Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Joukko valtionpäämiehiä ja liikejohtajia vaatii YK:ta laillistamaan huumeet

”Se, että eläisimme maailmassa, jossa ei ole huumeita, ei tule ikinä tapahtumaan”, Kolumbian entinen presidentti César Gaviria Trujillo sanoi.

Ulkomaat
 
Marcos Brindicci / Reuters
Nainen piteli kannabiskasvia marihuanan laillistamista vaatineessa mielenosoituksessa Argentiinan pääkaupungissa Buenos Airesissa joulukuussa 2014.
Nainen piteli kannabiskasvia marihuanan laillistamista vaatineessa mielenosoituksessa Argentiinan pääkaupungissa Buenos Airesissa joulukuussa 2014. Kuva: Marcos Brindicci / Reuters

YK:n erityisistunnossa tällä viikolla hyväksytty loppuasiakirja kansainvälisestä huumausainepolitiikasta on saanut osakseen kovaa kritiikkiä.

Kriitikoiden mielestä asiakirja jatkaa entistä huumeiden kriminalisointiin pohjautuvaa linjaa, joka ei ole tähänkään mennessä johtanut hyviin tuloksiin.

Näkyvimpiin kriitikoihin kuuluu entisistä valtionpäämiehistä, virkamiehistä ja talouselämän vaikuttajista koostuva huumepoliittinen yhteenliittymä GCDP eli Global Commission on Drug Policy. Yhteenliittymä vaati torstaina maailman maita etenemään huumausaineiden laillistamisessa.

GCDP järjesti torstaina New Yorkissa lehdistötilaisuuden, johon osallistui muun muassa Virgin-yhtiöiden perustaja Richard Branson sekä kolme entistä presidenttiä, muun muassa Kolumbian entinen presidentti César Gaviria Trujillo.

The Guardian -lehden mukaan Trujillo arvioi tilaisuudessa, että YK:n tavoite huumeiden väärinkäytön lopettamisesta on ”epärealistinen, täysin naiivi, lähes typerä”.

”Se, että eläisimme maailmassa, jossa ei ole huumeita, ei tule ikinä tapahtumaan”, Trujillo sanoi.

Useissa maissa on jo vähennetty huumausaineiden käytön ja hallussapidon rangaistavuutta. Esimerkiksi Uruguay laillisti kannabiksen kaksi vuotta sitten.

Lisäksi eri maissa ja muun muassa Yhdysvaltain osavaltioissa on edetty siihen suuntaan, että huumekauppa ja -valmistus sallitaan viranomaisten valvonnassa.

Laillistamisen ideana on vähentää huumekauppaan liittyvää rikollisuutta, joka on useissa maissa saanut valtavat mittasuhteet. Yksistään Meksikossa on kuollut 164 000 ihmistä huumeisiin liittyvässä väkivallassa vuosina 2007–2014.

Loppuasiakirja on tuonut pintaan myös YK:n jäsenmaiden suuret erot huumausainepolitiikassa. Joissakin maissa linja on liberalisoitumassa, mutta joissakin maissa huumerikoksista saa edelleenkin kuolemantuomion.

Muun muassa Indonesia korosti erityisistunnossa, että kuolemanrangaistus on edelleen ”tärkeä osa” maan huumepolitiikkaa.

YK:n yleiskokouksen korkean tason erityisistunnossa hyväksytyn yhteisen loppuasiakirjan tarkoitus on vahvistaa nykyisen kansainvälisen huumausainepolitiikan perusta.

Huumausaineista on tehty kolme kansainvälistä yleissopimusta, joiden mukaan kansainvälinen yhteisö ei tue eri maiden pyrkimyksiä laillistaa huumeita.

Suomen sosiaali- ja terveysministeriön mukaan Suomi ja EU ovat kannattaneet nykyistä linjaa, jossa korostetaan huumeista aiheutuvia terveyshaittoja ja -riskejä sekä ennaltaehkäisevää toimintaa. EU on korostanut kuolemanrangaistuksen vastustamista myös huumerikoksissa.

Suomen-delegaatioon osallistunut johtaja Kari Paaso sosiaali- ja terveysministeriöstä sanoo, että kokouksessa näkyi ajattelutavan muutos, ”suuren laivan kääntyminen”.

”Huumeita käsitellään nyt enemmän terveys- ja sosiaalikysymyksenä kuin rikollisuutena. Ajatuksena on, että huumeiden käyttäjiä tulee hoitaa, ei rangaista”, Paaso sanoo.

Paaso ennustaa, että laillistamiskeskustelu tulee muuttumaan entistä kiihkeämmäksi tämänkertaisen kokouksen jälkeen.

Hän odottaa, että seuraavassa kokouksessa joku maista tekee aloitteen YK:n yleissopimusten eli konventioiden muuttamisesta niin, että laillistaminen tulisi virallisestikin mahdolliseksi. Nyt esimerkiksi Uruguay on rikkonut YK:n konventiota laillistaessaan kannabiksen.

YK:n erityisistunto piti järjestää vasta vuonna 2019, mutta huumerikollisuuden pahasti koettelemat maat Meksiko, Kolumbia ja Guatemala halusivat aikaistaa huumepolitiikan arviointia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat