Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Brysselin pommimies toimi aiemmin Isisin länsimaisten panttivankien vartijana Syyriassa

”Siinä olivat länsimaalaiset länsimaalaisia vastaan”, yksi Syyriassa pidätetyistä panttivangeista sanoi HS:lle.

Ulkomaat
 
Reuters
Belgian kansalainen Najim Laachraoui oli toinen mustapaitaisista terroristeista, jotka tallentuivat valvontakameran kuvaan Brysselin lentokentällä.
Belgian kansalainen Najim Laachraoui oli toinen mustapaitaisista terroristeista, jotka tallentuivat valvontakameran kuvaan Brysselin lentokentällä. Kuva: Reuters

Toinen Brysselin lentokentän itsemurhapommittajista oli aiemmin Isis-järjestön riveissä Syyriassa ja toimi länsimaisten pankkivankien vartijana, tutkijat ja lakimies kertoivat perjantaina.

Vapautuneet ranskalaiset panttivangit tunnistivat Najim Laachraouin samaksi mieheksi, joka oli yksi heidän vartijoistaan Syyriassa, vahvisti panttivankien lakimies uutistoimisto AFP:lle.

24-vuotias Laachraoui räjäytti itsensä yhdessä toisen pommimiehen kanssa Brysselissä Zaventemin lentokentällä maaliskuun 22. päivä. Brysselin iskuissa kentällä ja metrossa kuoli 32 ihmistä.

Yksi panttivangeista Syyriassa oli ranskalainen toimittaja Nicolas Henin. Hän oli Isisin vankina kymmenen kuukautta vuosina 2013–2014. Lakimiehen mukaan Henin on virallisesti vahvistanut Laachraouin mieheksi, josta Isisissä käytettiin taistelijanimeä Abou Idriss.

Henin kertoi panttivankiajastaan HS:lle erillisessä haastattelussa aiemmin huhtikuussa. Hänen mukaan panttivankien vartijoihin kuului aluksi belgialaisia ja ranskalaisia jihadisteja. Myöhemmin Henin ja kolme muuta ranskalaista päätyivät ryhmään joita vartioi The Beatles -lempinimen saanut brittinelikko. Nelikkoon kuului Isisin mestausvideoilla esiintynyt ”Jihadi John”.

”Siinä olivat länsimaalaiset länsimaalaisia vastaan”, Henin sanoi HS:lle.

Henin kuului 24 panttivangin ryhmään, jossa oli eurooppalaisia ja amerikkalaisia. Heidät oli alun perin siepattu eri aikoina ja eri ryhmien toimesta, mutta lopulta panttivangit päätyivät Isisin haltuun.

”Meitä pidettiin pimeässä huoneessa, jonka ikkunat oli peitetty. Joitain meistä kidutettiin pahoin”, Henin kertoi.

Loppuvaiheessa panttivankiryhmää pidettiin kellarissa Isisin pääkaupunkin Raqqan laidalla.

Laachraoui matkusti Belgian syyttäjien mukaan Syyriaan helmikuussa 2013, jolloin Isis vasta oli muotoutumassa eikä ollut vielä julistanut ”kalifaattiaan” Syyriaan ja Irakiin. Viranomaisten seuraava havainto Laachraouista oli syyskuussa 2015, jolloin hänet rekisteröitiin väärällä nimellä Itävallan ja Unkarin rajalla. Häntä ei otettu kiinni.

Pariisin suuret terrori-iskut tehtiin pari kuukautta myöhemmin marraskuussa 2015. Laacharaouin epäillään olleen osallisena niissäkin. Isisin propagandalehden Dabiq uusimmassa numerossa kerrotaan, että hän ”valmisti räjähteet kahteen iskuun Pariisissa ja Brysselissä”.

HS kysyi toimittaja Heniniltä antoivatko vanginvartijat mitään merkkejä aikeista hyökätä Euroopaan. Mitään suoraa vihjettä ei tullut, mutta puheista kävi selväksi, että länsimaiset jihadistit pitivät länttä vihollisenaan.

”He pitivät itseään kostajana, eivät hyökkääjinä. He ajattelivat kostavansa muslimiyhteisöille tehtyä pahaa”, Henin sanoo.

Isisin päähuomio oli kesään 2014 asti kalifaatin perustamisessa ja hallinnoimisessa Irakin ja Syyrian pohjoisosissa. Käännekohtana Isisin strategiassa on pidetty elokuuta 2014, jolloin Yhdysvallat aloitti ilmapommitukset sitä vastaan Irakissa.

Sen jälkeen Isis nimesi ulkomaisten operaatioiden johtajaksi belgialaisen Abdelhamid Abaaoudin ja alkoi järjestelmällisesti lähettää Syyriassa koulutettuja länsimaisia jihadisteja Eurooppaan. Abaooudin perustama solu teki Pariisin ja Brysselin iskut. Verkoston toiminnasta kerrotaan tarkemmin tässä artikkelissa.

Kuitenkin jo ennen Abaooudin operaatiota joitain Isisin riveissä olleita taistelijoita oli palannut Eurooppaan ja yrittänyt tai tehnyt terrori-iskuja. Ainakin joissain tapauksessa kyse oli yksin toimineista terroristeista. Yksi näistä oli toinen toimittaja Heninin vartijana Syyriassa toiminut mies, Ranskan kansalainen Mehdi Nemmouche.

Toukokuussa 2014 Nemmouche meni aseen kanssa juutalaisen museoon Brysselissä ja ampui kuoliaaksi neljä ihmistä.

”Hän on johtolanka. Se tapahtui ennen kalifaatin julistamista ja lännen ilmaiskuja. Ehkä suunnitelmia hyökätä länteen oli siis olemassa jo aiemmin”, Henin sanoi.

Henin vapautui samaan aikaan muiden ranskalaisten panttivankien kanssa huhtikuussa 2014. Saman keväänä vapauteen pääsi suurin osa Isisin 24 panttivangista, joista todennäköisesti maksettiin lunnaita.

Isis ei kuitenkaan vapauttanut amerikkalaisia ja brittiläisiä vankejaan. Heidät teloitettiin myöhemmin Isisin propagandavideoilla.

Reuters
Belgian poliisi jakoi Najim Laachraouin kuvan Brysselin terrori-iskujen tutkinnan yhteydessä.
Belgian poliisi jakoi Najim Laachraouin kuvan Brysselin terrori-iskujen tutkinnan yhteydessä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat