Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HS:n kirjeenvaihtaja matkaa Ladalla läpi Venäjän – Annikki Tähden kaipaama puisto rapistuu Viipurissa

Monrepos’n puisto eli loistoaan 1930-luvulla, jolloin Viipuri oli suomalaisittain suurkaupunki.

Ulkomaat
 
HS:n Lada lähtee liikkeelle Viipurista Monrepos-puistosta
HS:n Lada lähtee liikkeelle Viipurista Monrepos-puistosta
Pekka Hakalan matka Venäjän halki Vladivostokiin alkaa. Onko laulun puistosta jäljellä vain muisto? Toimittaja: Pekka Hakala, kuvaus ja leikkaus: Sergey Grachev
Fakta

Viipurista Vladivostokiin

 HS:n Moskovan-kirjeenvaihtaja Pekka Hakala osti Ladan, jolla hän ajaa koko Venäjän halki Suomenlahdelta Tyynellemerelle.

 Matkaa Viipurista Vladivostokiin kertyy 10 500 kilometriä. Matkaan on tarkoitus käyttää ainakin 24 vuorokautta.

 Hakala raportoi matkalla näkemästään HS:n lukijoille lähes päivittäin. Sarjan ideana on tehdä tutkimusmatka siihen ”toiseen Venäjään”, jota ei Moskovassa ja Pietarissa näe.

Viipuri

Voisi kuvitella, että jos Viipurin Monrepos’n puiston parkkipaikalla hyisenä huhtikuun sunnuntaina on bussi, se olisi suomalainen ja täynnä entisiä viipurilaisia tai heidän jälkeläisiään.

Mutta mitä vielä, bussi on venäläinen, ja se on tuonut juuri paikalle 40 turistia Moskovasta. He ovat kolmen päivän Viipuri–Kronstadt-matkalla.

”Kaunista muttei oikein kunnolla hoidettua”, kommentoi tietoliikennealalla työskentelevä moskovalainen Vladislav. Hän on kiivennyt yhdessä tyttöystävänsä kanssa korkealle rantakalliolle katselemaan de Broglien veljesten obeliskia, joka pystytettiin tänne vuonna 1827.

”Rahasta se varmaan on kiinni, väkeä näkyy olevan aika vähän”, Vladislav jatkaa.

Myöntää täytyy, että ne Monrepos-uutiset, jotka ylipäätään ovat viimeisen parinkymmenen vuoden aikana mieleen jääneet, ovat aika murheellista kertomaa. Rahat ovat lopussa, hallinto tekee vääriä päätöksiä tai ei päätä mitään ja sillä välin paikalliset huligaanit sytyttelevät tulipaloja tai tekevät muita tihutöitä.

Maisemapuistoa Monrepos’n kartanon ympärille ruvettiin kehittämään 1700-luvulla, ja loistoonsa se nousi von Nikolayn aatelisperheen hallussa. Yleisölle se avattiin ensimmäisen kerran jo 1800-luvun puolivälissä.

Sergei Gratšev
Loistoaan Monrepos’n puisto eli 1930-luvulla. Tuolloin Viipuri oli suomalaisittain suurkaupunki.
Loistoaan Monrepos’n puisto eli 1930-luvulla. Tuolloin Viipuri oli suomalaisittain suurkaupunki.

Loistoaan Monrepos’n puisto eli 1930-luvulla, jolloin Viipuri oli suomalaisittain suurkaupunki ja ennen kaikkea Suomen kansainvälisin. Mutta vasta 1950-luvun iskelmä nosti sen osaksi kansallista mielenmaisemaa.

Legenda syntyi singlen b-puolesta. Annikki Tähti oli levyttämässä 1955 kappaletta Pieni sydän, ja säveltäjä Erik Lindström puolestaan oli pitänyt pianonsa päällä jo vuoden päivät Aili Runteen sanoitusta Muistatko Monrepos’n? Palaset loksahtivat kohdalleen, ja menestys oli taattu: juuri tätä sodanjälkeinen Suomi janosi.

Mutta entä me kauan sodan jälkeen syntyneet? Koin itse jonkinmoisen järkytyksen tehdessäni Runteen 70-vuotishaastattelun 1990. Kysyin viattomasti, että missähän tämmöinen Monrepos’n puisto mahtaa olla, ehkä Pariisissa?

Aili Runteen syntymäpäivähaastattelu ilmestyi 22. helmikuuta 1990.
Aili Runteen syntymäpäivähaastattelu ilmestyi 22. helmikuuta 1990.
Sergei Gratšev
Viipurin Monrepos’n puistossa kävi sunnuntaipäivänä joitakin kymmeniä ihmisiä.
Viipurin Monrepos’n puistossa kävi sunnuntaipäivänä joitakin kymmeniä ihmisiä.

Runoilija kertoi asian todellisen laidan, ja siinä me tuijotimme toisiamme epäuskoisina muutaman kymmenen sekuntia, sota-ajan nuori ja Kekkos-ajan nuori. Taisimme tajuta yhtä aikaa, mitä se suomettuminen oikeasti merkitsi.

Neuvostoaika ei tiennyt puistolle mitään hyvää, eikä siitä vieläkään oikein ole toivuttu. Päärakennukset ovat ränsistyneet, pikkuruinen kahvila on sunnuntaina kiinni ja ulkohuusi kahvilan takana karmeassa kunnossa. Parempia bajamajoja löytyy suljetun aidan takaa.

Paikalle Pietarista tullut kiinalainen opiskelijaryhmä päättää lopulta asioida metsässä.

Paremmasta on toivoa. Valtion historiallisen arkkitehtuuri- ja luonnonsuojelumuseo Park Monrepos’n johtaja Aleksander Bujanov kertoi Vyborg-lehdessä tammikuussa, että laajojen kunnostustöiden pitäisi alkaa huhtikuussa. Huhtikuun viimeisenä sunnuntaina suurempia mullistuksia paikalla ei kuitenkaan vielä näkynyt.

”Niinhän se tahtoo olla, että jos Venäjällä sanotaan, että on päätetty ja rahat on löydetty, niin ei se vielä tarkoita, että jotain todella tapahtuisi”, pohtii Henrik Grönroos puiston portilla. Hän toi bussiryhmän Paraisilta.

Niin että löytyihän niitä suomalaisiakin lopulta, yksi 20 hengen ryhmä. Lienee kuitenkin aika suunnata Ladan keula kohti itää. Mitähän Tihvinän suuntaan kuuluu?

Aiemmat osat:

Osa 1: HS osti Ladan – ”Kyllä sillä Vladivostokiin pääsee ja vielä takaisinkin”

Videot:

Sarjan ensimmäisessä videossa esitellään itse kulkupeli, vuosimallin 2010 Lada. Se ostettiin Pietarista noin tuhannella eurolla. ”Hyvin hyrisee”, toteaa kirjeenvaihtaja Hakala.

Hyvin hyrisee! HS osti käytetyn Ladan, mutta pääseekö sillä Vladivostokiin ja takaisin?
Hyvin hyrisee! HS osti käytetyn Ladan, mutta pääseekö sillä Vladivostokiin ja takaisin?
Helsingin Sanomien Moskovan-kirjeenvaihtaja Pekka Hakala osti Pietarista kuusi vuotta vanhan perus-Ladan ja on lähdössä sen kanssa matkalle halki Venäjän. Yli 10 000 kilometrin matka Viipurista Vladivostokiin kestää arviolta 24 vuorokautta. Auton ostossa, rekisteröinnissä, remontoinnissa, katsastuksessa ja varustuksessa Pietarissa kului pari keväistä päivää.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat