Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

1800-luvulla unelmavyötärö oli 45 senttiä – lontoolaismuseo esittelee alusvaatteiden historiaa

Kuningatar Viktorian äidin alushousut ovat yhä käyttökunnossa. Alusasut heijastavat yhteiskunnan muutosta.

Ulkomaat
 
Victoria & Albert Museum
Pellavalla verhoilluista teräsvanteista tehty brittiläinen krinoliini noin vuodelta 1871. Krinoliini kohotti hametta ilman että sen alle piti pukea monta painavaa alushametta.
Pellavalla verhoilluista teräsvanteista tehty brittiläinen krinoliini noin vuodelta 1871. Krinoliini kohotti hametta ilman että sen alle piti pukea monta painavaa alushametta. Kuva: Victoria & Albert Museum
Fakta

Tunnetko nämä alusvaatteet?

 Krinoliini eli vannehame. Pukua kannattava kehikko, joka koostuu alaspäin suurenevista renkaista. Tehty valaanluista, bambusta tai metallista. Korvasi painavat alushameet. Käytössä n. 1850–1870.

 Turnyyri. Hameen alle taakse laitettava jouhityyny tai suurempi rakennelma, joka korostaa takapuolta. Muodissa n. 1870–1890.

 Korsetti eli kureliivi. Vartalon mallia muokkaava liivi, jolla vyötärö voitiin puristaa pieneksi. Tehtiin kankaasta sekä valaanluusta tai metallista. Käyttöön jo 1500-luvulla.

 Long johns. Miesten pitkät kalsari. Nimi tulee amerikkalaisen nyrkkeilijän John L. Sullivanin (1858–1918) käyttämistä urheiluhousuista.

 Iloinen leski. Korseletti eli kevyiden rintaliivien ja korsetin yhdistelmä, josta riippuu neljä joustavaa sukkanauhaa sukkia varten. Myyntiin 1952. Nimi tulee operetista.

 Mamelukit. Pikkutyttöjen pitkälahkeiset ja pitsireunaiset alushousut, jotka näkyivät hameen alta, n. 1820–1840.

Lontoo

Sukkahousut keksittiin vasta 1960-luvulla, mutta eivät naisten alushousutkaan niin kovin vanha keksintö ole.

Naiset alkoivat käyttää alushousuja vasta 1810-luvulta lähtien. Silloinen muoti suosi ohuita, vaaleita ja vartaloa myötäileviä leninkejä. Ilman pöksyjä olisi tuntunut liian alastomalta.

Alusvaatteet ilmentävät sitä, mitä vuosisatojen kuluessa on pidetty sosiaalisesti ja moraalisesti sopivana.

Esimerkiksi vielä 1800-luvulla miesten paidat luettiin alusvaatteisiin kuuluviksi. Siksi miehen oli sopimatonta paljastaa paidanhihoja julkisella paikalla. Näkyvissä saivat olla vain hihansuut ja etumus, joiden koristelu viesti asemasta.

”Alusvaatteiden historia heijastaa sosiaalista, taloudellista, kulttuurista ja teknistä muutosta”, kertoo tekstiileihin ja muotiin erikoistunut kuraattori Edwina Ehrman.

Ehrman on koonnut Lontoon Victoria & Albert -museoon alusvaatteiden historiasta kertovan näyttelyn Undressed: A Brief History of Underwear. Esillä on alusvaatteita 1700-luvulta nykypäivään – muun muassa 26 korsettia.

Nykyään alusvaatteiden ostaminen on helppoa. Kaupat ovat pullollaan halpaa vaatetta.

Ennen oli toisin. Alusvaatteet, kuten muutkin vaatteet, ommeltiin käsin aina noin 1900-luvun puoliväliin asti. Tämä vaati suurta työpanosta perheiden naisilta ja palvelijoilta sekä pienipalkkaisilta ompelijattarilta.

Työtä vaati myös alusvaatteiden peseminen käsin. Alusasut keitettiin, hangattiin puhtaaksi, silitettiin ja jopa tärkättiin.

Victoria & Albert Museum
Silkkisatiinista, pitsistä ja valaanluista valmistettu korsetti 1890-luvun alusta.
Silkkisatiinista, pitsistä ja valaanluista valmistettu korsetti 1890-luvun alusta.

Naisten hienoja alusasuja tarkoittava sana lingerie pohjautuu ranskan sanoihin lin eli pellava ja linge eli kangas tai pyykki. Pellava olikin ennen suosittu alusasumateriaali, koska se kesti kovaa kulutusta.

Korsetti eli kureliivit kuuluivat pitkään jokaisen itseään kunnioittavan naisen asuun. Ne tukivat rintoja ja kuristivat vyötärön pieneksi. Rintaliivejä alettiin kehittää vasta 1900-luvun alussa.

Köyhien naisten kureliivit tehtiin halvalla karkeista materiaaleista. Pula-aikana naiset saattoivat käyttää paperinarusta kudottua korsettia.

1800-luvulla vyötärön piti olla mahdollisimman olematon. Tavoite saattoi olla jopa 18 tuumaa eli noin 45 senttiä. Ei ihme, että naiset pyörtyilivät.

Euroopassa alusvaatteisiin suhtauduttiin kuitenkin vielä 1700- ja 1800-luvuilla hyvinkin käytännöllisestä näkökulmasta.

”Muutos tapahtui 1880-luvulla, kun amerikkalaiset perijättäret naivat englantilaisia ylimyksiä ja saapuivat Eurooppaan hienouksineen”, Ehrman kertoo.

Tekokuitujen myötä alusasut muuttuivat kevyemmiksi ja helpommin pestäviksi. Vaateteollisuuden ja elintason kehittyessä alusvaatteet veivät myös entistä pienemmän osan tuloista.

Aiemmin alusvaatteet tehtiin kestämään jopa koko elämän.

Näyttelyssä ovat esillä muun muassa alushousut, joiden uskotaan kuuluneen kuningatar Viktorian saksalaissyntyiselle Viktoria -äidille (1786–1861) eli Kentin herttuattarelle. Leveälahkeiset ja haaroista auki olevat housut näyttävät ainakin kuntonsa puolesta yhä käyttökelpoisilta.

Kertakäyttökulttuurin aikaan 1960- ja 1970-luvuilla valmistettiin sen sijaan yhden käyttökerran jälkeen roskiin heitettäviä paperisia alushousuja.

1980-luvulla popparipojat pukeutuivat verkkopaitoihin, ja 1990-luvulla verkkosukat tulivat uudelleen muotiin. Mutta kuka keksikään, että verkkokudos on lämmittävä alusvaatemateriaali?

Norjalaiset kalastajat 1930-luvulla.

Jaron James
Nukke mainostaa Y-mallisia miesten alushousuja 1950-luvulta.
Nukke mainostaa Y-mallisia miesten alushousuja 1950-luvulta.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat