Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

175 valtiota allekirjoitti Pariisin ilmasto­sopimuksen virallisesti New Yorkissa – ”Salit täynnä kohtuullisen iloisia ihmisiä”

Maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen odottaa Suomelle vientimahdollisuuksia metsäalalla.

Ulkomaat
 
Mike Segar / Reuters
Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry otti Pariisin ilmastosopimuksen allekirjoittamiseen mukaansa kaksivuotiaan lapsenlapsensa Isabelle Dobbs-Higginsonin.
Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry otti Pariisin ilmastosopimuksen allekirjoittamiseen mukaansa kaksivuotiaan lapsenlapsensa Isabelle Dobbs-Higginsonin. Kuva: Mike Segar / Reuters

Pariisissa viime joulukuussa solmittu historiallinen ilmastosopimus allekirjoitettiin virallisesti perjantaina New Yorkissa.

Pääsihteeri Ban Ki-moonin isännöimässä seremoniassa yli 175 maata allekirjoitti sopimuksen.

Suomen puolesta sopimukseen pani puumerkkinsä maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk).

”Tunnelma on ollut hyvä, salit täynnä kohtuullisen iloisia ihmisiä”, Tiilikainen kertoi HS:lle puhelimitse perjantai-iltana.

”Hengestä kertoo sekin, että niin moni maa lähetti edustajansa allekirjoittamaan paperin heti kun mahdollista.”

Koskaan aiemmin maailmanjärjestön historiassa yhtä monta maata ei tiettävästi ole allekirjoittanut kansainvälistä sopimusta yhden päivän aikana.

Pariisin ilmastosopimuksen mukaan päästöjä vähennetään maailmanlaajuisesti vuodesta 2020 alkaen.

Sopimus astuu voimaan, kun riittävä määrä maita on ratifioinut eli saattanut sen voimaan.

”Yhdysvallat ja Kiina ovat sanoneet julkisesti, että ne haluavat ratifioida sopimuksen vielä tämän vuoden kuluessa. Kiina puhui tilaisuudessa hyvin voimakkaasti sitoutumisensa puolesta”, Tiilikainen sanoo.

Suomen ratifioimisen eteneminen riippuu EU:n ilmastopaketin vaiheista.

Pariisin sopimuksen kunnianhimon tasoa ja riittävyyttä on arvosteltu. Tiilikainen uskoo kuitenkin sopimuksen merkitykseen. Sen tavoitteita tarkistetaan viiden vuoden välein.

”Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry sanoi äsken kokouksessa, että yksi muutos on nähtävissä siinä, miten markkinat reagoivat.”

Ja kyllähän ne ovat reagoineet, Tiilikainen sanoo.

”Sopimus on niin vahva käänne, että yritykset ja sijoittajat on alkaneet toimia. Liike puhtaan teknologian ja uusiutuvan energian investointien suuntaan on selvästi vahvistunut.”

Suomalaisille yrityksille ympäristöministeri odottaa lisää vientimahdollisuuksia etenkin metsäalalla. Metsien kasvu on tärkeä keino sitoa hiilidioksidia pois ilmakehästä.

Tiilikainen tapasi New Yorkissa esimerkiksi Brasilian ja Kolumbian ministereitä.

”Molempien kanssa nousivat esiin metsät. Suomelta toivottiin yhteistyötä esimerkiksi metsävarojen inventointiin ja metsänhoitoon liittyen”, Tiilikainen sanoi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat