Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Unkarin Orbán käy kampanjaa EU:n suunnitelmia vastaan ja pystyttää jo uutta estettä pakolaisten tielle

Unkarin pääministeri Viktor Orbán haluaa kaataa Euroopan unionin suunnitelmat turvapaikanhakijoiden jaosta jäsenmaiden kesken.

Ulkomaat
 
Martin Fejer / EST&OST
Monikulttuurinen kaupunkifestivaali keräsi sunnuntaina Budapestin kahdeksanteen kaupunginosaan järjestäjien mukaan viisisataa ihmistä.
Monikulttuurinen kaupunkifestivaali keräsi sunnuntaina Budapestin kahdeksanteen kaupunginosaan järjestäjien mukaan viisisataa ihmistä. Kuva: Martin Fejer / EST&OST

Budapest

Alussa jaetaan kortit. Hyvällä tuurilla pelaajan kortti määrittelee hänet syyrialaiseksi, jolla on passi ja rahaa.

Jos käteen jää huonot kortit, osaksi voi jäädä paperittoman pakistanilainen rooli.

Pelin nimi on Balkanin reitti. Tavoitteena on päästä Turkista Balkanin maiden kautta Keski-Eurooppaan niillä korteilla, jotka on sattunut saamaan.

Pelialusta on piirretty väriliiduilla budapestilaisen korttelin sisäpihalle. Se on osa Budapestin kahdeksannessa kaupunginosassa sunnuntaina järjestettyjä festivaaleja.

Tapahtuman idea on vahvistaa monikulttuurisen mutta huonomaineisen kaupunginosan yhteisöllisyyttä ja tuoda paikallisia yhteen maahanmuuttajien kanssa, mutta sillä on myös poliittinen sanoma.

Värikkään karnevaalin järjestäjät haluavat näyttää, että Unkarin pakolaiskeskustelu on muutakin kuin piikkilankoja, suljettuja säilöönottokeskuksia ja vihamielistä kampanjointia pakolaisia vastaan.

Martin Fejer
Owen Good ohjasi Balkanin reitti -nimistä peliä, joka näytti tulijoiden kohtaamat esteet matkalla Eurooppaan.
Owen Good ohjasi Balkanin reitti -nimistä peliä, joka näytti tulijoiden kohtaamat esteet matkalla Eurooppaan.

”Koko tapahtuma on oikeastaan tapa vastustaa Unkarin virallista pakolaispolitiikkaa”, sanoo festivaalin järjestäjiin kuuluva András Széles.

”Haluamme näyttää, että Unkarilla on myös toisenlaiset kasvot.”

Unkarin pakolaispolitiikan kuuluisimmat kasvot ovat pääministeri Viktor Orbánin. Hän on noussut pakolaiskriisin aikana Euroopan johtavaksi – tai ainakin kovaäänisimmäksi – rajat kiinni -leirin edustajaksi. Orbán on esiintynyt vastavoimana erityisesti Saksan liittokansleri Angela Merkelille.

Monikulttuurisuusfestivaali on todennäköisesti Orbánin kauhukuva. Hänen puheissaan erityisesti muslimien maahanmuutto on uhka Unkarin kulttuurille ja turvallisuudelle. Syksyllä Orbán vihjasi saksalaisessa lehdessä maahanmuuton uhkaavan kristittyä Eurooppaa.

Orbán ei ole mielipiteineen Unkarissa yksin. Aiemmin tässä kuussa julkaistun mielipidemittauksen mukaan 78 prosenttia unkarilaisista ei toivoisi maahanmuuttajaa naapurikseen.

Nyt Orbán haluaa levittää politiikkaansa muualle EU:hun ja uusia esteitä pakolaisten tielle. Runsas viikko sitten Orbán esitteli Schengen 2.0:ksi nimetyn toimintasuunnitelman, jota hän aikoo kiertää esittelemässä tulevina viikkoina ympäri unionia.

Tiivistettynä Orbán ehdottaa ulkorajojen tehostettua valvomista, kaikkien turvapaikkahakemusten käsittelyä EU:n ulkopuolella ja pakolaispolitiikan pitämistä kunkin jäsenmaan omana päätöksenä.

Hän haluaa ulkorajat kiinni ja pysäyttää ”miljoonien” maahantulon, jonka suunnittelusta hän syytti perjantain radiohaastattelussa Unkarin vasemmistoa ja Brysseliä.

Orbán vastustaa kiivaasti komission ehdotusta, jossa turvapaikanhakijoiden jako jäsenmaiden kesken tulisi osaksi uudistettua unionin turvapaikkapolitiikkaa. Hän on ilmoittanut järjestävänsä kansanäänestyksen syksyisestä päätöksestään jakaa pakolaistaakkaa jäsenmaiden kesken.

Syyt tähän ovat pitkälti sisäpoliittiset, sanoo Orbánin pakolaispolitiikkaa tutkinut unkarilainen asiantuntija Edit Zgut.

Kovalinjainen pakolaispolitiikka on nostanut Orbánin suosiota kotimaassa sen jälkeen kun maahanmuuttovastainen kampanjointi viime keväänä kiihtyi.

Osasyy on unkarilaisten jo valmiiksi nihkeä suhtautuminen maahanmuuttajiin. Mutta samaan aikaan hallitus on lietsonut pelkoa maahanmuuttajia kohtaan.

”Siirtolaiset esitetään jatkuvasti vaarallisina ja väkivaltaisina”, sanoo Political Capital -tutkimuslaitoksessa työskentelevä Zgut.

Martin Fejer
Gyuri Bihari kantaa poikaansa Samua monikulttuurisilla kaupunginosafestivaaleilla. ”Olen mukana, koska minulla on kamala olo hallituksen pakolaispolitiikasta. Se vain lisää muukalaisvastaisuutta.”
Gyuri Bihari kantaa poikaansa Samua monikulttuurisilla kaupunginosafestivaaleilla. ”Olen mukana, koska minulla on kamala olo hallituksen pakolaispolitiikasta. Se vain lisää muukalaisvastaisuutta.”

Osaa muista EU-maista ärsyttävät Keski-Euroopan itäiset jäsenmaat, jotka saavat miljardien eurojen tukia EU:lta mutta eivät osoita solidaarisuutta pakolaiskysymyksessä.

Orbánin politiikka on muutenkin vaikeuttanut yhteisten pelisääntöjen noudattamista. Viime viikolla Suomen korkein hallinto-oikeus päätti, ettei Suomi toistaiseksi palauta turvapaikanhakijoita Unkariin Dublin-asetuksen mukaisesti maan ”systeemisten ongelmien” vuoksi.

Viime syksynä Unkari kriminalisoi raja-aidan ylittämisen. Sen jälkeen yli 2 500 tulijaa on joutunut oikeuteen ja sadat odottavat suljetuissa keskuksissa karkotusta Serbiaan, kertoo Unkarin Helsinki-komitea.

EU-maista vain Unkari pitää Serbiaa turvallisena maana turvapaikanhakijoiden palauttamiseksi. Ennen Suomea moni muukin EU-maa oli jäädyttänyt palautukset Unkariin.

Osa Orbánin EU-kritiikistä on pelkkää show’ta. Zgutin haastattelemien diplomaattilähteiden mukaan Orbán istuu EU:n huippukokouksessa yleensä hiljaa tai äänestää valtavirran mukana.

Kotimaassa retoriikka on selvästi rajumpaa kuin ulkomailla. Valtiollinen media on valjastettu hallituksen politiikan tueksi, minkä vuoksi festivaalin järjestäjät toivovat karnevaalin tuovan näkyvyyttä vastakkaiselle poliittisille näkemykselle.

”Täällä oli viisisataa ihmistä, mutta toivomme viestin kantautuvan monille muillekin”, Széles sanoo.

Artikkeliin liittyvät

Orbánin linjassa on näkynyt viime päivinä pieniä muutoksia. Hän esiintyi sovittelevasti vieraillessaan Saksassa viime viikolla tapaamassa entistä liittokansleria Helmut Kohlia ja sanoi yllättäen tukevansa Merkelin tavoitteita.

Yksi syy on, että Euroopan pakolaispolitikka on alkanut vastata joiltain osin Orbánin vaatimuksia. Hänen ajatuksensa ovat saaneet kaikupohjaa.

Balkanin reitin sulkeutuminen alkuvuodesta oli ensimmäinen erävoitto Orbánin edustamalle rajat kiinni -politiikalle.

Muutos Euroopan politiikassa näkyy myös festivaalialueen pelilaudalla. Pelaajien etenemistä vaikeuttavat erilaiset rajaesteet ja tempoileva rajapolitiikkaa.

Eritrealainen Mussa Idris Mussa seuraa peliä sivusta. Hän on yksi sadoistatuhansista, jotka ovat selviytyneet reitiltä. Miltä peli vaikuttaa verrattuna todellisuuteen?

”Eurooppaan pääsyn sattumanvaraisuus on samanlaista kuin pelissä, mutta tunteet ovat erilaisia: täällä on turvallista, mutta reitillä ei koskaan tiedä, mitä tapahtuu.”

Peli päättyy, eikä voittajia ole. Kukaan ei pääse Itävaltaan.

Seuraavasta erästä, Unkarin taistelusta taakanjakoa vastaan ja Schengen 2.0 -kiertueesta, tulee todennäköisesti pitkä, koska se hyödyttää Orbánia poliittisesti.

”Tämä kaikki auttaa hallitusta pitämään kiintiöäänestyksen otsikoissa ja Orbánia korostamaan rooliaan kristillisten eurooppalaisten arvojen puolustajana”, Zgut sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat