Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Orpo uskoo EU:n turvapaikkapolitiikan muuttuvan – ”kaikkien maiden mukaan nykyjärjestelmä ei toimi”

Orpon mukaan todennäköisin vaihtoehto on Suomen suosima kriisimekanismi.

Ulkomaat
 
Markku Ulander Lehtikuva
Sisäministeri Petteri Orpo
Sisäministeri Petteri Orpo Kuva: Markku Ulander Lehtikuva

Bryssel

Sisäministeri Petteri Orpo uskoo, että EU-jäsenmaat löytävät vielä sovun turvapaikanhakijoihin liittyvän Dublin-järjestelmän uudistamiseen. Hän pitää todennäköisimpänä sitä, että järjestelmää uudistetaan Suomen toivomalla tavalla koskemaan kriisitilanteita.

Luxemburgissa sisäministereiden kokoukseen osallistunut Orpo kertoi torstaina, että esimerkiksi Ruotsin, Italian ja Kreikan toivoma Dublin-järjestelmän korvaaminen pysyvällä turvapaikanhakijoiden jakomekanismilla ei ole poliittisesti mahdollista.

”Yhdistävä tekijä on, että kaikki maat ajattelevat, että nykyinen järjestelmä ei toimi. Se on luotu pienten numeroiden ja ihmismäärien aikana”, Orpo kertoi puhelinhaastattelussa.

Komissio antoi huhtikuun alussa tiedonannon, jossa esitettiin kaksi erilaista mallia Dublin-järjestelmän muuttamiseksi. Dublin-asetuksen mukaan turvapaikanhakija on rekisteröitävä ja hänen hakemuksensa on käsiteltävä ensimmäisessä EU-maassa, johon hän saapuu.

Järjestelmä romahti viime vuonna, kun Eurooppaan saapui noin miljoona turvapaikanhakijaa. Komission hahmotelmien mukaan koko Dublin voitaisiin romuttaa tai sitten se säilytetään, mutta siihen rakennetaan kriisitilanteita varten korjaava mekanismi, jolla autetaan kovan paineen kohteeksi joutuneita jäsenmaita.

Orpon mukaan maat jakautuvat eri leireihin kahden vaihtoehdon kannalle, minkä lisäksi on ”muutamia maita, joita mikään ei tunnu miellyttävän”.

Erityisen nihkeästi EU-yhteistyöhön ovat suhtautuneet Unkari ja muut Itä-Euroopan maat.

Maahanmuuttokomissaari Dimitris Avramapoulos iloitsi tiedotustilaisuudessa kokouksen jälkeen, että sisäministerit olivat siunanneet komission esittämän uuden EU:n raja- ja rannikkovartioston.

Nyt pallo on Euroopan parlamentilla, hän totesi. Komissio toivoo, että laki uudesta rajavartiostosta hyväksytään kesäkuussa.

”Meillä ei ole varaa minkäänlaisiin viivästyksiin”, Avramapoulos sanoi.

Orpon mukaan keskusteluissa viitattiin paljon myös Libyasta Italiaan kulkevan merireitin vilkastumiseen. Vaikka ihmismäärät eivät ole vielä erityisen poikkeuksellisia aiempiin vuosiin verrattuna, ”huoli on kova”.

Italiaan on tullut tänä vuonna noin 25 000 ihmistä enimmäkseen Afrikan maista, joissa ei ole laajamittaisia väkivaltaisuuksia. EU:n toiveena on saada kyseiset ihmiset nopeasti palautettua unionin ulkopuolelle.

EU:lla on ollut vaikeuksia tehdä yhteistyötä vuosikausia sitten kaaokseen ajautuneen Libyan kanssa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat