Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Venäjälle iso voitto oikeudessa – 50 miljardin korvaukset Jukos-kiistassa peruttiin

Hollantilaisen tuomioistuimen mukaan Venäjän valtio ei ole enää korvausvelvollinen Jukosin entisille osakkeenomistajille.

Ulkomaat
 

Venäjän valtio sai keskiviikkona merkittävän voiton hollantilaisessa tuomioistuimessa pitkällisessä Jukos öljy-yhtiön kiistassa.

Tuomioistuin kumosi aiemman päätöksen, jossa Venäjä oli määrätty maksamaan 50 miljardin dollarin korvaukset öljyjätti Jukosin osakkeenomistajille.

Yleinen tuomioistuin Haagissa sanoi päätöksessään, ettei sillä ole tuomiovaltaa asiassa, joten Venäjän federaatiolla ei ole enää korvausvelvollisuutta, uutistoimisto kertoivat.

Päätös oli uusin käänne vuosia kestäneessä ja useassa maassa käydyssä oikeustaistossa.

Korvauksesta pääseminen on taloudellisestikin merkittävä Venäjälle. 50 miljardia dollaria vastaan noin 3,8 prosenttia Venäjän viime vuoden bruttokansantuotteesta.

Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov piti päätöstä hyvänä. Peskov sanoi olettavansa, että päätöksen jälkeen Venäjän varoja ulkomailla lakataan jäädyttämästä tapaukseen liittyen. Varoja on jäädytetty muun muassa Ranskassa ja Belgiassa.

Oikeusjutun taustalla on öljy-yhtiö Jukosin pilkkominen Venäjällä. Jukos oli Venäjän suurin öljy-yhtiö, jota kohti liikemies Mihail Hodorkovski.

Vuonna 2003 Hodorskovski pidätettiin. Hänet tuomittiin poliittisena pidetyssä oikeudenkäynnissä vankilaan. Ennen pidättämistä presidentti Vladimir Putin oli varoittanut Venäjän suurliikemiehiä puuttumasta politiikkaan.

Jukos pilkottiin ja suurin osa sen varoista siirrettiin valtion öljy-yhtiö Rosnefiin.

Hodorkovski vapautui vankilasta kymmenen vuoden jälkeen vuonna 2013 ja lähti maanpakoon.

Vuonna 2014 Haagin pysyvä välitystuomioistuin määräsi Venäjän maksamaan 50 miljardia dollaria Jukosin osakkeenomistajille korvaukseksi osakkeiden pakkolunastuksesta.

Silloin tuomioistuin perusteli ratkaisua näin:

”Venäläiset tuomioistuimet taipuivat Venäjän poliittisen johdon tahtoon, joka oli saada Jukos konkurssiin, siirtää sen varat valtion hallitsemaan yhtiöön ja vangita poliittiseksi kilpailijaksi noussut mies.”

Oikeus määräsi, että jos Venäjän valtio ei maksa korvauksia, sen ulkomailla olevia varoja voidaan pakkolunastaa.

Venäjä kuitenkin valitti ratkaisusta yleiseen tuomioistuimeen Hollannissa, joka siis antoi ratkaisunsa keskiviikkona.

Uusin päätös ei kuitenkaan ole vielä pitkän kiistan loppu, sillä entisiä osakkeenomistajia edustava lakimies sanoi, että tuomiosta tullaan valittamaan.

Hodorkovski kommentoi keskiviikon päätöstä Twitterissä sanomalla, että ”länsi on päättänyt heikentää painostusta” Venäjää vastaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat