Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HS:n haastattelussa Panaman paperit vastaanottanut toimittaja: Vuoto piinaa poliitikkoja vielä vuosien päästä

Bastian Obermayer ei ole koskaan tavannut lähdettään eikä tiedä edes tämän nimeä. Luottamus kuitenkin syntyi, kun vuodetut asiakirjat paljastuivat aidoiksi.

Ulkomaat
 
Edes Panaman paperit saanut toimittaja ei tiedä vuotajan henkilöllisyyttä.
Edes Panaman paperit saanut toimittaja ei tiedä vuotajan henkilöllisyyttä.
Bastian Obermayer ei ole koskaan tavannut lähdettään eikä tiedä edes tämän nimeä. Luottamus kuitenkin syntyi, kun vuodetut asiakirjat paljastuivat aidoiksi. Toimittaja Henrik Suni, kuvaus ja leikkaus Esa Syväkuru.
Tästä on kyse

Vuodettuja asiakirjoja Panamasta

 Saksalainen sanomalehti Süddeutsche Zeitung sai noin vuosi sitten haltuunsa 11,5 miljoonaa asiakirjaa panamalaisesta asianajotoimistosta Mossack Fonsecasta. Se on maailman suurin tietovuoto.

 Aineistossa on esimerkiksi sähköposteja, pdf-tiedostoja ja valokuvia vuodesta 1977 aina vuoden 2016 alkuun.

 Lähes 400 toimittajaa kymmenistä maista on tutkinut asiakirjoja kuukausien ajan.

 Aineisto yhdistää useat valtioiden päämiehet, yritykset, urheilijat, julkisuuden henkilöt ja rikolliset veroparatiiseihin. Asiakirjoista löytyi muun muassa Islannin pääministeri, Nordea ja moni Vladimir Putinin lähipiiriin kuuluva.

Aluksi se oli vain yksi yhteydenotto muiden joukossa.

Ennestään tuntematon lähde otti runsas vuosi sitten Bastian Obermayeriin yhteyttä salatun keskustelukanavan kautta ja tarjosi tietoja panamalaisesta lakitoimistosta.

Lähteen mukaan tiedot saattaisivat kiinnostaa saksalaista Süddeutsche Zeitungia, lehteä, jossa Obermayer työskentelee.

Vinkki vaikutti mielenkiintoiselta, etenkin kun Obermayer oli tutkinut veroparatiiseja aiemminkin.

”Mutta saamme vinkkejä päivittäin. Emme tienneet yhtään mitä odottaa. Emme tunteneet lähdettä tai tienneet hänen motivaatiotaan paljastuksiin”, Helsingissä tutkivan journalismin seminaarissa vieraillut Obermayer sanoo.

Vasta kun Obermayer sai käsiinsä ensimmäiset asiakirjat, alkoi niiden merkitys valjeta. Panamalaisen lakitoimiston Mossack Fonsecan dokumentit yhdistivät valtionpäämiehiä, poliitikkoja ja supertähtiä suoraan veroparatiiseihin.

Obermayer tarkasti muutamien asiakirjojen aitouden, ja kaikki täsmäsi. Tämä pitää kertoa.

Ensin tietoa tuli gigatavun verran, sitten toisen gigatavun.

”Kun tietoa oli 50 gigatavua, ajattelin, että onpa tämä iso. Kun tietoa oli yli 100 gigaa, tajusin, että se on jo liian iso pelkästään meille.”

Lopulta dokumentteja tuli yli 11 miljoonaa, yhteensä 2,6 teratavua. Süddeutsche Zeitung päätti jakaa tiedot maailmanlaajuisesti myös muille medioille.

Obermayer ei ole koskaan tavannut lähdettään kasvotusten. Hän ei tiedä lähteen nimeä – tai pikemminkin nimiä, sillä sitäkään Obermayer ei kerro, onko kyseessä yksi vai monta henkilöä.

Obermayer on tarkka lähteensä anonymiteetista. Vuotajan ainoa ehto asiakirjojen luovutukselle oli, että hänen turvallisuudestaan pidetään huolta.

”Hän pelkäsi olevansa todellisessa vaarassa”, Obermayer sanoo.

Obermayer aloitti jatkuvan yhteydenpidon lähteen kanssa. Keskustelut käytiin verkossa, salattujen yhteyksien takana.

”Puhuin hänen kanssaan todella paljon yli vuoden ajan kaikesta mahdollisesta; politiikasta, motiiveista, mistä tahansa. Monina päivinä puhuin hänen kanssaan enemmän kuin vaimoni kanssa”, Obermayer sanoo.

”Olen täysin varma, että tiedot pitävät paikkansa. Tärkeämpää on, voiko dokumentteihin luottaa. Kukaan ei ole näiden kolmen viikon aikana sanonut, että dokumentit eivät ole aitoja.”

Panaman tietovuodon seuraukset näkyivät välittömästi. Ensimmäinen korkean tason uhri oli Islannin pääministeri Sigmundur Davíð Gunnlaugsson. Hän erosi tehtävästään, kun Panaman paperit liittivät hänet veroparatiiseihin.

Obermayerin mukaan Panaman tietovuoto vaikutti monella tapaa.

”Panama suostui tietojenvaihtoon, Euroopan unioni perusti komission tutkimaan asiaa. Monet ihmiset ovat irtisanoutuneet, ja paljon paljon on vielä näkemättä.”

Samalla vuoto lähetti verokeinottelijoille viestin:

”Et ole turvassa. Ei ole mitään mahdollisuutta toimia salassa.”

Obermayer sanoo, että Panaman papereista nousee isoja uutisia vieläkin päivittäin. Mitään ei voi luvata, mutta Obermayer uskoo, että lisää on luvassa.

”Emme tiedä mitä tapahtuu.”

Lisäksi tietovuoto on niin valtava, että paljastuksia tulee vielä vuosienkin jälkeen, Obermayer uskoo.

”Dokumenteissa on nimiä, jotka eivät ole julkisuudessa tunnettuja vielä, mutta saattavat olla jo esimerkiksi ensi vuonna julkisessa virassa. Sitten voimme tarkastaa löytyykö tämä henkilö asiakirjoista.”

”Se jatkuu vuosia.”

Sekä Saksassa että Suomessa Panaman paperit julkaisseita tiedotusvälineitä on vaadittu julkaisemaan asiakirjat kokonaisuudessaan.

Obermayerille kysymys Panaman papereiden julkaisemisesta on yksinkertainen: asiakirjoja ei voi julkaista, koska lähdettä on suojeltava.

”Monet ovat lähteelle vihaisia, diktaattorit, mafia. Lupasimme suojelua ja sen teemme. Lisäksi ne haluttiin vuotaa nimenomaan toimittajille, ja kunnioitamme sitä.”

Yle ei puolestaan voisi julkaista Panaman papereita, koska Ylellä ei niitä varsinaisesti ole, Obermayer sanoo. Yle ainoastaan pääsee tutkimaan Süddeutsche Zeitungin hallussa olevaa materiaalia.

Esa Syväkuru / HS
Bastian Obermayer vieraili Helsingissä tutkivan journalismin Tutki!2016-konferenssissa.
Bastian Obermayer vieraili Helsingissä tutkivan journalismin Tutki!2016-konferenssissa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat