Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kiinalainen viljelijä kuluttaa vain runsaat sata euroa kuukaudessa – maamies elää insinööripojan tuloilla

HS:n kaksiosaisessa sarjassa tutustutaan kiinalaisten elämään maalla ja kaupungissa.

Ulkomaat
 
Mikko Paakkanen / HS
Liu Bingyu elättää 800–900 yuanilla (runsaat 100–120 euroa) kuussa itsensä ja 87-vuotiaan äitinsä.
Liu Bingyu elättää 800–900 yuanilla (runsaat 100–120 euroa) kuussa itsensä ja 87-vuotiaan äitinsä. Kuva: Mikko Paakkanen / HS

Yan’an

Mies lapioi maata aidatulla maatilkulla. Pieni ruskea koira pällistelee epäluuloisena aidan viereen pysäköidyn kolmipyöräisen lavamopon alta.

Artikkeliin liittyvät

”Ei minulla oikeastaan ole enää nykyään omia tuloja. Poikani lähettää minulle rahaa”, sanoo maataan muokkaava viljelijä Liu Bingyu.

Kiinan köyhistä valtaosa elää maaseudulla. Ikääntyvästä maalaisväestöstä huomattava osa saa elantonsa kuten Liu: kaupunkiin töihin lähtenyt jälkikasvu elättää heitä. Kiinassa katsotaan ihmisillä olevan velvollisuus huolehtia vanhemmistaan, jos nämä eivät tienaa.

58-vuotias Liu asuu maalla Kiinan Shaanxin maakunnassa Yan’anin kaupungin laitamilla. Maanviljelijä hän on vain nimellisesti, sillä hän viljelee ainoastaan kotitarpeiksi.

Liun pelloilla kasvaa enimmäkseen puita, jotka hän istutti viisi vuotta sitten. Puuntaimien kasvatus vaikutti silloin tuottoisalta idealta, mutta kysyntä lopahti, eikä hän ole saanut myytyä puita.

Liun on tyytyminen pojan lähettämiin tuloihin, sillä työpaikkoja alueella ei juuri ole, varsinkaan Liun ikäiselle.

Kiinassa maanviljelijöiden pellot ovat yleensä niin pieniä, ettei niitä viljelemällä voi saada kovin mainittavia tuloja, kasvatti mitä tahansa.

Liulla on peltoa puuntaimialue mukaan luettuna 0,8 mu-yksikköä eli noin viisi aaria.

Liu on kuitenkin onnekas, sillä hänen 34-vuotias poikansa on käynyt yliopiston ja päässyt töihin terästehtaalle Suzhoun kaupunkiin lähelle Shanghaita.

”Hän on jonkinlainen insinööri”, Liu kertoo.

Poika lähettää Liulle kahden tai kolmen kuukauden välein parituhatta yuania eli noin 270 euroa. ”Se periaatteessa riittää elämiseen.”

Maaseudulla eläminen on halpaa. Liulla on oma talo, joten asumisesta ei tarvitse maksaa, ellei taloa pidä korjata.

Liu sanoo tarvitsevansa kuukaudessa 800–900 yuania eli runsaat 100–120 euroa. Sillä hän saa elätettyä myös 87-vuotiaan äitinsä, joka asuu hänen luonaan.

Rahaa kuluu lähinnä sähkölaskuun ja ruokaan. Aivan kaikkea ruokaa ei tarvitse ostaa, koska Liu kasvattaa tomaatteja, kurkkua ja munakoisoa omaan käyttöönsä. Hänellä on myös seitsemän kanaa.

Kaupasta Liu kertoo ostavansa jauhoja, riisiä, lihaa, vihanneksia, öljyä, viinietikkaa ja suolaa.

”Käytän tietenkin enemmän jauhoja kuin riisiä, koska me olemme täällä pohjoiskiinalaisia”, Liu valistaa. Pohjois-Kiina on nuudelialuetta, riisiä syödään enemmän etelässä.

Liun vaimo asuu pojan luona Suzhoussa ja hoitaa pojan pientä lasta. Kiinalaisissa perheissä on yleistä, että kaukaa muuttaneen nuoren pariskunnan luona asuu jommankumman vanhempia, kun pariskunta saa lapsen.

Päivähoitopaikkoja on niukasti ja monet ovat kalliita, joten töissä käyvien on usein pakko ottaa äiti tai anoppi majailemaan asuntoonsa.

Pojan lisäksi Liulla on kaksi tytärtä. Heistä toinen asuu miehensä kanssa Tianjinin suurkaupungissa Kiinan itärannikolla. Toinen on maanviljelijän vaimona lähellä kotikylää.

Maaseudun nuorista ihmisistä osa jää edelleen maalle asumaan, mutta usein hekin käyvät kaupungeissa tilapäisissä töissä.

Toisin kuin insinööripoika tyttäret ovat käyneet pelkän peruskoulun.

”He eivät olleet hyviä opiskelemaan asioita”, Liu perustelee.

Kiinassa on lähes normi, että jos perheellä on varaa panostaa vain yhden lapsen koulutukseen, valinta osuu mieluummin poikaan kuin tyttöön.

Perinteisen ajattelun mukaan sukulinja jatkuu vain pojan kautta. Tyttöjenkin on silti tarpeen tullen kannettava vastuunsa vanhempien elatuksesta.

Perinteinen ajattelu elää erityisen vahvana maaseudulla. Maalaiset ovat saaneet jopa lievennyksen niin sanottuun yhden lapsen politiikkaan, joka oli voimassa vuosikymmeniä. He ovat yleensä voineet tehdä toisen lapsen, jos ensimmäinen lapsi on tyttö.

Niukkuudesta huolimatta Liu kertoo olevansa tyytyväinen elämäänsä.

”Ei ole syytä huoleen. Minulla on lapsia, jotka elättävät minua, ja kahden vuoden kuluttua alan saada eläkettäkin.”

Kun Liu täyttää 60 vuotta, hän alkaa saada sata yuania kuussa, koska hänellä on eläkevakuutus. Summa on vajaat neljätoista euroa. Maaseudulla sekin on hyvä lisä tuloihin.

Vaikka Kiinan viime vuosikymmenien vaurastuminen näkyy eniten kaupungeissa, elämä on muuttunut maaseudullakin parempaan suuntaan.

”Ennen vuotta 1980 täällä ei ollut mitään. Jos halusi ostaa vaikka hammasharjan, piti kävellä 12 kilometrin päähän lähimpään kaupunkiin. Polkupyöriä oli vain rikkailla.”

Liun kotona ei ollut edes radiota. Nyt hänellä on televisio, jääkaappi ja pesukone. Ne ovat pojan ostamia.

Hänellä on myös käytettynä ostettu lavamopo ja matkapuhelin, jota hän käyttää vain soitteluun.

”Intenetiä en tarvitse, koska en tiedä, miten sitä käytetään.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat