Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HS:n Lada sai ensimakua Venäjän maaseudun teistä: ”Ensin naurattaa, sitten renkaat jysähtävät puolen metrin rotkoon”

Kirjeenvaihtaja Pekka Hakala kohtaa ensimmäiset vaikeutensa matkallaan Viipurista Vladivostokiin. Lada selviytyy korjaamolta matkaan ja saa mustalle kaunottarelle sopivan etunimen.

Ulkomaat
 
Pekka Hakala HS
Andrei Bagerdynov vaihtoi Ladaan termostaatin ja jäähdytysmoottorin sulakkeen Vologdassa.
Andrei Bagerdynov vaihtoi Ladaan termostaatin ja jäähdytysmoottorin sulakkeen Vologdassa. Kuva: Pekka Hakala HS
Fakta

Viipurista Vladivostokiin

 HS:n Moskovan-kirjeenvaihtaja Pekka Hakala osti Ladan, jolla hän ajaa koko Venäjän halki Suomenlahdelta Tyynellemerelle.

 Matkaa Viipurista Vladivostokiin kertyy 10 500 kilometriä. Matkaan on tarkoitus käyttää ainakin 24 vuorokautta.

 Hakala raportoi matkalla näkemästään HS:n lukijoille lähes päivittäin. Sarjan ideana on tehdä tutkimusmatka siihen ”toiseen Venäjään”, jota ei Moskovassa ja Pietarissa näe.

Voi hyvänen aika että venäläinen valtatie voi olla hieno! Viipurista Pietarin ohi Tihvinään ajaessa baana on kuin parketilla ajaisi. Eikä ole moittimista muutamia osuuksia lukuun ottamatta sen jälkeenkään, antaa rallattaa.

Vologdan alueen korvissa ja aapasoilla menee helposti kymmenen kilometriä niin, ettei muuta liikennettä näy kuin tien yli jolkuttava kettu. Hirvivaara-merkkejä on siellä täällä.

Vologdaan tultaessa alkaa vähän hermostuttaa: Ladan moottorilämpötila nousee kuoppaisilla kujilla liikennevaloissa kököttäessä huolestuttavan korkeaksi. Yritän pitää kierrokset matalina sillä seurauksella, että öljynpainevalo alkaa välähdellä.

Aamulla kaadan litran purkin puolisynteettistä moottoriöljyä koneeseen ja lähden etsimään korjaamoa: epäilen, että moottorijäähdyttimen tuuletin on sanonut sopimuksen irti. Parin tunnin etsinnän jälkeen löytyy oikea paja ja asentaja Andrei Baderdynov, joka käskee hakea varaosaliikkeestä uuden termostaatin.

Termostaatti vaihtuu nopeasti ja tuuletinmoottori saa uuden sulakkeen. Sitten matka jatkuu vaihteeksi kohti etelää, Jaroslavliin ja Moskovaan johtavaa valtatietä.

Venäjän yleisnopeusrajoitus on 90 kilometriä tunnissa paitsi taajamissa, joissa rajoitus on 60 kilometriä tunnissa. Tätä ei yleensä kerrota rajoitusmerkeillä, taajamakyltit pitää vain huomata. Poliisin virallinen sietoraja on 20 tuntikilometriä ylinopeutta.

Puolentoista tuhannen kilometrin matkalle sattui viisi tutkaa, ja kaikista vastaantulijat varoittivat ystävällisesti valoja väläyttämällä.

Pekka Hakala HS
Šarnan kylän kirkko Vologdan ja Jaroslavlin välissä on murheellinen näky. Lada ja kuljettaja ovat tauolla.
Šarnan kylän kirkko Vologdan ja Jaroslavlin välissä on murheellinen näky. Lada ja kuljettaja ovat tauolla.

Minulla on näillä selkosilla kaksi matkaseuralaista. Ensinnäkin Ilja, Navitel-navigaattorini matala miesääni. Laite päästää kaksi nuhtelevaa piipahdusta aina, kun todellinen ajonopeus ylittää 110 kilometriä tunnissa. Niin käy vain ohituksissa.

Ilja tunnistaa nopeusrajoituksia, koska hänellä on Beeline-operaattorin tähän tarkoitukseen räätälöity sim-kortti.

Toinen seuralaiseni on hankkimani Lada 2105, joka siis on päättänyt naukkailla öljyä vajaat puoli litraa tuhannelle kilometrille. Bensaa näyttäisi kuluvan jotain 7,5:n ja kahdeksan litran välillä sadalle kilometrille. Ei mikään umpijuoppo, mutta melkoinen tissuttelija.

Olen ristinyt auton Reetaksi. Aretha Franklinin mukaan, mustia kovaäänisiä kaunottaria molemmat.

Aivan, soul-laulaja Aretha Franklin on jo 74-vuotias ja minun Reetani on vasta kuusi. Mutta tarkoitankin nuorta Aretha Franklinia. Sitä 26-vuotiasta, joka levytti vuonna 1968 kappaleensa Think. Sen kertosäkeessä Franklin kiljaisee kuin Ladan voimansiirto: Freedom!

Helsingin Sanomien Moskovan-kirjeenvaihtaja Pekka Hakala tauolla tien päällä.
Helsingin Sanomien Moskovan-kirjeenvaihtaja Pekka Hakala tauolla tien päällä.

Runsaat sata kilometriä Vologdan eteläpuolella käännyn vasemmalle ja lähden suunnistamaan uudelleen kohti itää ja Kirovin kaupunkia. Suorinta reittiä, liittovaltion valtatietä pitkin.

Muutamassa minuutissa selviää, että parista seuraavasta päivästä tulee yhtä helvettiä. Tiessä on enemmän paikkauksia kuin alkuperäistä öljysoraa. Neljänkymmenen kilometrin jälkeen edessä on varoitusmerkki: kuoppia viisi kilometriä. Ensin naurattaa, mutta sitten Reetan eturenkaat jysähtävät puolen metrin syvyiseen rotkoon. Viisikymppiä on hurjastelua.

Tien varsilla on vallankumouksen huumassa sata vuotta sitten tuhottuja kirkkoja ja hajonneita kolhoosinavetoita. Sitten oikealla näkyy rivi uusia karjasuojia ja vastaan tulee koulubussi. Joku täällä vielä uskoo maaseudun tulevaisuuteen.

Koulubussin lisäksi vastaan ryömii myös rekkoja. Kuskit ovat ilmeisesti samaa mieltä kanssani: kahdensadan kilometrin mutka takuuvarmoja valtateitä pitkin on ajan ja polttoaineen tuhlausta. Siltojen painorajoitukset eivät näytä heitä huolettavan.

Illalla saavun Buin pieneen rautatiekaupunkiin ja pysäköin sen ellei ainoan niin ainakin parhaan hotellin pihaan. Vastaanotossa ei ole ketään. Henkilökunnan keittiöstä löytyy rouva, joka on aidosti hämmästynyt yllätysvieraan saapumisesta.

Termoskahvistani on läikkynyt vain yksi mukillinen etupenkille, muistiinpanolehtiön ja kännykän päälle. Aika naukata viimeiset, mustana ja makeana.

 

Aiemmat osat:

Osa 1: HS osti Ladan – ”Kyllä sillä Vladivostokiin pääsee ja vielä takaisinkin”

Osa 2: Annikki Tähden kaipaama puisto rapistuu Viipurissa

Osa 3: Suojeleeko salaperäinen Tihvinän ikoni liikenteessä?

Videot:

Sarjan ensimmäisessä videossa esitellään itse kulkupeli, vuosimallin 2010 Lada. Se ostettiin Pietarista noin tuhannella eurolla. ”Hyvin hyrisee”, toteaa kirjeenvaihtaja Hakala.

Hyvin hyrisee! HS osti käytetyn Ladan, mutta pääseekö sillä Vladivostokiin ja takaisin?
Hyvin hyrisee! HS osti käytetyn Ladan, mutta pääseekö sillä Vladivostokiin ja takaisin?
Helsingin Sanomien Moskovan-kirjeenvaihtaja Pekka Hakala osti Pietarista kuusi vuotta vanhan perus-Ladan ja on lähdössä sen kanssa matkalle halki Venäjän. Yli 10 000 kilometrin matka Viipurista Vladivostokiin kestää arviolta 24 vuorokautta. Auton ostossa, rekisteröinnissä, remontoinnissa, katsastuksessa ja varustuksessa Pietarissa kului pari keväistä päivää.

Sarjan toisessa osassa Lada lähti liikkeelle Viipurin Monrepos-puistosta. Annikki Tähden laulusta tuttu puisto on tällä videolla varjo entisestään.

HS:n Lada lähtee liikkeelle Viipurista Monrepos-puistosta
HS:n Lada lähtee liikkeelle Viipurista Monrepos-puistosta
Pekka Hakalan matka Venäjän halki Vladivostokiin alkaa. Onko laulun puistosta jäljellä vain muisto? Toimittaja: Pekka Hakala, kuvaus ja leikkaus: Sergey Grachev

Jo alkumatkasta kävi selväksi, että Venäjän teillä Ladaa ohitellaan mielellään. Vaikka sitten yhtä aikaa molemmilta puolilta, kuten tässä videossa.

Ladan kameraan tallentui rajuja ohituksia Venäjällä
Ladan kameraan tallentui rajuja ohituksia Venäjällä
HS:n kirjeenvaihtaja Pekka Hakala matkaa Ladalla läpi Venäjän. Jo Pietarin lähellä Hakalalle valkeni venäläisen autoilukulttuurin arki, kun Ladan kojelautakameraan tallentui rajuja ohituksia.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat