Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Clinton ja Trump voittivat yöllä itärannikon esivaaleissa – republikaanien puolella Trumpin johtoasema on nyt ylivoimainen

Kaksinkamppailu Clinton–Trump varsinaisissa vaaleissa näyttää entistä todennäköisemmältä.

Ulkomaat
 
CHARLES MOSTOLLER / Reuters
Demokraattien presidenttiehdokkaaksi pyrkivä Hillary Clinton puhui kannattajilleen vaalitilaisuudessa Philadelphiassa maanantaina.
Demokraattien presidenttiehdokkaaksi pyrkivä Hillary Clinton puhui kannattajilleen vaalitilaisuudessa Philadelphiassa maanantaina. Kuva: CHARLES MOSTOLLER / Reuters

Washington

Republikaani Donald Trump ja demokraatti Hillary Clinton vahvistivat jälleen johtoasemiaan kohti puolueidensa presidenttiehdokkuutta, kun viisi itärannikon osavaltiota äänestivät tiistaina.

Pian vaalihuoneistojen sulkeuduttua kello 3 Suomen aikaa keskiviikkona kävi selväksi, että Trump voitti republikaanien esivaalit ylivoimaisesti kaikissa osavaltioissa: Pennsylvaniassa, Marylandissa, Rhode Islandissa, Delawaressa ja Connecticutissa.

Keskeneräisen ääntenlaskun mukaan Clinton voitti demokraattien esivaalit selvästi Pennsylvaniassa, Marylandissa ja Delawaressa ja niukasti Connecticutissa. Clintonin haastaja, senaattori Bernie Sanders vei alustavien tulosten perusteella voiton Rhode Islandissa.

Kaksinkamppailu Clinton–Trump näyttää siis syksyn varsinaisissa vaaleissa entistä todennäköisemmältä.

Tiistain esivaaleille oli annettu lempinimi ”Amtrak-esivaalit” osavaltioiden läpi kulkevan junan mukaan.

Republikaanien puolella Trumpin johtoasema on nyt ylivoimainen. Kilpakumppanit eivät voi enää saada hänen etumatkaansa valitsijamiesten määrässä kiinni.

Alustavien tulosten perusteella Trumpin valitsijamiesten määrä nousi tiistaina 949:ään. Haastajat tulevat kaukana perässä. Senaattori Ted Cruzilla oli 543 ja kuvernööri John Kasichilla 148 valitsijamiestä.

Cruzin ja Kasichin viimeinen toivo on viedä Trumpilta sen verran ääniä, ettei tämäkään saavuta ehdokkuuteen tarvittavaa 1 237:ä valitsijamiestä esivaalien loppuun mennessä. Jos näin käy, republikaanipuolue päättää presidenttiehdokkaastaan puoluekokouksessa heinäkuussa.

Jos Trump jatkaa voittamistaan kesäkuuhun asti, näyttää kuitenkin siltä, että hän saa tarvittavan määrän kokoon – tai jää vain hieman vaaditun määrän alle. Jos puoluekokous päätyisi johonkuhun toiseen, seurauksena olisi vähintäänkin jakaantunut puolue, pahimmillaan mellakat.

Trumpilla on nyt takanaan niin monta niin ylivoimaista voittoa, että republikaanien on alettava hyväksyä se, että hänestä on todennäköisesti tulossa puolueen presidenttiehdokas.

”Pidän itseäni oletettavana ehdokkaana”, Trump sanoi tiistain voittopuheessaan.

Demokraattien puolella Clintonilla on selvä johto ja uskottava mahdollisuus lukita puolueensa presidenttiehdokkuus kesäkuuhun mennessä. Tiistain voittopuheessaan Clinton ohjasikin jo sanansa Trumpille Sandersin sijasta.

Meidän on rakennettava siltoja, ei muureja, Clinton sanoi viitaten Trumpin lupaamaan rajamuuriin. ”Rakkaus voittaa vihan (Love trumps hate)”, Clinton sanoi hurraavalle yleisölle.

Tiistaina Clintoin valitsijamiesten määrä näytti keskeneräisten tulosten perusteella nousevan ainakin 1 636:een. Sandersilla oli 1 316 valitsijamiehen tuki. Mukana luvuissa eivät ole supervalitsijamiehet, joista suurin osa kannattaa Clintonia.

Demokraattien ehdokkuuteen tarvitaan 2 383 valitsijamiestä.

Demokraattien keskuudessa on viime päivinä alettu kysyä, milloin Sanders vetäytyy kisasta. Sanders on vannonut jatkavansa esivaalien loppuun saakka, vaikka hänen voittomahdollisuutensa ovat matemaattisesti pienet.

The New York Times -lehti laski viime viikolla, että Sanders voisi voittaa niukasti kaikki jäljellä olevat esivaalit, ja silti Clinton saisi ehdokkuuden. Sanders siis tarvitsisi ylivoimaisia voittoja kaikissa jäljellä olevissa esivaaleissa, mikä ei näytä tiistain tulosten perusteella todennäköiseltä.

Kysymys kuuluukin: mitä Sanders haluaa? Yksi mahdollinen vastaus on: sitä, että Clinton siirtyy vaalilupauksissaan enemmän hänen linjoilleen. Clinton tarvitsee Sandersin nuorten, vapaamielisten kannattajien tukea varsinaisissa vaaleissa.

Trump yrittikin hyödyntää demokraattien sisäistä jakautumista kehottaessaan tiistaina Sandersia ryhtymään riippumattomaksi ehdokkaaksi. Tämä veisi ääniä Clintonilta.

Sanders saattaa toivoa isoja voittoja vielä keskilännessä ja lännessä touko-kesäkuussa, vaikka onkin epätodennäköistä, että ne riittävät muuttamaan asetelman. Kesäkuun alussa äänestää Kalifornia, jossa on paljon nuoria, vapaamielisiä Sandersin tukijoita – ja yli 500 demokraattien valitsijamiestä.

DOMINICK REUTER / Reuters
Demokraattien Bernie Sanders tapasi äänestäjiä Philadelphiassa tiistaina.
Demokraattien Bernie Sanders tapasi äänestäjiä Philadelphiassa tiistaina.
BRENDAN MCDERMID / Reuters
Republikaanien Donald Trump puhui vaalitilaisuudessa Pennsylvaniassa maanantaina.
Republikaanien Donald Trump puhui vaalitilaisuudessa Pennsylvaniassa maanantaina.
AARON P. BERNSTEIN / Reuters
Republikaanien Ted Cruz puhui kannattajilleen Franklinissa Indianassa maanantaina.
Republikaanien Ted Cruz puhui kannattajilleen Franklinissa Indianassa maanantaina.
CARLOS BARRIA / Reuters
Demokraattien John Kasich vaalitilaisuudessa Marylandissa maanantaina.
Demokraattien John Kasich vaalitilaisuudessa Marylandissa maanantaina.
Näin valitaan Yhdysvaltojen presidentti
Näin valitaan Yhdysvaltojen presidentti
Yhdysvaltojen presidentin valinta on monivaiheinen kisa, joka huipentuu marraskuussa 2016. Grafiikkavideo selittää päävaiheet alle kahdessa minuutissa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat