mutta kaikki eivät silti ole tyytyväisiä saamiinsa korvauksiin. Kevätkukkia Devecserin keskustassa valikoiva Károlyné Törő sanoo, ettei ole saanut tarpeeksi rahallista tukea vammojensa hoitoon.

Emäksinen liete syövytti Törőn kumisaappaat jalkoihin kiinni. Hänelle on tehty viisi ihonsiirtoa.

”Kirjoittakaa nimeni sinne lehteen, niin he tietävät lähettää rahaa.”

Pormestari Ferenczi arvelee itsekin nousseensa valtaan, koska paikalliset eivät olleet tyytyväisiä katastrofin jälkihoitoon. Hän kertoo, että vajaat 20 prosenttia kaupunkilaisista muutti onnettomuuden jälkeen pois. Jäljelle jäi 4 400 asukasta.

”Monelle oli vaikea tottua uuteen tilanteeseen ja aloittaa elämä alusta.”

Tilannetta pahentaa hänen mukaansa se, ettei ketään ole tuomittu onnettomuudesta. Tammikuussa unkarilaisoikeus vapautti entisen tehtaanjohtajan syytteistä.

Valli petti pitkään jatkuneiden sateiden jälkeen. Pormestari vihjailee, että lietealtaan annettiin vuotaa, jotta tehtaan ei olisi tarvinnut rakentaa uutta allasta vanhan täytyttyä. Puhe pitää suodattaa Unkarin poliittisten valtataistelun läpi. Oppositiosta oleva Jobbik haluaa haastaa pääministeripuolue Fideszia.

Kommunismin punainen perintö näkyy Devecserissä enää onnettomuustehtaan ympäristössä. Tehdas otettiin pian onnettomuuden jälkeen valtion ohjaukseen ja takaisin käyttöön.

Alumiinitehtaan korjattuja ja yhä käytössä olevia lietealtaita ympäröivä maaperä hohtaa yhä yhtä punaisena kuin uutiskuvien emäksinen liete.

Mika Ranta / HS
Laikku-koira sai lempinimen Selviytyjä, kun se pelastettiin lietevyöryn keskeltä autosta. Koiran omistajien Mária Györgyné Orbánin ja György Orbánin koti tuhoutui onnettomuudessa.
Laikku-koira sai lempinimen Selviytyjä, kun se pelastettiin lietevyöryn keskeltä autosta. Koiran omistajien Mária Györgyné Orbánin ja György Orbánin koti tuhoutui onnettomuudessa.
Mika Ranta / HS
Pormestari Gábor Ferenczi tapasi kaupungilla Imréné Vassin.
Pormestari Gábor Ferenczi tapasi kaupungilla Imréné Vassin.
Mika Ranta / HS
Alumiinitehtaan pettänyttä lietealtaan vallia lähinnä ollut ja pahiten tuhoutunut talo jätettiin muistomerkiksi Kolontárin kylään.
Alumiinitehtaan pettänyttä lietealtaan vallia lähinnä ollut ja pahiten tuhoutunut talo jätettiin muistomerkiksi Kolontárin kylään.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat