Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Turkki-sopimus hiertää Saksassa – arvosteluryöpyn saanut Angela Merkel vieraili pakolaisleirillä Turkin ja Syyrian rajalla

Pakolaiskriisi on umpikujassa. Saksalaiset eivät pidä liittokanslerin neuvottelukumppaneista Turkissa.

Ulkomaat
 
Umit Bektas / Reuters
Angela Merkel keskusteli Turkin pääministeri Ahmet Davutoğlun kanssa lauantaina.
Angela Merkel keskusteli Turkin pääministeri Ahmet Davutoğlun kanssa lauantaina. Kuva: Umit Bektas / Reuters

Berliini. Saksan liittokansleri Angela Merkel vieraili lauantaina pakolaisleirillä Turkin ja Syyrian rajalla.

Merkelin seurue matkusti Gaziantepin miljoonakaupunkiin Turkissa, josta he jatkoivat matkaa Nizipin kaupungissa sijaitsevaan pakolaisleiriin.

Mukana matkalla ovat Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk ja EU-komission varapuheenjohtaja Frans Timmermans.

Saksassa Merkelin arvioitiin pitävän matkaa pakolaiskriisin ydinalueelle välttämättömänä eleenä. Seudun turvallisuustilanne on huono, ja seurue etenikin turvamiesten keskellä.

Äärijärjestö Isis pitää hallussaan Gaziantepin läheisiä alueita Syyrian puolella. Vierailun jälkeen kolmikon oli määrä tavata Turkin pääministeri Ahmet Davutoglu.

Saksan liittokansleri on ajautunut Turkin kanssa tehdyn pakolaissopimuksen myötä suuriin vaikeuksiin.

Saksalaisten enemmistö pitää Turkin kanssa tehtävää yhteistyötä vähintään epäilyttävänä. Oppositiopuolue vihreiden kansanedustaja Jürgen Trittin arvosteli Merkeliä lauantaina suorin sanoin.

”Merkelin täytyy jättää vaaleanpunaiset silmälasit kotiin ja katsoa paikan päällä Turkissa tosiasioita silmiin”, Trittin sanoi Süddeutsche Zeitungissa.

Hän myös kehotti Merkeliä keskustelemaan pakolaisleirillä suoraan afganistanilaisten ja irakilaisten pakolaisten kanssa, jotka ovat pakolaissopimuksen häviäjiä.

Trittinin mukaan pakolaissopimus Turkin kanssa näyttää sen, että Euroopan unionin jäsenmaiden välinen solidaarisuus on tärkeämpää kuin solidaarisuus pakolaisia kohtaan.

Omalta osaltaan arvostelua on lisännyt Turkin presidentistä Recep Tayip Erdoğanista pilkkarunon esittäneen koomikko Jan Böhmermannin joutuminen rikostutkintaan.

Spiegel Online -verkkolehden mukaan Merkel harmitteli lauantaina sitä, että hän itse tuomitsi Böhmermannin Erdoğan-runon nopeasti ”tarkoituksella loukkaavaksi”.

Tutkintaan antoi luvan liittokansleri Merkel, mitä moni saksalainen pitää Erdoganille periksi antamisena. Kuluneella viikolla Turkki käännytti Saksan yleisradioyhtiö ARD:n toimittajan pois rajaltaan.

Uutistoimisto Reutersin Turkin hallituslähteistä saamien tietojen mukaan Böhmermannin-tapausta käsitellään Merkelin. EU-johtajien ja Davutoglun tapaamisessa, mutta pääroolissa on EU:n ja Turkin pakolaissopimus.

Listalla oli keskustelu siitä, kuinka EU:n Turkille lupaamat kolme miljardia euroa käytetään pakolaiskriisin hoidossa.

Gaziantepin lähellä sijaitsevalla pakolaisleirillä on käynnissä projekteja, joissa YK:n järjestöt rakentavat majoitustiloja EU:n rahalla.

Sen lisäksi, että Merkel koettaa näyttää Saksan ja Euroopan suuntaan, että pakolaissopimus tuo myös hyötyjä.

Edelleen Turkista saapuu Kreikan saarille noin 150 ihmistä veneillä päivässä. YK:n järjestöt, Punainen Risti ja monet ihmisoikeusjärjestöt ovat kritisoineet sopimusta kansainvälisiä ihmisoikeussopimuksia loukkaavaksi.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin raportin mukaan Turkki käännyttää syyrialaisia pakolaisia Syyriaan.

Turkkilaisia taas kiinnostaa, onko pakolaissopimuksesta heille etua. Parhaillaan Turkissa on noin 2,7 miljoonaa syyrialaista.

Turkin poliitikot ovat myyneet pakolaissopimuksen kansalaisilleen lupauksella nopeammista viisumeista Eurooppaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat