Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rion olympialaisiin on 100 päivää, mutta Brasilia elää syvässä kriisissä – mitä kisoilta on odotettavissa?

Ulkomaat
 
Ricardo Moraes / Reuters
Rakennusmiehiä olympiapuiston työmaalla huhtikuun alussa.
Rakennusmiehiä olympiapuiston työmaalla huhtikuun alussa. Kuva: Ricardo Moraes / Reuters
Fakta

Rion olympialaiset

  Kisat järjestetään 5.–21. elokuuta.

 Kisoihin osallistuu 10 500 urheilijaa KOK:n 206 jäsenmaasta. Kosovo ja Etelä-Sudan ovat mukana ensimmäistä kertaa.

 Mitaleja jaetaan 306 eri kilpailussa.

Rio de Janeiron kesäolympialaiset käynnistyvät elokuussa, eikä kisoista tunnu puhuvan Brasiliassa juuri kukaan.

”On hämmästyttävää, miten vähän puhumme olympialaisista, ottaen huomioon, että niihin on vain joitain viikkoja aikaa”, sanoo politiikan tutkija ja professori Maurício Santoro puhelimitse Riosta.

”Brasiliassa puhutaan käytännössä vain poliittisesta kriisistä. Ei olympialaisista, ei telenoveloista, ei tosi-tv-ohjelmista. Se on poikkeuksellista”, hän sanoo.

Etelä-Amerikan suurin kansantalous on pahassa taantumassa, eikä ole edes selvää, kuka toimii Brasilian presidenttinä kisojen aikaan. Presidentti Dilma Rousseffia uhkaa virkasyyte ja viraltapano.

Kisojen näyttämö Rio on kaunis ja vaikea 6,5 miljoonan asukkaan kaupunki. Urheilukisojen alla se on ollut suurten rakennustöiden myllertämä.

Rioon odotetaan joitain satoja suomalaisia kisaturisteja, sanoo lippuja myyvä Björk & Boström -matkatoimisto. Lippuja kysellään ja myydään edelleen.

Olympialaisten odotukseen kuuluu katastrofin tuntu. Lontoossa pelkona oli terrorismi, Pekingissä saasteet. Kisojen alkaessa huomio kiinnittyy yleensä pääasiaan, itse urheiluun.

Brasilia on jo osoittanut osaavansa järjestää onnistuneesti urheilun suurtapahtumia, kuten jalkapallon MM-kisat kaksi vuotta sitten. Mutta mitä Etelä-Amerikan ensimmäisiltä kesäolympialaisilta pitäisi odottaa?

Kisapaikat

Kaksi vuotta sitten Olympiakomitea sanoi Rion kisojen järjestelyjen olevan ”kaikkien aikojen huonoimmat”. Aikataulut olivat pahoin myöhässä.

Jotain erikoista on tapahtunut sen jälkeen.

Rion pormestarin Eduardo Paesin mukaan kisapaikat ovat nyt käytännössä valmiina.

Olympialaisten valmisteluja tiiviisti seurannut toimittaja Sheena Rossiter Dona Ana Films & Multimedia -tuotantoyhtiöstä kertoo, että kisapaikat ovat toiminnassa ja niissä on testitapahtumia.

”Mutta monet asiat ovat yhä viimeistelemättä, kuten istuimet ja erinäiset vessat. Esimerkiksi uintikeskuksesta puuttuu ilmastointi. Siellä on todella kuuma”, Rossiter kertoo puhelimitse.

Olympiakomitea ei ole jättänyt asioita sattuman varaan vaan valvonut järjestelyjä tiiviisti. ”Olympiakomitea johtaa kisoja kuin sotilasvaltiota. Heillä on oma maineensa pelissä”, Rossiter sanoo.

Suuri kompastuskivi on keskeneräinen pyöräilystadion eli Velódromo, jonka testitapahtuma piti jo perua. Myös purjehduskisojen paikkana toimivan Guanabara-lahden vesi on yhä pahasti likaista.

Brasilian kriisi

Brasilian talous on pahimmassa taantumassa vuosikymmeniin. Riossa tilanne on erityisen hankala, sillä osavaltio on hyvin riippuvainen öljytuloista.

Halpa öljy ja öljy-yhtiö Petrobrasin valtava korruptiovyyhti vaikeuttavat sen tilaa. Julkinen terveydenhuolto on kriisissä ja monien virkamiesten palkat maksamatta.

Olympialaisten budjettia leikattiin kolmanneksella, ja monista yksityiskohdista on jouduttu tinkimään. Brasilia on nyt jopa ilman varsinaista urheiluministeriä poliittisen kriisin vuoksi.

Tilanne näytti kovin toiselta, kun kisat myönnettiin Brasilialle. Silloin talous kasvoi ja kansa kulutti.

”Kisojen piti olla hieno mahdollisuus näyttää maailmalle, että Brasilia on nouseva mahti. Nyt pääasiallinen tarina on se, miten syvä kriisi on”, sanoo politiikan tutkija Maurício Santoro.

Järjestäjien mukaan olympialaiset eivät ole vaarassa, koska iso osa rahoituksesta tulee yksityisiltä yrityksiltä. Kisojen rakennustöihin osallistuvia yrityksiä on kuitenkin kohteena Petrobrasin korruptiotutkinnassa.

Olympiapuistoa rakentavan yrityksen Odebrechtin johtaja tuomittiin hiljattain korruptiosta 19 vuoden vankeuteen. Jatkuvasti laajenevat korruptiotutkinnat tuovat kisavalmisteluihin oman yllätystekijänsä.

Joukkoliikenne

Riossa on paljon autoja ja ruuhkia ja verrattain heikko joukkoliikenne.

Olympialaisten alla kaupunkiin on rakennettu uusia pikabussilinjoja. Epävarmaa on, valmistuuko luvattu ja kaivattu metron jatke ajoissa. Sen on tarkoitus ulottua länteen Barra da Tijucaan, jossa sijaitsee tärkein tapahtumakeskittymä Olympiapuisto ja mediakeskus.

Rakennushankkeet saivat synkän varjon, kun rantaa pitkin kulkeva uusi pyörätie äsken romahti mereen. Kaksi ihmistä kuoli, kun suuri aalto pyyhkäisi osan pyörätietä mukanaan.

Häädöt

Kisojen nurja puoli ovat häädöt. Vuosien 2009–2013 aikana Riossa häädettiin kodeistaan 20 000 ihmistä. Häädöt ovat keskittyneet suurten urheilukisojen ympärillä tehtävien hankkeiden, stadionien, Olympiapuiston ja satama-alueen lähistölle.

Vastarinnan symboliksi kohosi pienen ja rauhallisen Vila Autódromon tuhoaminen. Köyhä naapurusto joutui väistymään Olympiapuiston kyljestä.

Tutkija Maurício Santoro huomauttaa, että sama kaava on toistunut Riossa kautta historian. Maan arvon kohotessa köyhät häädetään kauemmas kaupungin laidoille. Vila Autódromoa oli yritetty häätää pitkään, ja lopulta olympialaiset tarjosivat siihen syyn. Joillekin alueen asukkaille tämä oli kolmas kerta elämässä, kun heidät häädetään.

Zikavirus

Brasilian armeijan historian suurin operaatio on alkanut – ja vihollinen on hyttynen.

Brasilia on määrännyt 220 000 sotilasta tarkastamaan zikavirusta levittävien hyttysten pesintäpaikkoja ja valistamaan kansalaisia eri puolilla maata.

Zikavirus on levinnyt Brasiliassa nopeasti. Tauti menee yleensä itsekseen ohi, mutta sikiölle se voi aiheuttaa pienipäisyyttä ja muita kehityshäiriöitä.

”Olympialaiset ovat siinä mielessä hyvään aikaan vuodesta, että ne ovat eteläisen pallonpuoliskon talvikaudella, jolloin hyttysiä on vähemmän”, sanoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen erikoistutkija Jussi Sane.

Mallinnosten mukaan kisaturistin riski saada zikavirus on elokuussa noin 2:1 000 000. Vertailukohtaa antavat myös jalkapallon MM-kisat. Niiden aikana eurooppalaisilla turisteilla tavattiin vain vähän hyttysten levittämää denguekuumetta.

Turvallisuus

Rion olympialaisia turvaamassa on yli 80 000 armeijan sotilasta, poliisia ja muita turvallisuusjoukkojen jäsentä. Se on lähes kaksinkertaisesti Lontoon olympialaisiin nähden.

Ihmisoikeusjärjestöt ovat huolissaan poliisiväkivallasta etenkin köyhemmillä alueilla eli faveloissa.

Pariisin ja Brysselin terroristi-iskujen jälkeen turvatoimia on kiristetty entisestään. Tiedusteluviranomaiset ovat varoittaneet terroristijärjestö Isisin uhkasta.

Brasilialaiset reagoivat tietoon tyylilleen uskollisesti eli tekemällä asiasta itseironista pilaa.

”Islamilainen valtio perui hyökkäyksen Brasilian olympialaisiin. Riittää kun antaa asioiden mennä omalla painollaan, terroristijärjestö toteaa tiedotteessaan”, kuului muuan sosiaalisessa mediassa kiertänyt vitsi.

Muita odotuksia

Jalkapallon MM-turnausta ennen Brasiliassa nähtiin protesteja kisoja vastaan.

Nyt mielenosoitusten aiheena eivät ole olympialaiset, vaan hallitseva Työväenpuolue ja poliittinen tilanne.

Olympialaiset keskittyvät Rioon, eivätkä ne vaikuta juuri muualla maassa. Brasiliassa olympiakisat eivät muutenkaan ole niin iso asia kuin jalkapallo.

”Riolaiset alkavat varmasti puhua kisoista enemmän tulevina kuukausina, mutta nyt pääasiallinen tunnelma on välinpitämättömyys”, sanoo tutkija Santoro.

Kaikki ei liene h-hetkellä aivan valmista. Silti kisat sujuvat todennäköisesti hyvin, arvioi toimittaja Sheena Rossiter.

”Kuten jalkapallokisoissa, turisteilla tulee olemaan hauskaa. Brasilia on mahtava paikka vierailla. Ihmiset ovat vieraanvaraisia eikä juhlimisen suhteen ole paljon sääntöjä”, hän sanoo.

Rion pormestari on pohjustanut mahdollisia käytännön pulmia varoittelemalla, että ”älkää tulko Rioon kuvitellen, että tulette Lontooseen”.

© Sergio Moraes / Reuters
Rakennustyöläisiä elokuussa 2015 rakenteilla olleen käsipallohallin luona.
Rakennustyöläisiä elokuussa 2015 rakenteilla olleen käsipallohallin luona.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat