Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Republikaaniehdokkaat Cruz ja Kasich yhteisrintamaan Trumpin valintaa vastaan – Trump: ”Epätoivoista”

Ted Cruz ja John Kasich lopettavat toisiaan vastaan kampanjoimisen kampittaakseen yhdessä Donald Trumpin.

Ulkomaat
 
Tällainen mies on presidentiksi haluava Donald Trump
Tällainen mies on presidentiksi haluava Donald Trump
Yhdysvaltojen presidentiksi haluava miljardööri Donald Trump on möläyttelijä, joka on suututtanut monet. Suorapuheisuudestaan huolimatta noin neljäsosa republikaanisen puolueen kannattajista haluaa hänet presidenttiehdokkaakseen.

Republikaanipuolueen presidenttiehdokkaiksi itsekin pyrkivät Ted Cruz ja John Kasich ovat liittyneet Donald Trumpin ehdokkuutta vastustavien joukkoon.

Kaksikko julkisti yllättävän liittoutumansa sunnuntaina lyhyillä tiedotteilla, uutistoimisto AFP kertoo.

Kiinteistömoguli ja tosi-tv-tähti Trump on hyvää vauhtia keräämässä taakseen riittävän määrän valitsijamiehiä, jotta puoluekokous nimittäisi hänet suoraan republikaanien presidenttiehdokkaaksi kesän puoluekokouksessa.

Trump voitti tiistaina taakseen lähes kaikki valitsijamiehet kotikaupunkinsa New Yorkin esivaalissa.

Cruzin kampanjapäällikkö Jeff Roe kertoi, että jatkossa heidän kampanjansa keskittyy Indianaan, ja väistyy näin kuvernööri Kasichin kampanjan tieltä Oregonissa ja New Mexicossa. Kasichin kampanjatoimisto lähetti julkisuuteen sisällöltään vastaavan tiedotteen.

”Molemmat ymmärtävät, että liittoutuminen on heidän paras mahdollisuutensa estää Trumpin suora nimittäminen ehdokkaaksi, ja pakottaa hänet näin kiistanalaiseen ehdokasvaaliin. Nyt voi olla kuitenkin jo liian myöhäistä”, Politico-lehti kirjoittaa.

Republikaanien puoluekokouksessa äänestyssäännöt muuttuvat, jos kukaan ehdokkaista ei saa taakseen valitsijamiesten enemmistöä ensimmäisellä kierroksella. Seuraavilla kierroksilla iso osa valitsijamiehistä saa äänestää riippumatta siitä, miten hänen osavaltionsa esivaalissa on äänestetty. Tällaisessa tapauksessa valitsijamiehet voisivat teoriassa ryhmittyä Cruzin tai Kasichin taakse, vaikka se näyttäisikin demokratian kannalta erittäin pahalta.

Trump vähätteli uutista pikaviestipalvelu Twitterissä tuoreeltaan.

”Wau, juuri ilmoitettiin, että valehtelevat Ted ja Kasich ovat salaliitossa estääkseen minun valitsemistani republikaanien presidenttiehdokkaaksi. Epätoivoista!”, Trump kirjoitti.

Jo aiemmin monet republikaanipuolueen merkkihahmot, muiden muassa vuoden 2012 presidenttiehdokas Mitt Romney, on liittynyt Stop Trump -liikkeeseen (Pysäyttäkää Trump). Se saattaa auttaa Trumpin päävastustajana pidettyä teksasilaissenaattori Cruzia, mutta voi yhtä lailla olla auttamatta.

AARON P. BERNSTEIN / Reuters
Ted Cruz tapasi kannattajiaan sunnuntaina Indianassa.
Ted Cruz tapasi kannattajiaan sunnuntaina Indianassa.

Toimittajille puhuneen Cruzin mukaan Trump ”on valehdellut meille kaikille”. Hänen mukaansa Trump vain esittää konservatiivia ”huijatakseen sinisilmäisiä äänestäjiä”.

Vain 36 tuntia ennen kuin äänestyspisteet aukeavat viidessä osavaltiossa, Trump syytti Cruzia kaikkien tärkeiden valitsijamiesten lahjomisesta.

Trump onkin toistuvasti kuvannut esivaaleja peukaloiduiksi ja haukkunut puoluetta muun muassa siitä, että ehdokkaat ovat saaneet kampanjan kuluessa lahjoa valitsijamiehiä illallisilla ja ilmaislennoilla.

Aiemmin sunnuntaina Trump torjui kampanjaväkensä kanssa molemmista puolueista esitettyjä väitteitä siitä, että julkkismiljardööri olisi vain poliittinen huijari, joka hämää amerikkalaisäänestäjiä.

Väitteet saivat lisää pontta, kun republikaanien kärkiehdokkaaksi kirineen Trumpin uusi neuvonantaja Paul Manafort aiheutti puolue-eliitin suljetussa tilaisuudessa hämmennystä kertoessaan, että Trump on vaalitilaisuuksissa vain näytellyt roolia äänestäjille, mutta että hän on nyt jalostamassa tuota rooliaan poliittisesti vakavampaan suuntaan.

Demokraattien johtaja Debbie Wasserman Shultz vertasi Trumpia Ihmemaa Oz -lastenkirjasta tuttuun Ozin velhoon.

”Heillä on siis vale-ehdokas pyrkimässä Yhdysvaltojen presidentiksi”, hän tylytti.

Trump on kutsunut kiistellyn kampanjansa aikana meksikolaisia raiskaajiksi, vaatinut raja-aidan rakentamista Yhdysvaltojen etelärajalle, ja ilmoittanut, että muslimeilta tulisi kieltää pääsy maahan. Kommentit ovat saaneet republikaanein puolueväen raivoihinsa.

Trump kuitenkin johtaa mielipidemittauksia kaikissa tiistaina äänestävissä viidessä osavaltiossa, kun ehdokasvaalit etenevät Connecticutiin, Delawareen, Marylandiin, Pennsylvaniaan ja Rhode Islandille.

Valitsijamiehistä Trumpin takana seisoo tällä hetkellä 846, kun Cruzilla niitä on 563 ja Kasichilla 147.

Ehdokasvaalien suoraan voittoon tarvitaan 1 237 valitsijamiehen tuki.

Demokraattien leirissä Hillary Clintonin nousu puolueen presidenttiehdokkaaksi näyttää New Yorkin esivaalin jälkeen erittäin todennäköiseltä.

JIM BOURG / REUTERS
Donald Trump puhui kannattajilleen sunnuntaina Marylandissa. Hän saapui paikalle taustalla näkyvällä yksityishelikopterillaan.
Donald Trump puhui kannattajilleen sunnuntaina Marylandissa. Hän saapui paikalle taustalla näkyvällä yksityishelikopterillaan.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat