Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kun Tšernobylissä räjähti, saavutti tieto Suomen vasta kaksi päivää myöhemmin – näin turmasta tiedotettiin

Ensimmäinen tieto tuli Ruotsista.

Ulkomaat
 

Tšernobylin ydinvoimalassa räjähti aamuyöstä 26. huhtikuuta 1986 eli tasan 30 vuotta sitten.

Onnettomuus oli vakava, mutta Neuvostoliitolla ei ollut mitään kiirettä tiedottaa siitä naapureille. Elettiin vielä neuvostojohtaja Mihail Gorbatšovin alkukautta, eikä Neuvostoliitto juuri tehnyt ainakaan virallisesti virheitä. Tiedonkulku oli tosin hidasta Neuvostoliiton sisälläkin.

Niinpä kohonneesta säteilytasosta kertoivat ensimmäisenä ruotsalaiset, kun ruotsalaisen Forsmarkin ydinvoimalan mittarit alkoivat varoittaa maanantaina 28. huhtikuuta 1986.

Suomeenkin ensimmäinen tieto tuli Ruotsista.

Helsingin Sanomat kertoi viime lauantaina 23. huhtikuuta sivulla B 4 ja sunnuntaina 24. huhtikuuta sivulla A 12, että tieto olisi levinnyt kansalle STT:n kello 16:n radiouutisissa. Samoin virheellisesti kerrottiin Säteilyturvakeskuksen Stukin antaneen tiedotteen tuntia aiemmin.

Yleisradion omat radiouutiset kertoivat kohonneesta säteilytasosta kuitenkin jo kello 15, Ylen arkistot paljastavat.

Ruotsin radiossa oli kerrottu Forsmarkin ydinvoimalan evakuoinnista kello 13.30. Ylen avustaja soitti Tukholmasta radion suomenkieliseen uutistoimitukseen pian sen jälkeen.

Asiasta pystyttiin kertomaan siis kello 15 alkaneessa lähetyksessä. Siinä kerrottiin säteilytason kohonneen myös Suomessa. ”Uutisesta ei ilmennyt, missä mittaukset oli tehty ja paljonko säteily oli lisääntynyt”, Ylessä onnettomuuden raportoinnista tehty selvitys kertoo.

Keväällä 1986 radio oli tällaisissa tapauksissa tärkein viestin. Sanomalehdillä ei ollut verkkosivuja, eikä televisioon tehty ylimääräisiä uutislähetyksiä kovin helpolla.

Stuk tiedotti asiasta maanantaina 28. huhtikuuta kello 16. Alkuperäisen Stukin tiedotteen voi lukea tästä (linkki pdf-tiedostoon).

Se kertoi saaneensa aamulla pääesikunnasta tiedon kohonneesta säteilytasosta Kajaanissa. Havainto oli tehty edellisenä iltana.

”Havainnot ovat ilmeisesti yhteydessä Ruotsissa tehtyihin havaintoihin”, Stuk totesi.

Tässä vaiheessa ei vielä tiedetty, mikä säteilyn aiheutti. Forsmarkissa selvisi pian, ettei säteily tullut omasta voimalasta. Sen jälkeen alettiin epäillä onnettomuutta Neuvostoliitossa, varsinkin kun ydinpommin mahdollisuus oli saatu suljettua pois kemikaalisen analyysin avulla.

Neuvostoliiton viranomaiset kiistivät onnettomuuden, kun ruotsalaisdiplomaatit tiedustelivat asiaa Moskovassa, Ruotsin radio kertoo. Sen mukaan neuvostoliittolaiset myönsivät onnettomuuden vasta, kun ruotsalaiset ilmoittivat tekevänsä virallisen hälytyksen ydinjärjestö IAEA:lle.

Neuvostoliitto kertoi asiasta illalla. Neuvostoliiton television pääuutislähetys kuittasi asian lyhyesti, minkä lisäksi virallinen uutistoimisto Tass kertoi asiasta.

Tassin tieto saatiin kesken Ylen pääuutisia, jotka olivat alkaneet kello 20.30. Se luettiin kesken lähetystä.

Seuraavana aamuna ydinonnettomuus oli Helsingin Sanomien pääuutinen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat