Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pop-tähti Prince on kuollut 57-vuotiaana

”Syvän surun vallassa vahvistan, että legendaarinen, ikoninen esiintyjä, Prince Rogers Nelson, on kuollut Paisley Parkin asunnossaan tänä aamuna”, tähden tiedottaja vahvisti torstaina.

Ulkomaat
 
Juha Metso
Prince esiintyi Suomessa ainoan kerran vuonna 2011 Hartwall Areanalla Helsingissä. Valokuvaaja Juha Metso kuvasi konsertin Helsingin Sanomille.
Prince esiintyi Suomessa ainoan kerran vuonna 2011 Hartwall Areanalla Helsingissä. Valokuvaaja Juha Metso kuvasi konsertin Helsingin Sanomille. Kuva: Juha Metso

Yhdysvaltalainen muusikko Prince on kuollut. Yksi maailman vaikutusvaltaisimmista ja menestyneimmistä poptähdistä oli kuollessaan 57-vuotias.

Pop-ikonin kuoleman vahvisti torstaina myös tähden tiedottaja.

”Syvän surun vallassa vahvistan, että legendaarinen, ikoninen esiintyjä, Prince Rogers Nelson, on kuollut Paisley Parkin asunnossaan tänä aamuna”, tiedottaja Yvette Noel-Schure sanoi torstaina uutistoimistojen mukaan.

Hän ei antanut Princen kuolemasta lisätietoja.

Aiemmin torstaina kerrottiin, että Princen asunnosta Minnesotan osavaltiosta oli löydetty tajuton henkilö, joka oli myöhemmin todettu kuolleeksi. Paisley Parkissa on asunnon lisäksi Princen studio.

Carverin piirikunnan viranomaiset kertoivat torstaina aamulla paikallista aikaa tutkivansa kuolemantapausta Paisley Parkin studiolla.

Viranomaiset eivät kuitenkaan kertoneet kuolemantapauksesta yksityiskohtia, ennen kuin tieto oli saatettu lähiomaisille, kirjoittaa Minnesotan alueen suurin lehti Star Tribune.

Kun Princen kuolema oli vahvistettu, studion eteen Audubon Roadille alkoi kerääntyä faneja, jotka toivat paikalle kukkia ja pehmoleluja.

Prince, syntymänimeltään Prince Rogers Nelson, oli yksi popmusiikin vaikutusvaltaisimmista ja menestyneimmistä hahmoista. Häntä pidetään erittäin merkittävänä laulajana ja lauluntekijänä.

Kevin Winter / Getty Images
Vuonna 2005 Prince esiintyi Kaliforniassa.
Vuonna 2005 Prince esiintyi Kaliforniassa.

Hän sävelsi satoja kappaleita itselleen ja muille. Levyjulkaisuja kertyi vuosien varrella 39. Hän hallitsi useita instrumentteja.

Princen uran käynnistyi 1970-luvulla. Kansainväliseksi tähdeksi hän nousi seuraavalla vuosikymmenellä.

Vuonna 1984 ilmestynyttä albumia Purple Rain on kuvailtu yhdeksi kaikkien aikojen parhaimmista levyistä.

Hänen tunnetuimpia kappaleitaan ovat muun muassa Purple Rain, 1999, When Doves Cry, Cream ja Kiss.

Hänen musiikissaan yhdistyivät jazz, funk ja disco. Yli 40 vuotta jatkuneen uransa aikana Prince myi yli 100 miljoonaa levyä.

Vuonna 1993 Prince muutti nimensä symboliksi, jolla ei ole lainkaan lausuttavaa muotoa, mutta myöhemmin hän alkoi taas käyttää vanhaa nimeään.

Eric Gaillard / REUTERS
Vuonna 1994 Prince käytti nimen sijasta paidassaankin näkyvää symbolia.
Vuonna 1994 Prince käytti nimen sijasta paidassaankin näkyvää symbolia.

Viikko sitten torstaina Princen kerrottiin konsertoineen sairaana Atlantassa eikä hän tuntenut oloaan hyväksi keikan aikana.

Konsertin jälkeen Princen yksityiskone oli joutunut laskeutumaan Illinoisin osavaltiossa sijaitsevaan Molinen kaupunkiin, koska supertähden vointi oli huonontunut.

Koneen laskeuduttua Prince oli viety sairaalaan. Syyksi kerrottiin flunssa.

Muutamaa tuntia myöhemmin Princen Twitter-tilille ilmaantui viesti sanoilla ”I am #transformed” (Olen muuttunut).

Yhdysvalloissa poplegendan kuolemaa surtiin laajasti.

The New York Times -lehti kutsui Princea pikkutarkaksi popin mestariksi, leiskuvaksi ja tuottoisaksi lauluntekijäksi ja esiintyjäksi, jonka musiikki yhdisti ja uudisti funkia, rokkia ja R&B:tä.

”Hänen vuonna 1984 ilmestynyttä elokuvaansa Purple Rain pidetään yhtenä parhaimpana ja vaikutusvaltaisimpana musiikkielokuvana koskaan”, lehti kirjoitti nekrologissaan.

”Tältä kuulostaa, kun kyyhkyset itkevät. Lepää rauhassa Prince”, twiittasi näyttelijä Whoopi Goldberg viitaten Princen kappaleeseen.

The Entertainment Weekly -lehden mukaan Prince oli luovuudessaan ja tuotteliaisuudessaan näennäisesti väsymätön. Lehti kutsui häntä myös provokatiiviseksi ja ristiriitaiseksi taiteilijaksi, joka suosi eroottisia lyriikoita ja pröystäilevää tyyliä.

The Rolling Stone -lehden mukaan Princesta tuli liki 40 vuoden uransa aikana taiteellisuuden ja yksilöllisyyden ikoni.

”Harva taiteilija määritteli ja uudelleenmääritteli popin, rokin, R&B:n, funkin, soulin ja lähes joka musiikin lajin niin mielikuvituksellisesti kuin Prince”, lehti luonnehti.

The Rolling Stone muistutti myös, että Prince protestoi levytyssopimusta ja musiikkiteollisuutta vastaan nimeämällä itsensä uudelleen symboliksi, jota oli mahdoton lausua. Hän jakoi albumejaan konserttiyleisölle aikana, jolloin muut eivät vielä tehneet niin.

The Billboard -lehden mukaan Prince oli kuuluisa paitsi tuotteliaisuudestaan myös perfektionismistaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat