Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miljoonat asuvat Nepalissa yhä tilapäisissä asumuksissa – tuhoisasta maanjäristyksestä vuosi

Nepalin maanjäristyksen jälkeinen asuntojen rakentaminen on sujunut hitaasti. Viime vuoden huhtikuun jälkeen Nepalissa on koettu yli 450 neljän magnitudin jälkijäristystä.

Ulkomaat
 
Navesh Chitrakar / Reuters
Huhtikuussa 2015 tapahtuneen maanjäristyksen jäljet näkyvät yhä. Kuva on maaliskuulta 2016.
Huhtikuussa 2015 tapahtuneen maanjäristyksen jäljet näkyvät yhä. Kuva on maaliskuulta 2016. Kuva: Navesh Chitrakar / Reuters

Nepalissa on takana kylmä talvi.

Kova se on ollut etenkin niille, jotka yhä ovat ilman kotia viime vuoden maanjäristyksen jäljiltä.

Vuosi sitten huhtikuussa Nepaliin iski pahin maanjäristys 80 vuoteen. Se jätti jälkeensä miltei 9 000 kuollutta ja tuhansia loukkaantuneita. Lähes 900 000 taloa tuhoutui tai vahingoittui käyttökelvottomaksi.

Monet asuvat yhä teltoissa tai väliaikaisissa rakennelmissa, kertoo Suomen Punaisen ristin alueellinen neuvonantaja Ritva Jäntti Nepalista.

Hän oli maassa tuhoisan maanjäristyksen aikaan, kuten myös toukokuussa seuranneen suurimman jälkijäristyksen. Niitä tuli paljon: kaikkiaan Nepalissa on koettu viime vuoden huhtikuun jälkeen yli 450 yli neljän magnitudin jälkijäristystä.

”Jälleenrakennus kestää vielä vuosia. Työt ovat edenneet, mutta asuntojen rakentamisessa on ollut viiveitä”, Jäntti kertoo HS:lle puhelimitse.

Punaisen ristin ja Punaisen puolikuun kansainvälinen liitto arvioi, että noin neljä miljoonaa ihmistä asuu yhä heikkolaatuisissa tilapäisissä asumuksissa.

Maanjäristys aiheutti tuhoja pääkaupungissa Kathmandussa ja sai aikaan lumivyöryn Mount Everestillä. Useat pahoin kärsineet alueet sijaitsevat maaseudulla, missä lumi ja maanvyörymät peittivät alleen kokonaisia kyliä. Lukuisat ihmiset menettivät maanjäristyksessä toimeentulonsa, kuten karjanhoidon. Turismi vähentyi.

Luonnonkatastrofeissa ei ole kyse vain luonnonvoimista. Nepal on Aasian köyhimpiä maita, mikä vaikeuttaa sen tilannetta.

”Vaikka valmiustyötä on tehty vuosikausia, esimerkiksi tieverkosto ja terveydenhuolto ovat kohtalaisen heikkoja”, Jäntti sanoo.

Hän asuu Nepalissa kolmatta vuotta.

Punainen ristin työhön Nepalissa kuuluu esimerkiksi vesipisteiden korjausta, hygieniavalistusta, terveyspalvelujen parantamista ja elinkeinojen tukemista. Järjestö tarjoaa myös koulutusta kestävämpien talojen rakentamiseksi.

”Talojen seinissä ja perustuksissa ei usein ole ollut kunnon tukirakennelmia. Monet menivät kasaan kuin korttitalot. Nyt ihmisiä koulutetaan rakentamaan turvallisempia taloja.”

Hallitus edellyttää, että uudet talot rakennetaan paremmin maanjäristyksiä kestäviksi. Ohjeiden ja sääntöjen laatiminen on kuitenkin ollut hidasta, mikä on jarruttanut rakentamista.

Kansainvälinen yhteisö lupasi Nepalille apua yli neljä miljardia dollaria. Hallinnon hitauden sanotaan kuitenkin jarruttaneen avun perillemenoa.

Virallisten jälleenrakennustoimien kangertelusta huolimatta Jäntti kertoo vaikuttuneensa nepalilaisten auttamistahdosta.

”Punaisella ristillä on ollut yhteensä 8 000 paikallista vapaaehtoista, yleensä nuoria nepalilaisia naisia ja miehiä. He tulivat Punaisen ristin konttoreille ja tahtoivat auttaa, vaikka monien omissa perheissä tai lähipiirissä oli maanjäristyksen uhreja”, hän kertoo.

”Ihmiset eivät ole jääneet paikoilleen odottamaan apua. Kyläyhteisöissä ollut hyvin paljon spontaania yritteliäisyyttä ja yhteisöllistä avunantoa.”

Asukkaat ovat alusta saakka keränneet raunioista käyttökelpoisia materiaaleja ja lajitelleet romua, Jäntti kertoo.

Nepal on säästynyt pahoilta tautiepidemioilta, toisin kuin Haiti, jossa suuren maanjäristyksen jälkeen alkoi levitä esimerkiksi kolera. Jäntin mukaan asiassa on auttanut vesipisteiden ja käymälöiden kunnostamiseksi tehty työ ja hygieniavalistus.

Nepalissa on nyt alkamassa sadekausi ja sen myötä rankkasateet. Se tarkoittaa jälleen hankalaa aikaa teltoissa, pressukatoksissa ja muissa väliaikaisissa suojissa asuville.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat