Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Demokraatit on USA:n vähemmistöjen puolue, mutta miksi osa heistä valitsee Donald Trumpin?

Trumpin vaaliväessä sunnuntaina Marylandissa oli paitsi valkoisia myös muutamia latinoja, mustia ja aasialaisia.

Ulkomaat
 
Reuters & Dermot Tatlow
Ylivoimainen enemmistö Donald Trumpin kannattajista on valkoisia, mutta kampanjatilaisuudessa Marylandissa sunnuntaina oli myös joitain vähemmistöjen edustajia. Marylandin esivaalit pidetään tiistaina.
Ylivoimainen enemmistö Donald Trumpin kannattajista on valkoisia, mutta kampanjatilaisuudessa Marylandissa sunnuntaina oli myös joitain vähemmistöjen edustajia. Marylandin esivaalit pidetään tiistaina. Kuva: Reuters & Dermot Tatlow
Fakta

Donald Trumpille ja Hillary Clintonille povataan voittoja

 Republikaani Donald Trump ja demokraatti Hillary Clinton ovat vahvoilla, kun itärannikolla järjestetään esivaalit tiistaina.

 Äänestysvuorossa ovat Maryland, Pennsylvania, Rhode Island, Connecticut ja Delaware.

 Ellei jotain yllättävää tapahdu, johtavien ehdokkaiden asema säilyy tai vahvistuu.

 Yhdysvaltain esivaalit jatkuvat 14. kesäkuuta asti. Molempien puolueiden presidenttiehdokkaat nimitetään puoluekokouksissa heinäkuussa.

 Varsinaiset vaalit järjestetään 8. marraskuuta.

Hagerstown, Maryland

Uutinen ei ole se, että marylandilainen Betty Lawson, 50, pitää republikaani Donald Trumpista.

”Rakastan häntä!” Lawson hihkuu Trumpin vaalitilaisuuden ulkopuolella ja heiluttaa idolinsa kylttiä.

Uutinen on se, että Betty Lawson on latino, joka rakastaa Trumpia. Noin 70 prosenttia latinoista äänestää presidentinvaaleissa demokraatteja.

Tänä vuonna määrä saattaa kasvaa, koska republikaanien johtava ehdokas Trump on nimittänyt meksikolaisia ”raiskaajiksi ja rikollisiksi” ja lupaa heittää miljoonat luvattomat siirtolaiset ulos maasta. Suurin osa heistä on Meksikosta ja Väli-Amerikasta.

Marylandissa Donald Trumpia ei pysäytä mikään
Marylandissa Donald Trumpia ei pysäytä mikään
HS:n Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja Laura Saarikoski vieraili Hagerstownissa, missä järjestettiin Donald Trumpin vaalitilaisuus ennen Marylandin osavaltion esivaaleja. Toimittaja: Laura Saarikoski, kuvaus: Dermot Tatlow, leikkaus: Janne Elkki

Enemmistö Trumpin vaaliväestä sunnuntaina Marylandissa vastasi tilastoja Trumpin kannattajista: valkoisia amerikkalaisia, jotka asuvat työväenluokkaisen Hagerstownin ympäristössä Marylandin maaseudulla. Väkijoukossa oli kuitenkin myös muutamia latinoja, mustia ja aasialaisia.

Mikä Trumpissa vetoaa heihin?

”Trump on menestyvä bisnesmies eikä tavallinen poliitikko. Hän on fiksu, ja hänellä on kaunis perhe”, sanoo hammaslääkärin apulaisena työskentelevä Lawson.

Artikkeliin liittyvät

”Trump aikoo tehdä Yhdysvalloista yhtä menestyvän kuin yrityksistään”, sanoo poika, kuntovalmentaja Luis Lawson, 22.

Eikö Lawsoneita huoleta, että Trumpin siirtolaisvastaiset puheet vaikuttaisivat amerikkalaisten asenteisiin latinosiirtolaisia kohtaan?

Ei, Lawson vastaa. Hän itse muutti Yhdysvaltoihin Kolumbiasta tavattuaan internetissä amerikkalaisen miehen. ”En usko, että Trump vastustaa siirtolaisia, koska hänen vaimonsakin on Itä-Euroopasta. Hän vastustaa vain luvattomia siirtolaisia.”

Sitä paitsi Trump on Lawsonien mielestä oikeassa halutessaan estää väliaikaisesti kaikilta muslimeilta pääsyn maahan terroriuhan takia. Luis Lawson on ilmoittautunut merijalkaväkeen ja on yhtä mieltä Trumpin kanssa siitä, että terrorismista epäiltyjen kidutus pitäisi laillistaa.

”Kidutus ei ole mukavaa, mutta se on tarpeen Yhdysvaltojen suojelemiseksi.”

Kunnallisista vuokra-asunnoista vastaava virkamies Patel Hemant, 60, on lähtöisin Intiasta. Hän ja hänen aikuinen poikansa äänestivät viimeksi demokraatti Barack Obamaa kuten yli 70 prosenttia aasialais-amerikkalaisista. He kertovat kohdanneensa Yhdysvalloissa paljon rasismia.

”Minulle on huudeltu, että mene kotiin, vaikka olen syntynyt täällä”, sanoo taloustieteitä opiskeleva 25-vuotias poika. Hän ei halua nimeään lehteen.

”Rasismi sattuu kuitenkin omaan nilkkaan. Jossain vaiheessa rasistille osuu intialainen lääkäri.”

Nyt isä ja poika tukevat Trumpia presidentiksi, koska hänen mielipiteensä taloudesta ovat heille tärkeämpiä kuin mielipiteet muista asioista.

”Koskaan ei löydy täydellistä ehdokasta. Trump tuo työpaikkoja takaisin Yhdysvaltoihin ja lupaa toimivan terveydenhoidon kaikille. Nuo asiat auttavat myös vähemmistöjä”, Hemant sanoo.

Tämä toistuu Trumpin kannattajien puheissa: hänen uskotaan ajavan köyhien asiaa paremmin kuin demokraattien johtavan ehdokkaan Hillary Clintonin, jota isä ja poika Hemant pitävät korruptoituneen eliitin edustajana.

Näin republikaani Trump menee demokraatti Clintonista vasemmalta ohi.

Yhdysvaltain vähemmistöt eivät pidä yhtä vain siksi, että ne ovat vähemmistöjä. Hemant huomauttaa, että Yhdysvaltain intialaiset ovat koulutettua väkeä toisin kuin monet meksikolaiset.

”Trumpin puheet eivät kosketa meitä.”

Samaa sanoo alun perin Kiinasta kotoisin oleva pariskunta, insinööri Frank ja hallintotöitä tekevä Katherine. He eivät kerro sukunimeään.

He muuttivat Yhdysvaltoihin siirtolaisina 24 vuotta sitten mutta korostavat tulleensa laillisesti ja odottaneensa kansalaisuuttaan 13 vuotta toisin kuin raja-aidan yli kiipeäjät.

”Kun Trump puhuu siirtolaisista, ei hän tarkoita meitä. Lailliset siirtolaiset hyödyttävät Yhdysvaltoja”, Frank sanoo.

”Tänne ei pidä tulla vain nauttimaan eduista”, Katherine jatkaa.

Vähemmistöjä on amerikkalaisista äänestäjistä noin 30 prosenttia. Jotta Trump voittaisi vaalit, hänen pitäisi saada tuekseen valkoisten lisäksi vähemmistöäänestäjiä, joille muut asiat ovat identiteettiä tärkeämpiä.

Yksi demokraattien uskollisimmista tukiryhmistä ovat mustat, joista 80–90 prosenttia äänesti demokraattia presidentiksi jo ennen Obamaa. Osa raivostui, kun Trump ei heti tuominnut Ku Klux Klanin entistä johtajaa David Dukea, joka ilmaisi tukensa Trumpille.

Miksi pr-alalla työskentelevä Lance Williams, 36, harkitsee nyt Trumpia?

”Yhdysvalloissa on niin paljon ongelmia, että politiikkaan tarvittaisiin uudenlaista otetta. Trump oli hyvä jo tosi-tv:ssä. Hän näyttäisi eliitille.”

Entä Trumpin puheet meksikolaisista tai muslimeista?

”Ovat ne loukkaavia. Mutta uskon, ettei hän tarkoita sanomaansa vaan hakee ainoastaan huomiota. Hänhän on showbisneksen ammattilainen.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat