Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tšernobylin turmasta tiedotettiin hitaasti

Ensimmäinen tieto tuli Ruotsista.

Ulkomaat
 

Tšernobylin ydinvoimalaonnettomuus 26. huhtikuuta 1986 oli vakava, mutta Neuvostoliitolla ei ollut mitään kiirettä tiedottaa siitä naapureille.

Elettiin vielä neuvostojohtaja Mihail Gorbatšovin alkukautta, eikä Neuvostoliitto juuri tehnyt virheitä – ainakaan virallisesti. Tiedonkulku oli tosin hidasta Neuvostoliiton sisälläkin.

Niinpä säteilyn lisääntymisestä kertoivat ensimmäisenä ruotsalaiset, kun ruotsalaisen Forsmarkin ydinvoimalan mittarit alkoivat varoittaa asiasta maanantaina 28. huhtikuuta 1986.

Suomeenkin ensimmäinen tieto tuli Ruotsista.

Helsingin Sanomat kertoi lauantaina 23. huhtikuuta sivulla B 4 ja sunnuntaina 24. huhtikuuta sivulla A 12, että tieto olisi levinnyt kansalle STT:n kello 16:n radiouutisissa. Samoin kerrottiin virheellisesti, että Säteilyturvakeskus olisi julkaissut tiedotteen tuntia aiemmin.

Ylen arkistot paljastavat kuitenkin, että Ylen radiouutiset kertoivat säteilytason kohoamisesta jo kello 15.

Ruotsin radiossa oli kerrottu Forsmarkin ydinvoimalan evakuoinnista kello 13.30, ja Ylen Tukholman-avustaja sai tiedon sitä kautta.

Yleisradion ensimmäisessä uutisissa kerrottiin säteilytason kohonneen myös Suomessa.

”Uutisesta ei ilmennyt, missä mittaukset oli tehty ja paljonko säteily oli lisääntynyt”, kertoo Ylessä onnettomuuden raportoinnista tehty selvitys.

Keväällä 1986 radio oli tällaisissa tapauksissa tärkein viestin. Sanomalehdillä ei ollut verkkosivuja, eikä televisioon tehty ylimääräisiä uutislähetyksiä kovin herkästi.

Säteilyturvakeskus tiedotti asiasta maanantaina 28. huhtikuuta kello 16. Se kertoi saaneensa aamulla Pääesikunnasta tiedon Kajaanin kohonneesta säteilytasosta. Havainto oli tehty edellisenä iltana.

”Havainnot ovat ilmeisesti yhteydessä Ruotsissa tehtyihin havaintoihin”, Säteilyturvakeskus totesi.

Tässä vaiheessa ei vielä tiedetty, mikä säteilyn aiheutti. Pian alettiin epäillä onnettomuutta Neuvostoliitossa.

Neuvostoliiton viranomaiset kiistivät onnettomuuden, kun ruotsalaiset diplomaatit tiedustelivat asiaa Moskovassa, kertoo Ruotsin radio.

Sen mukaan neuvostoliittolaiset myönsivät onnettomuuden vasta kun ruotsalaiset ilmoittivat tekevänsä virallisen hälytyksen ydinjärjestö IAEA:lle.

Neuvostoliitto tiedotti asiasta illalla. Neuvostoliiton television pääuutislähetys kuittasi asian lyhyesti, minkä lisäksi asiasta kertoi virallinen uutistoimisto Tass.

Tassin tieto saatiin kesken Ylen pääuutisia, jotka alkoivat kello 20.30. Tieto luettiin kesken lähetyksen.

Seuraavana aamuna ydinonnettomuus oli Helsingin Sanomien pääuutinen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat