Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kättelemättömyyttä, natsivertauksia ja median ohjailua – skandaalit seuraavat Ruotsin ympäristöpuoluetta

Ulkomaat
 
Elina Kervinen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n Skandinavian-kirjeenvaihtaja
Pontus Lundahl / Lehtikuva
Ympäristöpuolueen puheenjohtaja Gustav Fridolin.
Ympäristöpuolueen puheenjohtaja Gustav Fridolin. Kuva: Pontus Lundahl / Lehtikuva

Päättynyt viikko olisi tuskin voinut olla vaikeampi Ruotsin ympäristöpuolueelle. Viime päivinä skandaali on seurannut toistaan. Viikonlopun koittaessa kyse lienee jo pahimmasta puoluekriisistä Ruotsin lähihistoriassa.

Tilanne alkoi kärjistyä maanantaina, kun ympäristöpuoluetta edustava asuntoministeri Mehmet Kaplan joutui eroamaan näyttäydyttyään äärioikeistolaisena pidetyn järjestön ja islamistien kanssa. Lisäksi hän oli verrannut nyky-Israelia natsi-Saksaan.

Kun tästä myräkästä oli päästy, kävi puolueen perustaja Per Gahrton keskiviikkona spekuloimassa televisiossa, että Kaplanin eron takana oli Israelin kampanja. Puheenjohtaja Åsa Romson puolestaan sattui viittaamaan syyskuun 11. päivän iskuihin ”onnettomuutena”. Lisäksi paljastui, että puoluevirkailija oli koettanut ohjata Ruotsin television raportointia Kaplanin erosta.

Sitten tuli torstai ja viimeinen niitti. Kävi ilmi, että ympäristöpuolueen poliitikko Yasri Khan ei suostu kättelemään naisia. Hän jätti tehtävät puolueessa.

Onneton viikko on kiinnostava parista itse tapahtumia laajemmasta syystä. Toinen niistä liittyy ympäristöpuolueen historiaan.

Puolueelle oli suuri askel, kun nykyjohtajat Romson ja Gustav Fridolin veivät sen ensi kertaa hallitukseen 2014. Tätä ennen puolue oli vuosia taistellut osoittaakseen hallituskelpoisuutensa ja päästäkseen eroon arvaamattoman hihhulin leimasta.

Hallituksessa puolue on nyt koettanut tiukasti osoittaa kykyään hallita. Se on taipunut kompromisseihin, jotka olleet sille hyvin hankalia. Ympäristöpuolue muun muassa suostui Ruotsin turvapaikkapolitiikan koviin kiristyksiin, jotka olivat pitkälti sen perusarvojen vastaisia. (Fridolin toki kävi televisiossa kertomassa, että oman hallituksen linja oli ”paska”.)

Kuluneen viikon aikana Ruotsissa on kysytty jälleen, onko puolueen paikka hallituksessa: Pitäisi ratkaista asuntopula. Pitäisi kotouttaa turvapaikanhakijoita. Pääministeri Stefan Löfveniä tuskin riemastuttaa, että sen sijaan puhutaan kättelytavoista ja natsivertauksista.

Ympäristöpuoleen kuohunta on kiinnostavaa myös, koska se osoittaa, kuinka kipeitä ristiriitoja voi syntyä, kun antirasistinen ja tasa-arvoa vaaliva ajatusmaailma törmää uskonnon ja kulttuurierojen kanssa.

Kättelykohussa oli kyse lyhyesti siitä, että puoluehallitukseen ehdolla ollut ja islamilaisessa yhteisössä aktiivinen Yasri Khan kieltäytyi kättelemästä TV4:n toimittajaa vedoten siihen, että naisen kättely on hänelle liian intiimiä.

Se raivostutti monia. Ei vähiten, koska kyse on feministiseksi itseään kutsuvasta puolueesta, joka istuu feministisessä hallituksessa. Kysymys kuului, voiko miehiä ja naisia edes moniarvoisuuden nimissä olla kohtelematta samalla tavalla Ruotsissa.

Yhä kinkkisemmäksi meni, kun Fridolin totesi, ettei hän ollut ymmärtänyt, että Khanin tapa koettiin loukkaavana. Se osoitti vaikeuden edes nähdä asioita, jotka uskonnon ja kulttuurierojen vuoksi ovat ristiriidassa puolueen arvojen kanssa.

Kiinnostavaa on toisaalta sekin, että Khanista syntyi laaja periaatteellinen julkinen keskustelu. Se heijastaa ilmapiirin muutosta. Arkoja kulttuurieroihin liittyviä asioita on nyt ruodittu suorasanaisesti, mitä ehkä ei olisi tapahtunut vielä jokin aika sitten Ruotsissa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat