Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pohjois-Korean pelätään juhlistavan harvinaista puoluekokoustaan ydinkokeella

Ensimmäinen puoluekokous nykyisen diktaattorin elinaikana on ensi viikon lopulla

Ulkomaat
 
Korean Central News Agency
Puoluekokouksen on epävirallisesti määrä lujittaa Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin asemaa.
Puoluekokouksen on epävirallisesti määrä lujittaa Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin asemaa. Kuva: Korean Central News Agency

Peking

Pohjois-Koreaa hallitseva Korean työväenpuolue aikoo pitää harvinaisen puoluekokouksensa ensi viikon lopulla. Pohjois-Korean virallinen uutistoimisto KCNA ilmoitti kokouksen alkamispäiväksi 6. toukokuuta.

Tapaus on poikkeuksellinen, sillä viime puoluekokouksesta on ehtinyt vierähtää yli kolme vuosikymmentä. Viime puoluekokous oli vuonna 1980 eli ennen kuin Pohjois-Korean 33-vuotiaaksi oletettu johtaja Kim Jong-un oli edes syntynyt.

Pohjois-Korean on jo kuukausia tiedetty aikovan pitää seitsemännen puoluekokouksensa jossain vaiheessa alkavaa toukokuuta.

Harvasta kokousvälistä huolimatta puoluekokous on virallisesti Pohjois-Korean politiikan ylin päättävä elin. Käytännössä kokouksen on määrä juntata lopullisesti johtoasemaan diktaattori Kim, joka peri vallan isänsä Kim Jong-ilin kuoltua vuoden 2011 lopussa.

”Pohjois-Korean odotetaan kokouksessa ilmoittavan Kim Jong-unin aikakausi alkaneeksi. Sen on tarkoitus lujittaa yksinvaltaa”, sanoi eteläkorealainen Pohjois-Korea-tutkija Yang Moo-jin eteläkorealaisele uutistoimistolle Yonhapille.

Kokouksen odotetaan myös vahvistavan Pohjois-Korean uudet politiikan suuntaviivat. Niin sanotun byungjin-politiikan mukaan Pohjois-Korea tavoittelee samanaikaisesti taloudellista vaurautta ja ydinasetta.

Eteläkorealaiset ovat arvelleet, että Pohjois-Korea saattaa juhlistaa puoluekokoustaan tekemällä jälleen uuden ydinkokeen. Se voisi vahvistaa kansan silmissä Kim Jong-unin mainetta merkittävänä johtajana.

Pohjois-Korea on tähän mennessä tehnyt neljä ydinkoetta. Viimeksi se räjäytti ydinpommin tammikuussa. Siitä seurasi Pohjois-Korean vastaisten kansainvälisten pakotteiden kiristyminen.

Arvelut uudesta ydinkokeesta perustuvat lähinnä Yonhapin aiemmin huhtikuussa julkaisemaan uutiseen, jonka mukaan Pohjois-Korean ydinkoealueella on huomattu entistä enemmän liikehdintää.

”Verrattuna viime kuuhun ajoneuvojen, työvoiman ja laitteiden liikehdintä on hiljattain kaksin- tai kolminkertaistunut, kertoivat useat eteläkorealaiset hallituslähteet Yonhapin mukaan.

Sulkeutuneesta Pohjois-Koreasta on kuitenkin vaikea tehdä varmoja päätelmiä. Pohjois-Korea saattaa myös haluta antaa kuvan, että se valmistelee ydinkoetta, vaikka sillä ei olisi aikomusta tehdä sellaista.

Painetta jonkinlaiseen voimannäyttöön ennen puoluekokousta lisää se, että vajaan kahden viikon takainen ohjustesti epäonnistui surkeasti. Pohjois-Korea testasi uutta keskimatkan ohjusta ilmeisesti Pohjois-Korean perustajan Kim Il-sungin syntymäpäivän kunniaksi. Yhdysvaltojen puolustusministeriön mukaan ohjus räjähti laukaisuvaiheessa.

”Se oli tulinen, katastrofaalinen laukaisuyritys”, sanoi Yhdysvaltojen puolustusministeriön edustaja Jeff Davis tuolloin uutistoimisto Reutersin mukaan.

Viime lauantaina Pohjois-Korea väitti laukaisseensa onnistuneesti ohjuksen sukellusveneestä veden alta. Etelä-Korean puolustusministeriö kertoi tuolloin, että ohjus lensi noin 30 kilometriä. Verrattain lyhyt lentomatka viitaa siihen, ettei koe todellisuudessa onnistunut.

Jos Pohjois-Korea kykenisi laukomaan ohjuksia veden alta ja varustamaan niitä ydinkärjillä, se voisi olla entistä suurempi uhka naapurimaille ja Yhdysvalloille. Varmaa tietoa tällaisesta iskukyvystä ei kuitenkaan ole.

Se on tiedossa, että Pohjois-Korea joka tapauksessa haluaisi itselleen sukellusveneitä. Se yritti myös viime joulukuussa laukaista ohjusta veden alta, mutta kokeen tulkittiin epäonnistuneen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat