Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Presidentti Obama aloitti viimeisen Saksan-vierailunsa – ”Euroopan unionin ja Yhdysvaltojen tulee edetä TTIP-sopimuksen suhteen”

Vierailulla on yksi päätavoite: vakuuttaa hyvin epäileväisiä saksalaisia kuluttajia vapaakauppasopimuksen TTIP:n eduista.

Ulkomaat
 
Nigel Treblin / Reuters
Presidentti Barack Obama saapui Hannoverin lentokentälle sunnuntaina.
Presidentti Barack Obama saapui Hannoverin lentokentälle sunnuntaina. Kuva: Nigel Treblin / Reuters

Yhdysvaltain presidentin Barack Obaman viides ja todennäköisesti viimeinen vierailu presidenttinä Saksaan on pitkälti bisnestä. Obama saapui tänään sunnuntaina avaamaan maailman suurimmat teollisuusmessut Hannoverissa.

Vierailulla on yksi päätavoite: vakuuttaa hyvin epäileväisiä saksalaisia kuluttajia vapaakauppasopimuksen TTIP:n eduista.

”Euroopan unionin ja Yhdysvaltojen tulee edetä TTIP-sopimuksen suhteen”, presidentti Obama sanoi sunnuntaina yhteisessä lehdistötilaisuudessa liittokansleri Angela Merkelin kanssa.

Obama muistutti, että Saksa ja Yhdysvallat ovat toistensa tärkeitä kauppakumppaneita ja maiden välistä kauppaa tulee vaalia ja kasvattaa.

Obaman mukaan vapaakauppa muiden valtioiden kanssa on vahvistanut Yhdysvaltain taloutta.

Euroopan talouskasvu on tärkeää myös maailman talouden ja turvallisuustilanteen kannalta, Obama sanoi.

Saksalaisten vastustus näkyy sekä kaduilla että kyselyissä. Eilen lauantaina messukaupunki Hannoverin valtasivat suuret TTIP:n vastustajien mielenosoitukset. Tuoreessa saksalaisen Bertelsmann-säätiön tekemässä tutkimuksessa saksalaisista vain 17 prosenttia kannattaa Yhdysvaltojen ja Euroopan unionin vapaakauppasopimusta.

Saman tutkimuksen mukaan yhä harvempi kannattaa ulkomaankaupan kasvua ylipäätään. Kaksi vuotta sitten 88 prosenttia vastaajista piti ulkomaankaupan kasvua hyvänä asiana, nyt luku on 56 prosenttia. Saksan kansantalous perustuu hyvin pitkälti teollisuuden vientiin. Ulkomaankaupan ylijäämä oli viime vuonna kahdeksan prosenttia Saksan bruttokansantuotteesta. Suurin vientimaa oli Yhdysvallat.

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama tietää, että sopimusta ei ilman Euroopan suurinta kansantaloutta Saksaa synny. Saksan nykyjohto onkin hyvin suopea sopimusta kohtaan, mutta he eivät voi jyrätä sopimusta läpi, jos kansalaisten kritiikki kauppasopimusta kohtaan on näin voimakasta.

Maanantaina Obama pitää puheen Yhdysvaltain ja Euroopan välisistä suhteista Hannoverissa.

Sekä Obama että eurooppalaisjohtajat tietävät myös, että TTIP:n solmiminen käy kovin vaikeaksi, jos se lykkääntyy Yhdysvaltain seuraavan presidentjin kaudella – on hän sitten demokraatti tai republikaani. Sekä Donald Trump että Hillary Clinton ovat kriittisiä sopimusta kohtaan.

Obama tapaakin maanantaina Saksassa pikaisessa talouskokouksessa Saksan liittokanslerin Angela Merkelin lisäksi Britannian pääministerin David Cameronin, Ranskan presidentin François Hollanden ja Italian pääministerin Matteo Renzin.

Samaan aikaan virkamiehet jatkavat New Yorkissa TTIP-neuvotteluita.

© Nigel Treblin / Reuters
Hannoverilaiset osoittivat mieltään TTIP-sopimusta vastaan lauantaina.
Hannoverilaiset osoittivat mieltään TTIP-sopimusta vastaan lauantaina.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat