Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Omituisten otusten maanosa – Serbiassa sentään palaa EU:n toivon liekki

Itävalta kääntyy oikealle, Serbia kohti Eurooppaa, Britannia ties minne. Suhde EU:hun heittää kuperkeikkaa mantereen joka nurkalla.

Ulkomaat
 
MARKO DJURICA / Reuters
Pääministeri Aleksandar Vučić äänesti voittotunnelmissa Belgradissa sunnuntaina.
Pääministeri Aleksandar Vučić äänesti voittotunnelmissa Belgradissa sunnuntaina. Kuva: MARKO DJURICA / Reuters

Bryssel

Sunnuntai oli Euroopassa omituinen päivä. Se muistutti, kuinka tämä kymmenien maiden ja kansojen muodostama olento on ikuisessa muutos-, korjaus- ja kuperkeikkaliikkeessä.

Ei tarvitse kuin ajatella vuotta 1995 ja ymmärtää, miten kummallinen sunnuntaipäivä oli. Tuona vuonna Suomesta, Ruotsista ja Itävallasta tuli Euroopan unionin jäseniä, kun taas Serbia oli verenmakuisen nationalisminsa pauloissa.

Keväällä 1995 Bosnian sota vielä jatkui, Kosovon sota oli vasta edessä ja Jugoslavian hajoamissotien arkkitehti, kiihkokansallinen Slobodan Milošević voimissaan. Siitä on vain pari vuosikymmentä.

Mutta sunnuntaina serbialaiset marssivat vaaliuurnille ja ojensivat murskaavan voiton pääministeri Aleksandar Vučićille, jonka konservatiivinen edistyspuolue ajaa maataan EU:n jäseneksi.

Itävallassa taas annettiin sunnuntaina aivan erilaista palautetta EU:n suuntaan. Presidentinvaalien ensimmäisellä kierroksella murskavoiton – 36 prosentin kannatuksen – sai oikeistopopulistisen FPÖ-puolueen ehdokas Norbert Hofer.

Vaikka liittopresidentin valta on Itävallassa seremoniallista ja symbolista, vaalitulos perustui konkretiaan. Itävaltalaisten mielissä oli Euroopan siirtolais- ja pakolaiskriisi ja maahan viime vuonna saapuneet noin 90 000 turvapaikanhakijaa.

Sunnuntain äänestyksen myötä hallitusta johtavien perinteisten valtapuolueiden ehdokkaat eivät voi nousta presidentiksi – ensi kertaa sitten toisen maailmansodan. Hofer saa toukokuussa järjestettävällä toisella kierroksella vastaansa vihreiden ehdokkaan, joka sai viidenneksen äänistä.

Hoferin vapauspuolue FPÖ oli ensimmäisiä oikeistopopulismillaan EU:ta ravistelleita puolueita. Edesmenneen Jörg Haiderin johdossa puolue nousi vuonna 2000 hallitukseen, mikä sai muut EU-maat boikotoimaan Itävaltaa ja kysymään, eivätkö EU:n arvot olekaan kaikille itsestään selviä.

Nyt Eurooppa on populismin raastama ja sen arvoja pilkataan rehvakkaasti. Äärioikeisto tekee nousuaan jopa unionin perinteisellä voima-akselilla Saksassa ja Ranskassa.

Nationalismin marinoima populismi on voimissaan myös Britanniassa, joka saattaa kesäkuussa äänestää itsensä irti unionista.

Myös Britanniassa oli ajatuksia herättävä viikonloppu, kun maassa sulateltiin vierailulle tulleen Yhdysvaltain presidentin Barack Obaman tylyjä sanoja.

Obaman mukaan Britannia joutuisi EU:sta erotessaan ”jonon hännille”, mitä tulee maan mahdollisuuksiin solmia vapaakauppasopimuksia Yhdysvaltain kanssa.

Obaman mukaan Yhdysvaltain päähuoli on EU:n kanssa neuvoteltava TTIP-vapaakauppasopimus. Vaikka amerikkalaisilla ja briteillä on erityissuhteensa, Obama muistutti, mikä on yksittäisen EU-jäsenen paikka maailmankaupassa- ja politiikassa.

Monet tämän päivän serbialaiset näkevät Euroopan siis täysin eri tavoin kuin Britannian EU-eroa vaativat britit. Unionissa on tulevaisuus: siellä on mahdollisuus elää rauhassa, vaurastua ja vaikuttaa.

Mutta kuten sunnuntain vaalivoittaja, pääministeri Vučić, totesi, maan matka EU:hun ei tapahdu “ruusujen päällystämällä tiellä, eikä tarjolla ole vain maitoa ja hunajaa”. Edessä on vaikeita reformeja, nöyrtymistä ja taipumista.

Myös Vučić tietää jotain taipumisesta ja poliittisista kuperkeikoista. Hän kuului aiemmin äärikansalliseen radikaalipuolueeseen ja toimi informaatioministerinä Miloševićin vallan vuosina 1998–2000.

Kyseinen radikaalipuolue menestyi myös hyvin sunnuntain vaaleissa saaden noin kahdeksan prosenttia äänistä. Se kertoo, että kaikki serbialaiset eivät taivu Brysselin tahtoon.

Radikaalipuolueen johtaja Vojislav Šešelj oli aiemmin syytettynä Haagin sotarikostuomioistuimessa ja istui yli vuosikymmenen YK:n pidätyskopissa.

Useista sotarikoksista syytetty Šešelj vapautettiin syytteistä maaliskuun lopussa, mikä oli monelle sokki. Monille serbeille hän on sen sijaan sankari, joka antoi köniin Haagin tuomioistuimelle.

Šešelj lupaa kannattajilleen suurempaa Serbiaa ja läheisempiä suhteita Venäjän kanssa. Näin ollen myöskään Serbia ei valitse eurooppalaista tulevaisuuttaan vain yhdestä maidon ja hunajan silaamasta vaihtoehdosta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat