Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Espanjassa järjestetään uudet parlamenttivaalit – viimeinen rutistus hallituksen kokoamiseksi epäonnistui

Vaalit pidetään todennäköisesti kesäkuussa.

Ulkomaat
 
Juan Carlos Hidalgo / Reuters
Kuningas Felipe VI yritti tiistaina kätilöidä viime hetken sopua hallituksen kokoamiseksi.
Kuningas Felipe VI yritti tiistaina kätilöidä viime hetken sopua hallituksen kokoamiseksi. Kuva: Juan Carlos Hidalgo / Reuters

Espanjalla on edessä uudet parlamenttivaalit, koska viimeinen rutistus hallituskoalition kasaamiseksi epäonnistui tiistaina.

Ratkaisua viime hetkeen saakka kätilöinyt Espanjan kuningas Felipe VI ilmoitti uutistoimistojen mukaan myöhään illalla neuvottelujen epäonnistumisesta. Tämä tarkoittaa sitä, että parlamentti hajotetaan ja kuningas käynnistää uusien vaalien järjestämisen.

”Olemme matkalla kohti uusia vaaleja”, sanoi myös sosialistipuolueen johtaja Pedro Sánchez uutistoimisto AFP:n mukaan jo aiemmin päivällä tavattuaan kuninkaan.

Uusiin vaaleihin ajauduttiin, koska yhdenkään puolueen edustaja ei onnistunut saamaan riittävästi tukea muilta puolueilta, jotta olisi voinut kivuta pääministeriksi ja läpäistä parlamentin luottamusäänetyksen. Sekä Sánchez että edellistä hallitusta johtanut pääministeri, Konservatiivisen kansanpuolueen PP:n Mariano Rajoy epäonnistuivat yrityksissä.

Espanjan politiikka on ollut umpisolmussa viime joulukuussa järjestetyistä parlamenttivaaleista lähtien. Tuolloin valtakunnanpolitiikkaan nousivat ensimmäistä kertaa liberaali keskustapuolue Ciudadanos ja vasemmistopopulistinen Podemos.

Tämä johti siihen, ettei mikään puolue saanut enemmistöä parlamenttiin, ja hallituksen muodostaminen kääntyi nopeasti teatteriksi.

Kuningas Felipe tapasi suurten puolueiden edustajat tiistaina ja yritti viimeisen kerran kätilöidä sopua hallituskoalition synnyttämiseksi.

Aikaisemmin päivällä virisi toive sosialistipuolueen ja muiden vasemmistovoimien viime hetken hallitustunnusteluista, mutta toive murskautui iltapäivän aikana.

Uudesta pääministeristä ja tämän takia myös hallituskoalitiosta olisi pitänyt virallisesti päästä sopuun 2. toukokuuta mennessä.

Käytännössä sopu pääministeristä olisi pitänyt kuitenkin saada viimeistään tiistaina, jotta parlamentti olisi ehtinyt äänestää pääministerin luottamuksesta ennen määräajan umpeutumista.

Uusintavaalit järjestetään todennäköisesti 26. kesäkuuta. Uutistoimisto Reutersin mukaan mielipidekyselyt enteilevät, että vaalien järjestäminen ei muuta tilannetta. Pelkona on myös äänestysinnon lopahtaminen eli se, että entistä harvempi espanjalainen vaivautuu äänestämään uusissa vaaleissa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat