Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Naton pääsihteeri: ”Venäjän kanssa syviä ja pysyviä erimielisyyksiä”

Sotilasliitto ja Venäjä olivat ensi kerran yhteisneuvostossa kahteen vuoteen. Osapuolet kuuntelivat toistensa “poikkeavia kertomuksia” Ukrainan sodasta.

Ulkomaat
 
FRANCOIS LENOIR / Reuters
Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg kertoi Naton ja Venäjän tapaamisen tuloksista Brysselissä keskiviikkona.
Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg kertoi Naton ja Venäjän tapaamisen tuloksista Brysselissä keskiviikkona. Kuva: FRANCOIS LENOIR / Reuters

Bryssel

Sotilasliitto Nato ja Venäjä pitivät keskiviikkona ensimmäisen yhteisneuvoston tapaamisen kahteen vuoteen. Naton pääsihteerin Jens Stoltenbergin mukaan osapuolten välillä on ”syviä ja pysyviä erimielisyyksiä”.

”Emme voi sanoa, että olisimme palanneet asioiden normaaliin tilaan. Tämä päivä ei muuttanut sitä, että Nato-jäsenten mielestä paluuta käytännön yhteistyöhön ei ole ennen kuin Venäjä alkaa jälleen kunnioittaa kansainvälinen oikeutta”, Stoltenberg kertoi tiedotustilaisuudessaan Brysselissä.

Stoltenbergin mukaan Naton 28 jäsenmaan joukossa ”ei ole ymmärrystä Venäjän tekemälle laittomalle Krimin valtaamiselle”. Hänen mukaansa Natoa huolestuttavat Itä-Ukrainan tulitauon loukkaukset viime päivinä.

Stoltenbergin mukaan Natolla ja Venäjällä on tarkastelun alla ”eri faktat, kertomukset ja vastuut”, mitä tulee Ukrainan sotaan. Hänen mukaansa Venäjä on ollut Ukrainan sotatoimien aktiivinen osallinen.

Stoltenberg totesi, että Naton ja Venäjän yhteisneuvoston perustavanlaatuinen periaate on, että ”jokaisella maalla on oikeus valita oma turvallisuusjärjestelynsä”. Tällä Stoltenberg viittasi Ukrainaan, josta Naton virallisen kannan mukaan tulee joku päivä sotilasliiton jäsen.

Venäjä katsoo, että kyseessä on ukrainalaisten sisällissota. Tämä on Naton mukaan fiktiota.

Molemmat osapuolet ovat Stoltenbergin mukaan samaa mieltä siitä, että Ukrainan tilannetta tulee vakauttaa ”nopeasti ja täysin” Minskissä saavutettujen sopimusten mukaisesti.

Suurlähettiläiden tapaamisessa puitiin muitakin osapuolten välejä kiristäneitä kysymyksiä kuten vaarallisia välikohtauksia Itämerellä.

Stoltenbergin mukaan viime vuosina on nähty vähemmän läpinäkyvyyttä ja tiedottamista Venäjän sotaharjoitusten suhteen, mutta samanaikaisesti lisääntynyttä toimintaa ja kovempaa retoriikkaa.

”Tämä on vaarallinen yhdistelmä”, hän sanoi.

Stoltenbergin mukaan keskustelu on vaikeina aikoina tärkeämpää kuin muulloin. Hänen mukaansa neuvonpidolla voidaan vähentää riskejä sotilaallisista välikohtauksista.

Kokousilmapiiriä varjosti kaksi välikohtausta Itämerellä viime viikolla. Venäjän hävittäjät lensivät vaarallisen lähelle Yhdysvaltain ohjustorjunta-alusta sekä tiedustelukonetta.

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov totesi ennen kokousta, että Naton ja Venäjän suhteiden jäädyttäminen on ollut Naton, ei Venäjän toive, uutistoimisto AFP kertoi.

Venäjää keskiviikon kokouksessa edustanut suurlähettiläs Aleksandr Gruško puolestaan totesi, että Venäjä ei voi hyväksyä Naton sotilaallisten panostusten lisäämistä Baltian maissa.

”Naton ja Venäjän suhteet ovat erittäin huonot”, Gruško totesi ennen kokousta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat