Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tšernobylin onnettomuus tapahtui, kun testi karkasi käsistä

Neuvostoliitto hidasteli ydinvoimalaonnettomuudesta kertomisessa.

Ulkomaat
 
Tšernobylin ydinvoimalan tuhoutunut nelosreaktori on rakennuksen vasemmassa puoliskossa. Sitä peittää pian onnettomuuden jälkeen rakennettu betoninen sargofagi.
Tšernobylin ydinvoimalan tuhoutunut nelosreaktori on rakennuksen vasemmassa puoliskossa. Sitä peittää pian onnettomuuden jälkeen rakennettu betoninen sargofagi.

26. huhtikuuta 1986 Kello 1.23 silloisessa Ukrainan neuvostotasavallassa sijaitsevan Tšernobylin ydinvoimalan nelosreaktori räjähti. Onnettomuus oli historian vakavin ydinonnettomuus.

Onnettomuus oli loppu onnettomalle kokeelle, jota oli alettu tehdä reaktorin määräaikaishuollon yhteydessä. Koe oli jouduttu keskeyttämään aiemmin, joten yövuoro joutui tekemään sitä osin kylmiltään.

Testin taustalla oli reaktorin rakenteellinen vika. Reaktorin hätäpysäytyksessä tärkeät jäähdytyspumput toimivat sähköllä, mutta sähkökatkon aikana dieselmoottorit saisivat pumput käyntiin vasta minuutin jälkeen. Tätä pidettiin turvallisuusriskinä, joten kokeella haluttiin testata, riittäisikö höyryturbiinin liikevoima tuottamaan tarvittavaa virtaa.

Kokeessa reaktorin tehoa laskettiin. Teho laski liikaa, jonka jälkeen yövuoro yritti palauttaa tehot. Pian ne nousivat liikaa, mikä johti räjähdykseen. Radioaktiivista saastetta alkoi levitä voimalasta. Useimmat tulipalot saadaan sammutettua kello 6.35 mennessä, mutta nelosreaktori paloi useita päiviä.

27. huhtikuuta Neuvostoviranomaiset päättivät evakuoida voimalan vieressä sijaitsevan Pripjatin kaupungin. Evakuointialue laajeni myöhemmin, mutta neuvostoviranomaiset eivät kertoneet onnettomuudesta.

28. huhtikuuta Ruotsalaisen Forsmarkin ydinvoimalan säteilymittarit näyttivät korkeita säteilyarvoja aamulla 28. huhtikuuta. Voimala ilmoitti asiasta ensimmäisenä maailmassa. Säteilyn lähdettä ei tiedetty, mutta tuuleen suunta ja ilmapölynäytteet viittasivat Neuvostoliittoon.

Suomessa säteily huomattiin samoihin aikoihin. Säteilyturvakeskus laati ensimmäisen lehdistötiedotteen poikkeustapauksesta samana päivänä noin kello 15. Tiedote luettiin STT:n radiouutisissa kello 16.

Neuvostoliiton television pääuutiset kertoivat turmasta lyhyesti 28. huhtikuuta kello 21 Moskovan aikaa alkaneessa lähetyksessä. Uutistoimisto Tass oli kertonut asiasta hiukan aiemmin. Sen tieto saapui Suomeen kesken illan tv-uutisia. Niissä oli juuri kerrottu huomatusta säteilystä, mutta huomautettu, että Neuvostoliitto kiistää säteilyn olevan sieltä.

Asia oli HS:n pääuutinen 29. huhtikuuta.

15. toukokuutaPresidentti Mauno Koiviston ärtynyt haastattelu julkaistiin Helsingin Sanomissa. Onnettomuus ja sen tiedotus oli nostanut viimeisen suuren suomettumiskeskustelun, kun Ruotsissa vihjailtiin Suomen hidastelleen tiedotusta. Koiviston mukaan näin ei ollut.

Suomi oli kuitenkin varovainen. Kun ulkoministeriö pyysi pian onnettomuuden jälkeen Neuvostoliitolta tarkkoja tietoja onnettomuudesta, se korosti tekevänsä niin ”ainoastaan sen vuoksi, että alueella on suomalaisia”.

Toukokuussa räjähtäneen reaktorin päälle alettiin rakentaa suojaa, jotta säteily ei leviäisi. Se valmistui marraskuussa. Uutta suojarakennelmaa alettiin tehdä syyskuussa 2010. Tšernobylin ydinvoimalan viimeinen toimiva reaktori suljettiin vuonna 2000.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat