Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Serbiassa sentään palaa EU:n toivon liekki

Ulkomaat
 

Bryssel

Sunnuntai oli Euroopassa omituinen päivä. Se muistutti, kuinka kymmenien maiden muodostama olento on ikuisessa korjaus- ja kuperkeikkaliikkeessä.

Ei tarvitse kuin ajatella vuotta 1995 ja ymmärtää, miten kummallinen sunnuntaipäivä oli. Tuona vuonna Suomesta, Ruotsista ja Itävallasta tuli Euroopan unionin jäseniä, kun taas Serbia oli verenmakuisen nationalisminsa pauloissa.

Keväällä 1995 Bosnian sota vielä jatkui, Kosovon sota oli vasta edessä ja Jugoslavian hajoamissotien arkkitehti Slobodan Milošević voimissaan.

Mutta sunnuntaina serbialaiset marssivat vaaliuurnille ja ojensivat murskaavan voiton pääministeri Aleksandar Vučićille, jonka puolue ajaa maataan EU:n jäseneksi.

Itävallassa taas annettiin sunnuntaina aivan erilaista palautetta EU:lle. Presidentinvaalien ensimmäisellä kierroksella murskavoiton – 36 prosentin kannatuksen – sai oikeistopopulistisen FPÖ-puolueen Norbert Hofer.

Vaikka liittopresidentin valta on Itävallassa symbolista, vaalitulos perustui konkretiaan. Itävaltalaisten mielissä olivat maahan viime vuonna saapuneet noin 90 000 turvapaikanhakijaa.

Vaalin myötä hallitusta johtavien perinteisten valtapuolueiden ehdokkaat eivät voi nousta presidentiksi – ensi kertaa sitten toisen maailmansodan. Hofer saa toisella kierroksella vastaansa vihreiden ehdokkaan.

Hoferin FPÖ oli ensimmäisiä oikeistopopulismillaan EU:ta ravistelleita puolueita. Edesmenneen Jörg Haiderin johdossa puolue nousi vuonna 2000 hallitukseen, mikä sai muut EU-maat boikotoimaan Itävaltaa.

Nykyisin Eurooppa on populismin raastama ja sen arvoja pilkataan rehvakkaasti. Äärioikeiston kannatus kasvaa unionin perinteisellä voima-akselilla Saksassa ja Ranskassa. Nationalismin marinoima populismi on voimissaan myös Britanniassa, joka saattaa kesäkuussa äänestää itsensä irti unionista.

Monet serbialaiset näkevät Euroopan siis täysin eri tavoin kuin Britannian EU:sta eroamista vaativat britit. Unionissa on tulevaisuus: siellä on mahdollisuus elää rauhassa, vaurastua ja vaikuttaa.

Mutta kuten pääministeri Vučić totesi, maan matka EU:hun ei tapahdu ”ruusujen päällystämällä tiellä”. Edessä on vaikeita reformeja ja taipumista.

Myös Vučić tietää jotain taipumisesta ja poliittisista kuperkeikoista. Hän kuului aiemmin äärikansalliseen radikaalipuolueeseen ja toimi informaatioministerinä Miloševićin vallan vuosina 1998–2000. Myös kyseinen radikaalipuolue menestyi hyvin sunnuntain vaaleissa. Se kertoo, että kaikki serbialaiset eivät taivu Brysselin tahtoon.

Radikaalipuolueen johtaja Vojislav Šešelj oli aiemmin syytettynä Haagin sotarikostuomioistuimessa ja istui yli vuosikymmenen YK:n pidätyskopissa.

Useista sotarikoksista syytetty Šešelj vapautettiin syytteistä maaliskuun lopussa, mikä oli monelle šokki. Monille serbeille hän on sankari.

Šešelj lupaa suurempaa Serbiaa ja läheisempiä suhteita Venäjän kanssa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat