Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HS:n toimittaja ajaa Ladalla läpi Venäjän: Kameralle tallentui rajuja ohituksia – Suojeleeko salaperäinen Tihvinän ikoni liikenteessä?

Ortodoksinen mytologia on vertaansa vailla, selviää matkalla Viipurista itään.

Ulkomaat
 
Ladan kameraan tallentui rajuja ohituksia Venäjällä
Ladan kameraan tallentui rajuja ohituksia Venäjällä
HS:n kirjeenvaihtaja Pekka Hakala matkaa Ladalla läpi Venäjän. Jo Pietarin lähellä Hakalalle valkeni venäläisen autoilukulttuurin arki, kun Ladan kojelautakameraan tallentui rajuja ohituksia.
Fakta

Viipurista Vladivostokiin

 HS:n Moskovan-kirjeenvaihtaja Pekka Hakala osti Ladan, jolla hän ajaa koko Venäjän halki Suomenlahdelta Tyynellemerelle.

 Matkaa Viipurista Vladivostokiin kertyy 10 500 kilometriä. Matkaan on tarkoitus käyttää ainakin 24 vuorokautta.

 Hakala raportoi matkalla näkemästään HS:n lukijoille lähes päivittäin. Sarjan ideana on tehdä tutkimusmatka siihen ”toiseen Venäjään”, jota ei Moskovassa ja Pietarissa näe.

Tihvinä. Matkalla Viipurista Vladivostokiin Tihvinä on viimeinen paikka, jolla on suomenkielinen nimi. Vajaan 60 000 asukkaan teollisuuspaikkakunta on venäjäksi nimeltään Tihvin. Nykymaailmassa ehkä merkittävintä Tihvinässä on, että täällä on Swedwoodin tehdas, joka tekee Ikean huonekaluja.

Venäjällä Tihvinä on tärkeä aivan toisesta syystä. Täällä nimittäin sijaitsee vuonna 1560 perustettu munkkiluostari, jossa säilytetään Tihvinän Jumalanäidin ikonia.

Pekka Hakala HS
Tihvinän keskiaikaisessa munkkiluostarissa säilytetään Jumalanäidin ikonia.
Tihvinän keskiaikaisessa munkkiluostarissa säilytetään Jumalanäidin ikonia.

Tihkusateisesta arkiaamusta huolimatta luostarin portille tulee ihmisiä tasaista tahtia. Kävelevät ammattikerjäläisten ohitse, läpi portin suitsukemyymälän ja halki luostarin sisäpihan kohti kirkkoa. Opastekyltti kieltää kännykät, mikä ei estä nurmikolla notkuvaa nuorta munkkia räpläämästä älypuhelintaan.

Kirkossa väki muodostaa pienen jonon ikonostaasin oikealle puolelle rakennelmaan, jossa Jumalanäidin ikoni on. Se on peitetty hopeakuosilla niin, että vain Jumalansynnyttäjän ja Kristuslapsen naamat näkyvät. Edellinen näyttää masentuneelta, jälkimmäinen nyreältä.

Jokainen jonottaja käy ikonin luona vuorollaan. Epäilen, että jokainen pyytää ikonilta jotain, koska sillä on tarunomaiset voimat.

Kukaan ei tiedä, mistä Tihvinän ikoni on kaupunkiin tullut. Sen sanotaan olevan kopio apostoli Luukaksen tekemästä maalauksesta. Tai ehkä se ei olekaan kopio vaan peräti alkuperäinen teos?

Perimätiedon mukaan ikoni havaittiin ensi kerran Laatokalla vuonna 1383, kun kalastajat näkivät sen leijuvan veden päällä. Sittemmin se esti muun muassa ruotsalaisten hyökkäyksen luostariin 1600-luvun alussa.

Imen suitsukkeen hajua ja mietin, että ketähän ne ”ruotsalaiset” ilkimykset silloinkin oikeasti mahtoivat olla. Mutta kyllä ikonilla voimaa on: saksalaiset yrittivät toisessa maailmansodassa katkaista täällä Leningradin huoltoyhteyden, Elämäntien, mutta epäonnistuivat.

Pekka Hakala HS
Ladan ohjaamoon sijoitettu Jumalansynnyttäjän ikoni suojelee HS:n kirjeenvaihtajan matkaa.
Ladan ohjaamoon sijoitettu Jumalansynnyttäjän ikoni suojelee HS:n kirjeenvaihtajan matkaa.

Ostan luostarin myymälästä Jumalansynnyttäjän ikonin puupalikkaan kiinnitettynä 670 ruplalla eli noin yhdeksällä eurolla.

Ladaan päästyäni yritän kiinnittää Jumalanäitiä taustapeiliin Yrjönnauhalla, oranssinmustalla isovenäläisyyden symbolilla, jonka edellinen omistaja on autoon ystävällisesti jättänyt.

Olisin arvostanut lattiamattoja ja toimivaa tunkkia enemmän.

Jumalansynnyttäjä peittää tuulilasikameran, navigaattorin ja osan näkyvyydestä eli on liian suuri, joten sijoitan sen lepoasentoon hyllylle radion yläpuolelle. Olkoot matkani pääjumala. Ostan jostain taustapeiliin roikkumaan jonkun pienemmän suojelusenkelin.

 

Aiemmat osat:

Osa 1: HS osti Ladan – ”Kyllä sillä Vladivostokiin pääsee ja vielä takaisinkin”

Osa 2: Annikki Tähden kaipaama puisto rapistuu Viipurissa

Videot:

Sarjan ensimmäisessä videossa esitellään itse kulkupeli, vuosimallin 2010 Lada. Se ostettiin Pietarista noin tuhannella eurolla. ”Hyvin hyrisee”, toteaa kirjeenvaihtaja Hakala.

Hyvin hyrisee! HS osti käytetyn Ladan, mutta pääseekö sillä Vladivostokiin ja takaisin?
Hyvin hyrisee! HS osti käytetyn Ladan, mutta pääseekö sillä Vladivostokiin ja takaisin?
Helsingin Sanomien Moskovan-kirjeenvaihtaja Pekka Hakala osti Pietarista kuusi vuotta vanhan perus-Ladan ja on lähdössä sen kanssa matkalle halki Venäjän. Yli 10 000 kilometrin matka Viipurista Vladivostokiin kestää arviolta 24 vuorokautta. Auton ostossa, rekisteröinnissä, remontoinnissa, katsastuksessa ja varustuksessa Pietarissa kului pari keväistä päivää.

 

Sarjan toisessa osassa Lada lähti liikkeelle Viipurin Monrepos-puistosta. Annikki Tähden laulusta tuttu puisto on tällä videolla varjo entisestään.

HS:n Lada lähtee liikkeelle Viipurista Monrepos-puistosta
HS:n Lada lähtee liikkeelle Viipurista Monrepos-puistosta
Pekka Hakalan matka Venäjän halki Vladivostokiin alkaa. Onko laulun puistosta jäljellä vain muisto? Toimittaja: Pekka Hakala, kuvaus ja leikkaus: Sergey Grachev
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat