Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Egypti piti mielen­osoitukset kurissa

Noin 50 aktivistia uskaltautui osoittamaan mieltään Kairon keskustassa järeistä ennakkotoimista huolimatta.

Ulkomaat
 
Helsingin Sanomat
Egyptin puolustusvoimat
Egyptin armeijan tiedottaja julkaisi sunnuntaina Facebook-tilillään kuvia, joissa näkyy armeijan joukkoja kaduilla. Tiedottajan mukaan armeija osallistuu maanantaina Siinain vapautumisen päivän juhlallisuuksiin ja turvaa Egyptin elintärkeitä kohteita.
Egyptin armeijan tiedottaja julkaisi sunnuntaina Facebook-tilillään kuvia, joissa näkyy armeijan joukkoja kaduilla. Tiedottajan mukaan armeija osallistuu maanantaina Siinain vapautumisen päivän juhlallisuuksiin ja turvaa Egyptin elintärkeitä kohteita. Kuva: Egyptin puolustusvoimat
Fakta

Presidentti al-Sisi hallitsee rautaisesti

 Aktivistit ovat kutsuneet Egyptissä koolle laajoja mielenosoituksia maanantaiksi.

 Asevoimat ovat ilmoittaneet puuttuvansa mielenosoituksiin.

 Egyptissä ei ole nähty laajoja mielenosoituksia kahteen vuoteen.

 Arabikevään mielenosoitukset Egyptissä pakottivat itsevaltaisen presidentin Hosni Mubarakin eroamaan vuonna 2011.

 Kenraali Abdelfattah al-Sisi valittiin Egyptin presidentiksi vuonna 2014.

 Al-Sisi on pitänyt järjestyksen tiukasti käsissään

Egyptin turvallisuusjoukot ampuivat maanantaina kyynelkaasua hajottaakseen presidentti Abdelfattah al-Sisiä uhmaavat mielenosoitukset.

Noin 50 aktivistia ilmaantui yhtäkkiä Kairon keskustaan osoittamaan mieltään huolimatta järeistä otteista mielenosoituksia vastaan, uutistoimisto AFP kertoi.

”Hallituksen paniikki osoittaa, että se ei tunne olevansa turvassa. Se uskoo, että sorto on ainoa vaihtoehto”, tunnettu aktivisti Leila Seif sanoi ennen kuin poliisi tyhjensi aukion kyynelkaasulla ja joukko hajaantui.

Poliisi jahtasi mielenosoittajia kaduilta. Myös useita toimittajia pidätettiin, AFP kertoi.

Al-Sisi varoitti televisioidussa puheessaan jo sunnuntaina, että Egyptiin pyritään luomaan epävakautta.

”Huomaan, että jotkut jälleen kerran yrittävät vahingoittaa Egyptin turvallisuutta ja vakautta”, rautaisella otteella Egyptiä hallinnut entinen armeijan ylipäällikkö sanoi AFP:n mukaan.

”Velvollisuutemme on suojautua ja turvata vakaus. Lupaan egyptiläisille, ettei kukaan terrorisoi teitä enää”, al-Sisi sanoi.

Egyptissä on voimassa laki, joka kieltää luvattomat kokoontumiset ja mielenosoitukset.

Hallitus pidätti viime päivinä ainakin 90 ihmistä kahdeksalla eri hallintoalueella, Kairossa toimiva ihmisoikeusjärjestö Egyptian Intitiative for Personal Rights kertoi.

Joissain tapauksissa aktivisteja haettiin AFP:n mukaan kodeistaan.

Maanantaina helikopterit ja sotilaslentokoneet partioivat Egyptin pääkaupungin Kairon yllä.

Aiemmin huhtikuussa puhkesi mielenosoituksia, kun Egypti ilmoitti luovuttavansa Saudi-Arabialle Tiranin ja Sanafirin saaret Punaisellamerellä.

Tuhansia ihmisiä osallistui tuolloin hallituksenvastaisiin mielenosoituksiin Kairossa. Kyseessä olivat Egyptin laajimmat mielenosoitukset sen jälkeen kun Abdelfattah al-Sisi valittiin presidentiksi 2014.

Hallitus on sanonut, että Aqabanlahden suulla lähellä Etelä-Siinaita sijaitsevat saaret kuuluivat alunperin Saudi-Arabialle ja ovat vain olleet Egyptin suojeluksessa vuodesta 1950.

Saarten luovuttamisesta kerrottiin pari viikkoa sitten, kun Saudi-Arabian kuningas Salman vieraili Egyptissä. Saudi-Arabia kertoi tuolloin miljardien eurojen investointisopimuksesta Egyptin kanssa.

Saarikiistan lisäksi opposition tunteita ovat kuumentaneet Egyptin talouden heikko tilanne ja poliisin väkivaltaiset otteet.

Paikallisten ja kansainvälisten ihmisoikeusjärjestöjen mukaan Egyptistä on tullut jälleen poliisivaltio, jossa ihmisoikeudet ovat heikoissa kantimissa.

Maanantaina Egyptissä vietetään Siinain vapautumisen päivää.

Israel luovutti vuoden 1967 sodassa valtaamansa Siinain takaisin Egyptille 25. huhtikuuta 1982.

Päivää vietetään Egyptissä isänmaallisissa ja militaristisissa tunnelmissa. Armeija ilmoitti, että ilma- ja merivoimat osallistuvat juhlallisuuksiin, joita järjestetään eri puolilla maata.

Siinain niemimaa on Egyptin köyhin ja monella tapaa laiminlyödyin alue.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat