Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Berliinin pienpanimot rikkovat lakia innokkaasti – tosin säädös on jo 500 vuotta vanha

Saksassa annettiin vuonna 1516 määräys oluen ainesosista. Sen mukaan oluen panemisessa saa käyttää vain vettä, ohraa ja humalaa.

Ulkomaat
 
Zacharie Scheurer
Dirk Hoplitschek toivoo panimomestareiden rikkovan viisisataa vuotta vanhaa oluen puhtauslakia.
Dirk Hoplitschek toivoo panimomestareiden rikkovan viisisataa vuotta vanhaa oluen puhtauslakia. Kuva: Zacharie Scheurer
Fakta

Olutasiantuntijan vinkit Berliiniin

1. Mene käymään vanhassa kunnon länsiberliiniläisessä kulmakapakassa. Et saa hyvää palvelua, etkä välttämättä hyvää olutta. Savu voi olla tiuha. Näet millaista saksalainen olutkulttuuri on.

2. Käy jossakin Berliinin panimoravintoloista. Lemke Mittessä on hyvä paikka aloittaa.

3. Käväise ainakin yhdessä pienpanimon baarissa. Monterey Prenzlauer Bergissä on hieno.

4. Tule Berliiniin heinäkuun viimeisellä viikolla Berlin Bier Weekille.

Berliini. Berliiniläinen Dirk Hoplitschek on kävelevä saksalaisen olutkulttuurin hakuteos. Tiukkaan tietoon hänen olutsuhteensa ei kuitenkaan jää, sillä kaikesta käy ilmi, että tässä on mies, joka todella rakastaa hyvää olutta.

Tänä viikonloppuna hän ja oluen ystävät ympäri Saksaa muistelevat 23. huhtikuuta vuonna 1516 Baijerissa kirjattua lakia. Kyse on oluen puhtauslaista eli saksaksi ”Reinheitsgebotista”. Sen mukaan oluen panemisessa saa käyttää vain vettä, ohraa ja humalaa.

Hiivaa ei tuolloin vielä tunnettu, vaikka se ja muut mikro-organismit oluen käyttämisessä toimivatkin.

Puhtauslaki on ollut vuosisatoja saksalaisten panimoiden ylpeydenaihe ja kilpailuvalttikin. Saksan panimoliitto muistuttaa, että puhtauslaki on taannut oluen laadun jo 500 vuoden ajan.

Oikea voimassa oleva elintarvikelaki vuoden 1516 laki ei ole pitkään aikaan ollut. Saksalaista panimotoimintaa säätelee nykyään vuonna 1993 hyväksytty laki, joka hyväksyy myös vehnän ja sokerin käytön.

Hoplitschek juhlii puhtauslain viittäsataa vuotta täysin käänteisellä tavalla. Hän liputtaa panimomestareiden luovuuden ja vapauden puolesta, ja toivoo näiden rikkovan vanhaa puhtauslakia.

Onhan Dirk Hoplitschek luovasti kokeilevan Berliinin pienpanimoyhteisön yksi puuhamiehistä. Hän arvioi oluita Bier Index -sivustolla, työskentelee Bierlinie-olutukussa ja hän on myös heinäkuisen Berlin Bier Weekin pääjärjestäjä. Muiden muassa.

”Olen sitä mieltä, että oluen maustamiseen saa käyttää yllättäviäkin aineksia. Olkoon ne sitten yrttejä tai paahdettua kahvia”, hän sanoo.

Hoplitschekin mukaan puhtauslaki ja sitä vaalivat suurpanimot ovat myös hidastaneet pienpanimo -ja käsityöläiskulttuurin syntyä Saksassa. Jos Yhdysvalloissa craft bier on ollut käsite jo parikymmentä vuotta, Saksassa kokeileva pienpanimotoiminta on toden teolla alkanut vasta viitisen vuotta sitten.

Nyt panimoita tai panimoravintoloita syntyykin pelkästään Berliinissä muutaman uuden paikan kuukausivauhtia. Eli saksalaisetkin ovat uskaltautuneet kokeilemaan ipan, belgialaistyyppisten hedelmäoluiden tai suklaaoluiden valmistamista.

Oluen kulutus on Saksassa myös viime vuosina kääntynyt nousuun, mikä johtuu pitkälti pienpanimoiden oluiden tulosta markkinoille. Myös suurpanimot ovat kiinnostuneet erikoisoluista, ja ne myös kokeilevat millaiset oluet menevät kaupaksi.

Kuitenkin puoli vuosituhatta sitten oluen ainesosien listaamiselle oli painavat syyt. Ihmisiä sairastui ja kuoli, kun panimomestarit tekivät kokeiluja yrttien, tuhkan tai kemikaalien kanssa.

Laki siis vähensi huomattavasti kaikenlaisten taikajuomien valmistusta.

Myös Dirk Hoplitschek myöntää, että puhtauslailla on ollut saksalaiseen panimoperinteeseen pitkäkantoisiakin hyviä vaikutuksia.

”Laki on asettanut tietyt laatuvaatimukset panimoille. Tämä on osaltaan estänyt kaikenlaiset laatua heikentävät tempaukset, kuten oluen jatkamisen riisillä”, hän sanoo.

Myös suurilla saksalaispanimoilla on omat luovat koekeittiönsä, Hoplitschek kertoo.

”Näissä kokeilupanimoissa panimomestarit ovat saaneet toteuttaa luovuuttaan ja tehdä kokeiluja. Esimerkiksi Weihenstephanerin ja Schneiderin panimot ovat jo pitkään myyneet erikoisoluitaan – mutta vain Yhdysvalloissa”, hän sanoo.

Olkoon olut vain ohramaltaasta, vedestä, humalasta ja hiivasta tai vaikkapa vaniljalla maustettua, alan tosi harrastaja arvioi sitä juuri kuten viiniä arvioidaan. Maistamiskaavassa on vain yksi, hyvin tärkeä poikkeus.

Dirk Hoplitschek näyttää mallia. ”Ensin katsotaan lasissa oluen väriä, sitten haistetaan sitä ja sitten maistetaan. Eri mauille on vakiintuneet nimet. Lopuksi, olut pitää nielaista! Muuten suun takaosan makunystyrät eivät pääse aistimaan kokonaisuutta”, hän sanoo.

Zacharie Scheurer
Biererei-olutliikkeen työntekijä Peter laski hanasta San Diegosta tuotua olutta maistiaisissa Berliinissä perjantaina.
Biererei-olutliikkeen työntekijä Peter laski hanasta San Diegosta tuotua olutta maistiaisissa Berliinissä perjantaina.
Zacharie Scheurer
Oluen tukkumyyjä Carsten Drechsler, Stone-panimon panimomestari Thomas Tyrell ja Dirk Hoplitschek nostavat puhtauslain syntymäpäivän alla olutmaljat –kylläkin erikoisoluella.
Oluen tukkumyyjä Carsten Drechsler, Stone-panimon panimomestari Thomas Tyrell ja Dirk Hoplitschek nostavat puhtauslain syntymäpäivän alla olutmaljat –kylläkin erikoisoluella.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat