Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Harvardin yliopisto selvitti: Amerikkalaisnuorista 42 prosenttia kannattaa kapitalismia, 33 prosenttia sosialismia

The Washington Post -sanomalehti tulkitsee tulosta niin, että nuorista aikuisista enemmistö vastusti kapitalismia.

Ulkomaat
 
LUCAS JACKSON / Reuters
Nuoret kannattajat hurrasivat demokraattien presidenttiehdokas Bernie Sandersille tämän puhuessa kampanjatapahtumassa New Yorkin Brooklynissa 17. huhtikuuta.
Nuoret kannattajat hurrasivat demokraattien presidenttiehdokas Bernie Sandersille tämän puhuessa kampanjatapahtumassa New Yorkin Brooklynissa 17. huhtikuuta. Kuva: LUCAS JACKSON / Reuters

Yhdysvaltalaisista 18–29-vuotiaista 42 prosenttia kannattaa kapitalismia ja 33 prosenttia sosialismia, kertoo Harvardin yliopiston tuore mielipidekysely.

Ensimmäistä kertaa viiteen vuoteen useampi vastaaja mielsi itsensä demokraatiksi (40 prosenttia) kuin sitoutumattomaksi (36 prosenttia). Republikaaneiksi itsensä mielsi vastaajista 22 prosenttia.

Tutkijat huomauttavat, että kumpikaan aatteellisista voimista, kapitalismista tai sosialismista, ei kerännyt vastaajien enemmistön tukea. Saman huomion teki myös tuloksia ruotinut sanomalehti The Washington Post.

MARCUS CONSTANTINO / Reuters
Demokraattien presidenttiehdokkaaksi pyrkivä Bernie Sanders tervehti kannattajiaan Huntingtonissa Länsi-Virginiassa tiistaina.
Demokraattien presidenttiehdokkaaksi pyrkivä Bernie Sanders tervehti kannattajiaan Huntingtonissa Länsi-Virginiassa tiistaina.

Lehden mukaan kapitalismin verrattain huonon kannatuksen taustalla olisi demokraattien presidenttiehdokkaaksi pyrkivä Bernie Sanders, joka on kampanjallaan muokannut amerikkalaisten nuorten aikuisten suhtautumista politiikkaan. Sanders on luonnehtinut itseään sosiaalidemokraatiksi ja ilmoittanut innoittajakseen erityisesti pohjoismaisen sosiaalidemokratian.

”Hän ei ole siirtämässä vain puoluetta vasemmalle. Hän on siirtämässä kokonaista sukupolvea vasemmalle, sanoi tutkimuspäällikkö Della Volpe lehden mukaan.

Sanders on suosittu etenkin nuorten amerikkalaisten keskuudessa. Presidentinvaalitaistossa vastaehdokas Hillary Clinton on kuitenkin selvässä johtoasemassa.

Lehden mukaan nykypäivän nuoret äänestäjät saattavat kytkeä kapitalismin aiempaa enemmän vapaakaupan epäonnistumisiin siinä, missä kylmän sodan aikaisille ikäluokille kapitalismi merkitsi vapautta Neuvostoliiton totalitarismista.

Tutkijat kuitenkin muistuttavat, että vastauksia on hankala tulkita – esimerkiksi kapitalismin tulkinta voi vaihdella vastaajittain.

Tutkijat kysyivät 18–29-vuotiailta, mitä listatuista aatteista nämä kannattavat. Vaihtoehtoina oli kapitalismin ja sosialismin lisäksi progressivismi (44 prosenttia vastaajista kannatti), oikeusaktivismi (48), feminismi (49 prosenttia) ja patriotismi (57 prosenttia). Kaikki vaihtoehdot keräsivät enemmän kannatusta kuin kapitalismi ja sosialismi.

Laajaan kyselytutkimukseen vastasi noin 3 200 iältään 18–29-vuotiasta Yhdysvaltain kansalaista maalis–huhtikuussa. Vastausten virhemarginaali oli 2,4 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat