Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

”Ukrainan johto on varpaillaan”

Nuori ­kansanedustaja Mustafa Nayem syyttää Putinia siitä, että tämä pyyhki sodalla uudistukset pois Ukrainan asialistalta.

Ulkomaat
 
Kalle Koponen / HS
”Poliittinen järjestelmämme elää vielä lapsuuttaan”, sanoo kansanedustaja Mustafa Nayem.
”Poliittinen järjestelmämme elää vielä lapsuuttaan”, sanoo kansanedustaja Mustafa Nayem. Kuva: Kalle Koponen / HS

Kiova

Ukrainan uudistusten hitaudesta on tullut tuttu virsi, jota kuulee niin Ukrainassa kuin lännessäkin. Helmikuussa 2014 päättyneen Euromaidan-mielenosoitusliikkeen tavoitteista suuri osa on vielä toteutumatta.

Artikkeliin liittyvät

Se johtuu muutosta vastustavasta vanhasta eliitistä, sanoo ukrainalainen kansanedustaja Mustafa Nayem. Taustalla taas on hänen mukaansa selvästi yksi ulkopuolinen syyllinen: Venäjän presidentti Vladimir Putin.

”Hän pyyhki Maidanin asialistan pois ja nosti tilalle sodan asialistan”, Nayem sanoo.

Euromaidan päättyi verisesti mutta mielenosoittajille voitokkaasti, kun silloinen presidentti Viktor Janukovytš pakeni.

Maaliskuussa 2014 Venäjä valtasi Krimin, ja myöhemmin keväällä Kaakkois-Ukrainassa alkoi yhä jatkuva sota.

”Sillä hetkellä piti tehdä päätös, kenen tulisi johtaa maata. Tämä päätös tehtiin sotatilanteessa eikä vallankumouksellisessa tilanteessa. Ihmiset olivat vaatineet mielenosoituksissa radikaaleja muutoksia, mutta he ymmärsivät, että nyt on sota”, hän sanoo.

Siksi valtaan eivät nousseet uudistusmieliset voimat vaan vanhan ja korruptoituneen järjestelmän kokeneet edustajat, hän sanoo – siis ne, jotka piti syrjäyttää.

Afganistanin Kabulissa syntynyt Nayem, 34, on Ukrainassa tunnettu aktivisti, toimittaja ja yksi loppuvuonna 2013 alkaneen mielenosoitusliikehdinnän keskeisistä vaikuttajista. Lokakuun 2014 vaaleissa hän nousi kansanedustajaksi.

Ukrainan politiikkaa kuvaa hyvin se, että Nayem käyttäytyy tarvittaessa kuin oppositiopoliitikko, vaikka kuuluu presidentti Petro Porošenkon ryhmään.

Parlamentissa on Nayemin kaltaisia nuoria uudistusmielisiä kansanedustajia noin 60, ja he kuuluvat eri ryhmiin. Yhteensä kansanedustajia on 450.

”Valitettavasti Maidanin jälkeen valitut kansanedustajat edustavat pääosin entistä järjestelmää. He ovat kyllä parempia kuin aikaisemmat”, hän sanoo.

Hänestä myös nykyinen johto on parempi kuin koskaan ennen, mutta se ei riitä. Pääministeri Volodymyr Hroismanin hallitus on vanhan järjestelmän vastaisku ainakin siltä osin, että uudistushenkiset ulkomaalaiset asiantuntijaministerit jätettiin ulkopuolelle.

Nykyjohdon isona ongelmana ja virheenä Nayem pitää sitä, että keskeisiksi yhteistyökumppaneiksi katsotaan eturyhmät, ei niinkään kansaa. Miljardöörit ovat yhä tärkeitä toimijoita.

Nayem on optimisti, vaikka hän sanoo kahdesti toivovansa, ettei sota kiihdy ja johda täyteen miehitykseen.

”Maidan vahvisti kansalaisyhteiskuntaa. Se on nyt ehkä vahvin ja kestävin voima Ukrainassa”, hän arvioi.

Tämä on Nayemin mielestä suurin ero useimpiin muihin entisiin Neuvostoliiton maihin ja myös Ukrainan tilanteeseen vuoden 2005 niin sanotun oranssin vallankumouksen jälkeen.

”Silloin ihmiset myös menivät kotiin ajatellen ja toivoen, että kaikki on ok, asiat muuttuvat. Nyt ihmiset eivät ole valmiita menemään kotiin ja sallimaan johtajien tehdä, mitä haluavat. Nyt johto on varpaillaan.”

Nayem myös huomauttaa, että taistelussa on kaksi osapuolta. Nuorilla uudistajilla on tahtoa, vanhemmilla jarruttajilla taas kokemusta. Optimismia lisää se, että on helpompi kartuttaa kokemusta kuin hankkia tahtoa.

Ukrainan politiikan peruspiirre on aina ollut se, että puolueet ovat löyhiä liittoumia vailla ideologista sidettä. Usein ne ovat olleet jonkun yksittäisen ihmisen ympärille muodostuneita joukkoja, joita oligarkit rahoittavat.

Osa kansanedustajista on ostanut paikkansa, sillä puolet valitaan niin sanotuilta pitkiltä listoilta. Niissä puolue on päättänyt läpimenojärjestyksen.

”Vanhaa järjestelmää vastaan taistelee useita ryhmiä, jotka yrittävät perustaa uusia puolueita. Se työ on aluillaan: radikaalien puolueiden perustaminen on helpompaa kuin vaikkapa liberaalien tai sosiaalidemokraattisten. Poliittinen järjestelmämme elää vielä lapsuuttaan.”

Kasvu tarvitsee tukea, Nayem sanoo.

”Toivoisin, että kansainväliset kumppanimme valitsevat kumppaninsa joka päivä eivätkä pysyvästi. Olemme huomanneet aiemmin, että kun kansainväliset kumppanimme päättävät tukea jotakuta, he tukevat tätä loppuun asti.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat