Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Puhu suu puhtaaksi Pariisin kansankokouksessa

Nuit debout (Yö jalkeilla) -liike alkoi työlain vastustamisesta, mutta nyt asialistalla ovat lähes kaikki maailman epäkohdat.

Ulkomaat
 
Nikolai Jakobsen
Satoja kuulijoita kerääntyi keskiviikkoiltana kuuntelemaan puheita Place de la Républiquelle Pariisissa.
Satoja kuulijoita kerääntyi keskiviikkoiltana kuuntelemaan puheita Place de la Républiquelle Pariisissa. Kuva: Nikolai Jakobsen
Fakta

Nuit debout -liike

 Liike alkoi 31.maaliskuuta ja vastusti aluksi uutta työlakiehdotusta.

 Kansalliskokous aloittaa uuden työlakiehdotuksen käsittelyn toukokuun ensimmäisellä viikolla.

 Nuit debout on levinnyt Pariisin lisäksi muihin Ranskan kaupunkeihin.

 Pariisissa se kokoontuu joka ilta Place de la République -aukiolla.

 Liike järjestää kansainvälisen Nuit debout -päivän 15. toukokuuta.

On kuin Maailma kylässä -festivaali olisi saapunut Pariisin Place de la Républiquen aukiolle. On soppakeittiö, ihmisoikeusteltta, anarkistikirjasto, palestiinalaisten puolustajat, kasvissyöjät sekä keskustelupiirit niin homojen ja lesbojen oikeuksista kuin islamilaisen kulttuurin rauhanomaisesta tulkinnasta.

Tämä on perusarki-ilta yhdessä Pariisin keskeisimmistä paikoista sen jälkeen kun Nuit debout (Yö jalkeilla) -liike valtasi aukion maaliskuun lopussa. Aukion reunassa on lava, jonka edessä suuri joukko ihmisiä viuhtoo käsillään. Puhujaksi voi ilmoittautua kuka vaan, ja yleisö voi kertoa mielipiteensä viittomilla. Aikaa on kaksi minuuttia, aihe on vapaa.

”Käsien heiluttelu tarkoittaa kyllä, samaa mieltä, taputus hiljentää puhujan. Jos kädet vie ristiin, voi ilmaista erimielisyyttä”, selittää pelkällä etunimellään esittäytyvä Antoine, 34-vuotias sosiologian opiskelija Pariisista.

Eleet ovat tutut Espanjan indignados-kansanliikkeestä, joka kokosi ihmisiä leikkauksia ja poliittista eliittiä vastaan vuonna 2011.

Nuit debout alkoi maaliskuun lopussa opiskelijoiden liikkeenä ja sai pontimensa pian parlamentin käsittelyyn tulevan työlain vastustamisena. Lain pääajatus on tuoda lisää joustoa Ranskan työmarkkinoille ja varsinkin pieniin yrityksiin. Laki on saanut ammattiyhdistykset ja kansan takajaloilleen.

Nikolai Jakobsen
Albatrossi-nimellä esittäytynyt 19-vuotias anarkisti on osallistunut mielenilmaukseen valloittamalla yhden luokkahuoneen läheisestä yliopistosta. ”Elän aika lailla järjestäytyneen yhteiskunnan ulkopuolella.”
Albatrossi-nimellä esittäytynyt 19-vuotias anarkisti on osallistunut mielenilmaukseen valloittamalla yhden luokkahuoneen läheisestä yliopistosta. ”Elän aika lailla järjestäytyneen yhteiskunnan ulkopuolella.”

Pian liikkeestä tuli venttiili muullekin tyytymättömyydelle. Sosialistipresidentti François Hollande kyntää suosion aallonpohjassa, eikä hänen sosialistihallituksensakaan saa mairittelevia arvosanoja. Lisäksi vasemmiston sisään on avautunut valtakamppailu, jossa Hollanden haastajaksi on noussut valtiovarainministeri Emmanuel Macron.

”Lähdin heti mukaan, kun kuulin tästä. Tätä on odotettu, sillä tarvitsemme muutoksen nykymenoon”, sanoo perunoita lajitteleva Nadja Le Nail.

Le Nail työskentelee päivät vanhusten kuntouttajana ja tekee illat vapaaehtoistyötä soppakeittiössä. Raaka-aineet saadaan kauppojen lahjoituksista. Ruoasta voi maksaa vapaaehtoisen maksun.

Kolmekymppinen Raphael Panassié on työtön arkeologi, joka tuli Pariisiin varta vasten hengailemaan Place de la Républiquella. Hän on kotoisin pohjoisesta Caenista, jonka toivoo myös aktivoituvan osaksi liikettä.

”Ranskan politiikan yleiskuva on vain niin masentava. Ensimmäistä kertaa tuntuu, että presidentinvaaleissakin voi tapahtua mitä vaan, kun ehdolla on Kansallisen rintaman Marine Le Pen.”

Antoine ja Raphael Panassié ovat istuneet koko iltapäivän katukiveyksellä ringissä keskustellen. Ryhmän aiheena on ilmaisunvapaus. Aihe on noussut tärkeäksi samalla kun liike on laajentunut kaikkien asioiden ajajaksi. Ryhmä pohtii, voiko esimerkiksi rasistisen puheenvuoron keskeyttää.

”Tuntuu, että ihmisillä on tarve puhua kasvokkain. Internet on täynnä vihapuhetta, mutta täällä jokaisen pitää ottaa vastuu sanoistaan. Pariisin terroristi-iskujen jälkeen tällaisen keskustelun ja yhdessäolon tarve on lisääntynyt”, Antoine arvioi.

Keskusteluryhmää huolettaa juoppojen ja häiriköiden lisäksi aiemmin viikolla sattunut tapaus, jossa tunnettu filosofi ja vuoden 1968 opiskelijamallekoiden aktiivi Alain Finkielkraut häädettiin aukiolta solvausten saattelemana.

”Emme kannata välivaltaa ja huolettaa, että pieni ryhmä osallistujia oli päättänyt, kuka saa olla paikalla ja kuka ei.”

Juutalaistaustainen Finkielkraut on tunnettu vasemmistolaisuudestaan, mutta moni hänen kirjoituksistaan esimerkiksi Israelista on herättänyt myös arvostelua.

Keskusteluryhmä päättää ehdottaa uutta käsimerkkiä illan kokouksessa. Sormilla muodostettavaa kolmiota rasististen tai loukkaavien puheiden varalta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat