Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Obama: ”Maailma tarvitsee Eurooppaa”

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama lupasi joukkoja Syyriaan ja pyysi EU-maita osallistumaan Irakissa ja Afganistanissa enemmän.

Ulkomaat
 
KEVIN LAMARQUE / Reuters
Yhdysvaltojen presidentti Barack Obama puhui maanantaina Hannoverissa Saksassa.
Yhdysvaltojen presidentti Barack Obama puhui maanantaina Hannoverissa Saksassa. Kuva: KEVIN LAMARQUE / Reuters

Berliini

Minä hetkenä maailmanhistoriassa haluaisitte elää? Tämän kysymyksen esitti Yhdysvaltain presidentti Barack Obama yleisölleen maanantaina Saksan Hannoverissa.

Yleisö sai kuulla puheen, jollaisista Obama parhaimmillaan tunnetaan. Loistavasti rakennetun, tunteita herättävän, retorisesti voimakkaan puheen.

Alun kysymykseen Obama vastasi itse. ”Vaikka maailmassa on nytkin paljon kärsimystä, asiat maailmassa ovat nyt paremmin kuin koskaan”, hän sanoi.

Yhdysvaltain presidentti, liittolainen mutta ulkopuolinen Atlantin takaa, pakotti eurooppalaisia katsomaan puheen aikana monta kertaa peiliin.

”Tämä maanosa oli 1900-luvulla jatkuvassa sodassa, perheet joutuivat erilleen. Nyt ihmiset haluavat tulla tänne sen takia, mitä te olette sen jälkeen luoneet”, Obama sanoi.

”Maailma tarvitsee hyvinvoivan ja kasvavan Euroopan”, hän sanoi.

Euroopan unioni on viime aikoina talous- ja pakolaiskriisin ja kansallisten ajatusten nousun aikana ollut enemmän riiteleevien valtioiden liitto kuin yhtenäiseen politiikan linnake.

Tämän maiden välille kasvavan kuilun umpi kuromiseen Obama käytti puheessaan paljon aikaa.

Hän kiitti jälleen Saksan liittokansleria Angela Merkeliä tämän pakolaispolitiikasta.

”Meidän kaikkien täytyy osallistua ja meidän täytyy ottaa vastuuta. Emme voi kääntää selkäämme heille, jotka tarvitsevat apua”.

Obama rohkaisi ja vetosi eurooppalaisiin, että nämä pystyvät kansallisista eroistaan huolimatta toimimaan yhdessä. Hän varoitti maista, joissa demokratia rakoilee.

”Demokratiaa ei luoda vain vaaleilla. Meidän täytyy suhtautua epäilyksellä heihin, jotka saavuttavat 70 tai 80 prosentin ääniosuuksia ja jotka rajoittavat lehdistönvapautta tai kansalaisyhteiskunnan toimintaa”.

Yhdysvaltain presidentti arvosteli Euroopan maita siitä, etteivät ne panosta riittävästi omaan puolustukseensa.

”Eurooppa on välillä suhtautunut omaan puolustukseensa omahyväisesti”.

Nato ja Euroopan maat voivat hänen mukaansa tehdä enemmän yhteisen vihollisen Isisin vastaisessa taistelussa. Sen lisäksi Obama sanoi odottavansa Euroopan mailta enemmän apua sekä Afganistanissa että Irakissa.

”Terrorismin uhka on todellinen. Kukaan ei pysty selviämään sen vastaisesta taistelusta yksin”.

Saman tien Obama vaatikin liittolaismailtaan kahden prosentin osuutta bruttokansantuotteesta puolustusmenoihin.

Obama myös ilmoitti, että Yhdysvallat aikoo lähettää 250 sotilasta lisää Syyriaan.

Puheen pääsanoma oli kuitenkin muistuttaa eurooppalaisia näiden saavutuksista rauhan ja yhteistyön saralla.

Hän vetosi eurooppalaisiin päättäjiin, jotka painivat omien kansallisten paineidensa kanssa. ”Vahva Eurooppa, ja säännöistä kiinni pitäminen edistävät hyvinvointia koko maailmassa”.

”Yli 500 miljoonaa ihmistä ja ainakin 24 kieltä; Eurooppa on yksi nykyajan suurimmista poliittisista saavutuksista”, Obama sanoi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat