Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Citykiinalainen odottaa, että pekingiläiset kaupungistuvat: ”Tavat eivät ole kovin sivistyneitä”

Kulttuurialalla työskentelevä Li Jie haluaa kohtuullisen palkan, jolla saa kohtuullisen elämänlaadun.

Ulkomaat
 
Mikko Paakkanen / HS
Li Jie asuu Pekingissä. Hän on elänyt suurkaupungissa siitä asti, kun aloitti yliopisto-opinnot. Hän ansaitsee noin 1 400 euroa kuussa eli selvästi keskimääräistä kiinalaista enemmän.
Li Jie asuu Pekingissä. Hän on elänyt suurkaupungissa siitä asti, kun aloitti yliopisto-opinnot. Hän ansaitsee noin 1 400 euroa kuussa eli selvästi keskimääräistä kiinalaista enemmän. Kuva: Mikko Paakkanen / HS

Peking

Pekingiläisessä taidekeskuksessa näyttelykoordinaattorina työskentelevä Li Jie haluaa tavata lounaalla eurooppalaistyylisessä ravintolassa Pekingin hipsterivyöhykkeellä Wudaoying-hutongissa. Se on lähellä hänen työpaikkaansa.

Li, 37, ottaa lounaalla vesilasinsa kuumana, kuten kiinalaisilla on perinteisesti tapana. Hän ei ole silti perinteinen kiinalainen. Hän on citykiinalainen.

”Rakastan Pekingiä”, hän sanoo. ”Tämä on niin monimuotoinen ja suvaitseva. Täällä erilaiset ihmiset elävät keskenään ilman ennakkoluuloja.”

Kiinan pääkaupungissa väestö on kirjavampaa kuin monissa pienemmissä kaupungeissa. Kaupungissa asuu paljon ulkomaalaisia ja Kiinan kymmenien eri vähemmistökansojen edustajia.

Li on asunut suurkaupungeissa siitä lähtien, kun aloitti yliopisto-opinnot 19 vuotta sitten. Pekingin lisäksi hän on asunut Kiinan erityistalousalueella Hongkongissa. Kotoisin hän on Etelä-Kiinan Kunmingista. Sitä ei Kiinassa varsinaisesti pidetä suurkaupunkina, vaikka siellä asuukin enemmän väkeä kuin Suomessa.

Aivan varauksetonta Lin rakkaus Pekingiä kohtaan ei ole. Peking pilvenpiirtäjineen ja kauppakeskuksineen on osoitus Kiinan kehityksestä. Monien kiinalaisten mielestä kehitys on kaupungistumista ja rikastumista, mutta Lin mielestä sen pitäisi olla muutakin.

”Kaupungistumisessa minua kiinnostaa enemmän se, kuinka ihmisten mieli kaupungistuu.”

Lin mielestä Kiinan kaupungistuminen ei ole ihmisten ajattelutapojen suhteen vielä kovin pitkällä.

”Vanhoja rakennuksia puretaan ja uusia rakennetaan. Ihmiset ajavat kaikkein kalleimmilla autoilla ja asuvat kaikkein kalleimmissa asunnoissa, mutta heidän tapansa eivät ole kovin sivistyneitä.”

Manner-Kiinan suurkaupungeissa monet muutkin joskus valittelevat asukkaiden hieman rujoa käyttäytymistä. Pekingissä monet esimerkiksi etuilevat jonoissa, käyttävät karkeaa kieltä ja syljeskelevät kaduille.

Käytös on kuitenkin Lin mielestä vähitellen parantunut. Nykyään pekingiläiset esimerkiksi antavat hissiin mennessään tietä ulos tuleville ennen kuin rynnivät sisään, hän sanoo.

”Eivätkä kyllä New Yorkissakaan ihmiset käyttäydy kovin paljoa sivistyneemmin kuin täällä.”

Keskiluokkaiset citykiinalaiset matkustelevat nykyisin paljon myös Kiinan ulkopuolella. Li on matkustellut erityisen paljon. New Yorkin lisäksi hän on käynyt esimerkiksi Los Angelesissa, Malesiassa, Singaporessa ja useita kertoja Japanissa.

Hän on käynyt Ruotsissakin, swing-tanssileirillä neljä vuotta sitten.

Mikko Paakkanen / HS
Li Jien mukaan Peking on monimuotoinen ja suvaitseva kaupunki.
Li Jien mukaan Peking on monimuotoinen ja suvaitseva kaupunki.

Vaikka Kiinan suurkaupungeissa eläminen on verrattain kallista, Li ei valita hintatasoa.

”Tietenkään en koe tienaavani riittävästi”, Li sanoo. ”Mutta oikeastaan minulle kyllä riittää, että saan kohtuullisen palkan, jolla saa kohtuullisen elämänlaadun.”

Li kertoo ansaitsevansa noin kymmenentuhatta yuania eli vajaat 1 400 euroa kuukaudessa. Se on huomattavasti enemmän kuin Pekingin keskipalkka, joka tuoreimman tilaston mukaan oli viime vuonna vajaat 6 500 yuania eli vajaat tuhat euroa kuukaudessa.

Lille jää palkastaan pakollisten menojen jälkeen hieman säästöön. Hänellä eivät mene kaikki rahat asumiseen, kuten monilla, koska hän omistaa miehensä kanssa asunnon, josta ei ole velkaa.

Li ei ole myöskään erityisen kova kuluttamaan. Hän ei arvosta esimerkiksi kalliita merkkivaatteita, ”koska kaikilla on sellaiset”.

”Haluan pukeutua tyylikkäästi, mutta ostan mieluummin paikallista designia.”

Monien pekingiläisten mielestä on tärkeää myös omistaa auto, koska se on osoitus varallisuudesta. Lillä on ajokortti, mutta auton hankinta ja Pekingin ikuisiin liikenneruuhkiin tunkeminen ei tunnu houkuttelevalta ajatukselta.

”Tulisin vain joka päivä vihaiseksi, jos ajaisin autoa. Tööttäily hermostuttaa minua”, Li sanoo.

”Ehkä sitten täytyy harkita auton hankkimista, jos saamme lapsen.”

Li on moderni kiinalaisnainen, sillä hänellä ei ole lasta, vaikka hän on naimisissa. Kiinassa vanhemmat painostavat etenkin naisia hankkimaan jälkikasvua jo paljon ennen kuin he täyttävät kolmekymmentä.

”Haluaisin kyllä lapsen jossain vaiheessa, mutta juuri nyt minulla ei ole aikaa.”

Näin ajattelee Kiinan kaupungeissa moni muukin.

Kiina lievensi vuodenvaihteessa niin sanottua yhden lapsen politiikkaa sallimalla kaikille kaksi lasta, mutta monet kaupunkilaispariskunnat eivät ole kiinnostuneita tekemään enempää kuin yhden lapsen, jos sitäkään.

Sama on huomattu jo aiemmin monissa muissa maissa. Kun maa kaupungistuu ja ihmisten koulutustaso nousee, syntyvyydellä on taipumus laskea.

Vaikka Li viihtyy Pekingissä, hän ei pidä itsestään selvänä, että jäisi sinne ikuisesti. Hän voisi ajatella asuvansa ulkomaillakin.

”Mutta toisaalta koti on koti. Pekingistä on tullut minulle koti.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat