Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miltä ydinturman tuhoama Tšernobyl näyttää nykyisin? Onnettomuudesta tänään 30 vuotta

30 vuotta sitten Tšernobylin ydinonnettomuus alkoi valjeta seudun asukkaille huhuina. Yhä sen jäljistä näkee vain osan. Kaikki ei ole sitä, miltä näyttää.

Ulkomaat
 
Tšernobyl: järkyttävä ydinturma tuhosi kaupungin
Tšernobyl: järkyttävä ydinturma tuhosi kaupungin
Kuumeiset työt Tsernobylin ydinvoimaonnettomuuden radioaktiivisten supermyrkkyjen pitämiseksi hallinnassa ovat jatkuneet jo 30 vuotta. Ensi vuonna saadaan valmiiksi uusi suojarakennus. Se rullataan 1986 räjähtäneen ja silloin kiireesti betoniin valetun reaktorin päälle pitämään kuolettavat aineet sisällään. Toimittajat Jussi Niemeläinen, Kalle Koponen, kuvaus ja leikkaus Kalle Koponen

Tšernobyl/Pripjat

Illalla puoli kymmeneltä on aivan pimeää. Jos tupakkapaikka ei olisi ulkolampun alla, ihmisistä näkisi vain tupakan hehkun. Tärkein valonlähde on tähtitaivas. Tšernobylissä ei ole katuvaloja.

Ivanin mielestä pitää palata sisään ja ottaa vielä yhdet pienet lasilliset vodkaa, kansojen väliselle ystävyydelle. Toinen syy on, ettei tässä ole parempaakaan tekemistä.

”Mutta parempi olla juomatta liikaa. Miliisi saattaa puhalluttaa. Promilleista voi lähteä työ”, hän sanoo.

Työ on rakentaa uutta suojarakennelmaa vuonna 1986 räjähtäneen ydinvoimalan nelosreaktorin päälle. Töitä tehdään 15 päivää, jonka jälkeen ollaan 15 päivää vapaalla. Työviikot asutaan asuntolassa. Työmaalle tullaan monilta paikkakunnilta muualta Ukrainasta.

”Kotiseudulla ei ole töitä”, työkaveri Mykola sanoo.

”Kun Venäjän ja Ukrainan välit menivät, venäläiset työntekijät lähtivät. Tilalle tuli puolalaisia. Niille maksetaan taatusti paljon enemmän kuin meille”, Anatoli sanoo.

Ärtymys on ymmärrettävää. Miehistä kukaan ei ole paikallinen. Täällä ollaan töissä vain rahan takia.

Ivan, Mykola ja Anatoli istuvat Tšernobylin kaupungin yöelämän keskuksessa, baarissa jolla ei ole nimeä. Jos on, kukaan ei tiedä sitä. Useimmat eivät edes kutsu tätä baariksi vaan kaupaksi.

Baari onkin vain pienen ruokakaupan yksi seinusta. Juomat haetaan tiskiltä, jonka takana kaikki elintarvikkeet ovat. Sen toisessa päädyssä on kaksi oluthanaa, kohtalainen valikoima vodkaa ja wasabilla maustettuja suolapähkinöitä.

Neljä pöytää on erotettu muusta huoneesta katosta tulevalla sinisellä samettiverholla, joka yltää puolen metrin korkeuteen. Sen takana olevista näkyvät vain sääret.

Tällaista Tšernobylissä on. Kaikesta näkee vain osan ja oma päättely menee helposti hutiin.

Kalle Koponen / HS
Tšernobylin kauppa toimii myös baarina. Tiukan alkoholipolitiikan vuoksi juomia nautitaan häveliäästi verhon takana.
Tšernobylin kauppa toimii myös baarina. Tiukan alkoholipolitiikan vuoksi juomia nautitaan häveliäästi verhon takana.

Tšernobylin eli ukrainalaisittain Tšornobylin pikkukaupunki sai 1970-luvulla luovuttaa nimensä uuden ydinvoimalan pitkään viralliseen nimeen. Nimi oli siihen aikaan kunniakkain mahdollinen, sillä mukana oli myös neuvostojohtaja: V. I. Leninin mukaan nimetty Tšernobylin ydinvoimala.

Nykyisin on vaikea sanoa, kumpi voimalalle nimensä luovuttaneista on tunnetumpi, Tšernobyl vai V. I. Lenin. Voimalan onnettomuus huhtikuussa 1986 oli ja on yhä historian vakavin. Se tatuoi Tšernobylin nimen maailmanhistoriaan.

Onnettomuuden kaikkia vaikutuksia ei vieläkään tiedetä. Kymmenet tuhannet joutuivat jättämään kotinsa. Satoja ellei tuhansia ihmisiä on kuollut säteilyn vuoksi. Stressi ja pelko ovat aiheuttaneet mittaamatonta ahdistusta. Korjaus- ja puhdistustöihin on jouduttu käyttämään miljardeja euroja ja muutkin vaikutukset talouteen ovat olleet valtavia. Omalta osaltaan onnettomuus myös joudutti Neuvostoliiton romahdusta. Se pakotti diktatuuria avoimuuteen, johon sillä ei lopulta ollut varaa.

Ydinvoimala sijaitsee 18 kilometrin päässä Tšernobylistä, ja aivan ydinvoimalan vieressä sijaitsee Pripjat.

Pripjat on se kaupunki, jonka tunnemme kuvista. Kaupungissa asui yli 40 000 ihmistä, kun se evakuoitiin pian ydinonnettomuuden jälkeen. Nyt se on autiokaupunki, joka tiedetään ruostuneesta maailmanpyörästään. Sitä ei ehditty ottaa käyttöön ennen turmaa.

Kaupunki on tyhjä, talojen tyhjät ikkunat tuntuvat tuijottavan. Asvaltti on halkeillut ja sammaloitunut. Korkeimpien talojen katoilla kasvaa puita. Pihat ovat pusikoituneet ja metsittyneet.

Kun kiipeää Stalingradin sankareiden kadun 16-kerroksisen talon katolle, näkee, että ydinvoimala ja jäähallilta näyttävä uusi suojarakennelma ovat ihan vieressä, runsaan kilometrin päässä.

Missään ei ole ketään, nyt ei satu olemaan yhtään turistiryhmää. Kuuluu vain linnunlaulua ja säteilymittarin tasainen piipitys.

1970 perustettu kaupunki oli eliittikaupunki, rakennettu ydinvoimalan työntekijöille. Sen huomaa yläviistosta katsoessa yhä. Kaikki on kuin kaupunkisuunnittelijan oppikirjasta. Jalkakäytävät ovat erillään kaduista, talojen välillä tarpeeksi tilaa. Talot näyttävät neuvostotaloiksi miellyttäviltä.

Kalle Koponen / HS
Leluja hylätyssä päiväkodissa Tšernobylissä.
Leluja hylätyssä päiväkodissa Tšernobylissä.

Pripjat on ydinonnettomuuden symboli ja muistomerkki, mutta samalla se on ränsistynyt neuvostomuseo. Kahden talon katolla on vielä isot neuvostovaakunat, katuvalopylväiden päässä näkyvät punatähdet. Taloissa on iskulauseita.

Vähän matkan päässä Urheilukadulla on koulu numero 3. Sen käytävillä on vanhoja neuvostokylttejä, pioneerien iskulauseita, lapsille tehty seinätaulu Neuvostoliiton perustuslaista. Kaikki pölyn ja seinistä hiljalleen varisseen maalin peittäminä.

Koulun ruokasalissa kolmannes lattiasta peittyy lasten kaasunaamareihin. Yhdelle pöydällä on jäänyt levälleen englannin oppikirja, sivulla on esimerkki puhelinkeskustelusta. ” Hello, Lena here. Is that Valya?” ”Yes, what don’t you know today?”

Pala uhkaa nousta kurkkuun. Lapsiparat. Näyttää siltä, että täältä on lähdetty paniikissa.

Tšernobylin ydinvoimalan ympärillä on eristetty 2 600 neliökilometrin alue, jolle ei ainakaan periaatteessa pääse ilman virallista lupaa.

Alueella elää noin 3 000 ihmistä, joista lähes kaikki Tšernobylin kaupungissa. Heistä pieni osa on paluumuuttajia, useimmat käyvät täällä vain töissä. Tosin heistäkin valtaosa asuu työputkensa ajan Tšernobylissä.

Ekotšentr-tutkimuslaitoksen analyysiosaston päällikkö Tatjana Nikitina on molempia. Hänellä on virka tutkijana, mutta hän on myös Pripjatin evakko.

Onnettomuus tapahtui aikaisin lauantaina 26. huhtikuuta 1986. Paikalliset eivät huomanneet sitä mitenkään, esimerkiksi mitään räjähdysääntä ei kuulunut.

”Lauantai oli ihan tavallinen lauantai, emme tienneet mitään”, hän kertoo.

Turbiini-insinöörinä työskennellyt aviomies Aleksandr Osljak lähti työvuoroon, joka alkoi kello 16. Yöllä palatessaan hän kertoi onnettomuudesta ja vaarasta.

Sunnuntaina radio ilmoitti evakuoinnista. Ikkunasta näkyi helikoptereita. Oli ikävä tunne, kun ei tiennyt, mitä on edessä.

Radiossa kerrottiin, että pripjatilaiset evakuoidaan kolmeksi päiväksi. Mukaan pitää ottaa vaatteita ja viralliset dokumentit. Hän, silloin 27-vuotias, lähti 5-vuotiaan Aleksandr -poikansa kanssa. Mies, silloin 31, jäi voimalalle töihin.

”Ei siinä ollut mitään paniikkia. Kaikki tiesivät, että kun kaupunki on tuollaisen laitoksen vieressä, jotain voi käydä.”

Bussi lähti kohti Polesskojea, jokaisella oli istumapaikka.

”Katastrofi muutti elämän, mutta Pripjatista ja työstä ydinvoimalassa jäi valoisia muistoja. Muistelen sen ajan ystäviä ja kollegoita yhä”, hän sanoo.

Kaikki kohtelivat pripjatilaisia hyvin, hän kertoo. Tiedettiin, mitä heille oli tapahtunut.

Loppukesästä pääsi vielä hakemaan valokuvia ja muuta arvokasta, elleivät ne olleet saastuneet, Nikitina lisää.

Pripjatin koulun numero 3 lattialla olevat kaasunaamarit ovat siis ilmeisesti lavastusta. Jollekulle Pripjatin kolkko autius ei ole riittänyt, joten paikalle on haluttu rakentaa jälkikäteen paniikin jälkiä.

Kun alueella ajaa, näkee, kuinka 30 vuodessa luonto ottaa vallan. Tien varressa on monin paikoin kylttejä, jotka varoittavat poistumasta tieltä säteilyvaaran vuoksi. Vain sallituilla reiteillä ja alueilla on taatusti turvallista.

Lintujen ääniä kuuluu, mutta muuten tiheä metsä näyttää aivan tyhjältä.

Ei se tietenkään ole. Eläinlajeja on laskettu olevan nykyisin noin 400. Jotkin niistä olivat kadonneet alueelta 1800-luvulla, mutta palanneet nyt alueen muututtua suopeammaksi, biologi Denis Višnevski sanoo. Esimerkiksi karhu.

Eläimet tietenkin kärsivät säteilystä, mutta plussapuolella on ihmisten katoaminen.

”Ihmisten ja villieläinten suojelu on erilaista. Kun ihmisiä suojellaan, jokainen yksilö halutaan säästää ja pelastaa. Eläinten kohdalla suojellaan populaatiota. Jos eläinyhteisöön syntyy pentuja, se on menestys”, hän sanoo.

Tutkijat seuraavat nyt mielenkiinnolla luonnon käyttäytymistä. Tällaisia ihmisistä lähes kokonaan vapaita alueita ei ole kovin paljon.

”Etelä- ja Pohjois-Korean välillä on myös”, Višnevski sanoo.

Eikä metsäkään ole ihan koskematon. Sitä yritetään hoitaa, jotta metsäpaloilta vältyttäisiin. Ne kun voivat päästää säteilyä maaperästä. Lisäksi alueella tehdään luvattomia hakkuita. Kukaan ei tiedä, mihin puut päätyvät.

Oikeastaan eristetty alue on valtava ulkolaboratorio. Pohjavettä, pintavettä, ilmaa ja maaperää mitataan, tutkitaan ja analysoidaan koko ajan.

Sen avulla asiantuntijat laskevat, missä saa liikkua, mitä voi tehdä ja kuinka kauan missäkin saa olla, Ukrainan tiedeakatemian alaisen Tšernobylissä sijaitsevan ydinturvallisuuskeskuksen tutkija Sergei Paskevitš kertoo.

Tutkimusta tehdään myös tieteellisistä syistä.

”Täällä meillä on mahdollisuus tarkkailla, mitä tapahtuu nyt, mitä vuoden päästä. Voimme tehdä johtopäätöksiä, miten näiden kokemusten avulla voidaan vastaisuudessa toimia”, hän sanoo.

Tšernobylin turman jälkeen ei heti osattu toimia tehokkaasti. Tutkimusten avulla seuraavalla kerralla ehkä osataan.

Paskevitš toki toivoo, ettei uutta ydinonnettomuutta enää tapahdu.

”Mutta onhan ihminen lajina kovin itsevarma.”

Kalle Koponen / HS
Taustalla näkyvän Tšernobylin tuhoutuneen nelosreaktorin eristämiseksi tehdään kuumeisesti töitä, ja sadat työntekijät saapuvat päivittäin maailman pahimman ydinonnettomuuden tapahtumapaikalle.
Taustalla näkyvän Tšernobylin tuhoutuneen nelosreaktorin eristämiseksi tehdään kuumeisesti töitä, ja sadat työntekijät saapuvat päivittäin maailman pahimman ydinonnettomuuden tapahtumapaikalle.
Kalle Koponen / HS
Hylätyn lastentarhan päiväunihuone Tšernobylissä.
Hylätyn lastentarhan päiväunihuone Tšernobylissä.
Kalle Koponen / HS
Propjatin pääkadulla näkee, kuinka luonto valtaa pikku hiljaa takaisin 30 vuotta sitten hylätyn kaupungin.
Propjatin pääkadulla näkee, kuinka luonto valtaa pikku hiljaa takaisin 30 vuotta sitten hylätyn kaupungin.
Kalle Koponen / HS
Satoja kaasunaamareita on levitetty pripjatilaisen koulun lattiallle lähinnä turisteja säväyttämään.
Satoja kaasunaamareita on levitetty pripjatilaisen koulun lattiallle lähinnä turisteja säväyttämään.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat