Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

”Turkki on paras esimerkki siitä, miten pakolaisia pitäisi kohdella” – EU-johtajan Turkki-hehkutus saa tyrmäyksen järjestöiltä

Turkki on sulkenut rajat ja ampunut kohti maahan pyrkiviä pakolaisia, Amnesty toteaa raporteissaan.

Ulkomaat
 
Osman Orsal / Reuters
Syyrialainen tyttö pakolaisleirissä Turkin ja Syyrian rajalla.
Syyrialainen tyttö pakolaisleirissä Turkin ja Syyrian rajalla. Kuva: Osman Orsal / Reuters
Tästä on kyse

Rahaa vastineeksi palautuksista

 EU ja Turkki sopivat maaliskuussa, että Turkista Kreikkaan laitonta merireittiä tulevia aletaan palauttaa Turkkiin huhtikuusta alkaen.

 Jokaista palautettavaa syyrialaista kohti EU ottaa syyrialaispakolaisen Turkista. EU valmistautuu 72 000 ihmisen sijoittamiseen.

 Vastineeksi Turkki saa EU:lta aluksi kolme miljardia euroa, jotka on tarkoitus käyttää pakolaisten olojen kohentamiseen. Myöhemmin maksetaan kolme miljardia lisää.

 EU lupasi myös jouduttaa Turkin jäsenyysneuvotteluita ja viisumivapautta.

Ihmisoikeusjärjestöt moittivat Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan Donald Tuskin kommentteja Turkin pakolaispolitiikasta.

Tusk sanoi lauantaina, että Turkki on ”paras esimerkki maailmassa siitä, miten pakolaisia pitäisi kohdella.”

Tusk kertoi näkemyksiään viikonloppuna sen jälkeen, kun hän oli vieraillut Saksan liittokanslerin Angela Merkelin kanssa pakolaisleirillä Turkin ja Syyrian rajalla.

”Tämä ei ole ainoastaan muodollinen mielipide. Tämä on hyvin yksityinen ja henkilökohtainen tunne”, Tusk jatkoi.

Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan vierailu leirille oli ”siistitty”.

”Sen sijaan, että EU-johtajat vierailevat siistityillä leireillä, heidän pitäisi katsoa Turkin uuden rajamuurin yli niitä kymmeniätuhansia Syyrian pakolaisia, joiden pääsyn maahan Turkki on estänyt”, Human Right Watchin apulaisjohtaja Judith Sunderland sanoi brittiläisen The Guardianin mukaan.

”Sen jälkeen heidän pitäisi käydä pidätyskeskuksessa, jossa on Kreikasta karkotettuja ihmisiä.”

Myös useita kertoja Turkissa käynyt Amnesty Internationalin Suomen osaston tiedottaja Aishi Zidan sanoo, että Turkin pakolaisten suurimmat ongelmat ovat leirien ulkopuolella.

”Suurin osa Syyrian pakolaisista asuu leirien ulkopuolella. Siellä pakolaisia käytetään hyväksi esimerkiksi asuntomarkkinoilla ja töitä hakiessa. He joutuvat tekemään pitkiä päiviä pienemmällä palkalla. Monet lapset eivät myöskään pääse kouluun, vaan joutuvat auttamaan perheitään käymällä töissä”, Zidan sanoo.

Vincent Kessler / Reuters
Donald Tusk
Donald Tusk

Amnestyn mukaan Turkki ei ole pakolaisille turvallinen maa.

Järjestön mukaan Turkki on palauttanut tänä vuonna laittomasti syyrialaisia ja afganistanilaisia pakolaisia takaisin sodan runtelemiin kotimaihinsa, joukossa raskaana olevia naisia ja lapsia.

Lisäksi Turkki on Amnestyn tietojen mukaan sulkenut rajat ja ampunut kohti maahan pyrkiviä pakolaisia.

Viranomaisten väitetään myös pahoinpidelleen pakolaisia ja turvapaikanhakijoita pidätyskeskuksissa.

”Täytyy muistaa, että tilanne on Turkille haastava, ja kaikkia pakolaisia vastaanottavia maita pitää tukea. Mutta silmiä ei saa sulkea ongelmilta. Olisimme toivoneet, että EU-johtajat olisivat nostaneet näitä ongelmia esille Turkissa”, Zidan sanoo.

”Samalla myös EU:n pitää kantaa vastuunsa pakolaiskriisistä. Eli tarjota turvallisia reittejä pakolaisille Eurooppaan esimerkiksi kiintiöpakolaisina tai perheenyhdistämisen kautta. Emme siis voi pelkästään ulkoistaa tilannetta Syyrian naapurimaille.” 

EU:n ja Turkin maaliskuussa solmiman sopimuksen mukaan EU palauttaa Kreikasta takaisin Turkkiin ne turvapaikanhakijat, jotka eivät ole oikeutettuja turvapaikkaan.

Lisäksi Kreikasta voidaan palauttaa Turkkiin myös ne turvapaikan ansaitsevat syyrialaiset, jotka ovat ennen Kreikkaan saapumistaan olleet ”turvallisessa kolmannessa maassa”, jollaiseksi EU Turkin luokittelee.

Sopimusta kritisoitiin jo tuoreeltaan voimakkaasti, ja esimerkiksi ihmisoikeusjärjestö Amnesty International sanoi sen olevan historiallinen takaisku ihmisoikeuksille.

Sopimus on ainakin hetkellisesti vähentänyt Eurooppaan saapuvien turvapaikkaa havittelevien määrää. Vielä helmikuussa tulijoita oli 56 000, mutta kuluneen kuukauden aikana tulijoita on ollut alle 8 000, Euroopan komissio kertoo tiedotteessaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat