Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yhdysvaltain kehittyneimmät hävittäjät vierailivat Liettuassa – ”Kenelläkään ei ole oikeutta tuntea nokkaansa tänne”

Presidentti Dalia Grybauskaitė otti amerikkalaiskoneet vastaan tukikohdassa. Baltiassa hermostuttaa Venäjän viime aikojen toiminta Itämerellä.

Ulkomaat
 
Helsingin Sanomat
Ints Kalnins / Reuters
Liettuan presidentti Dalia Grybauskaite puhui amerikkalaisten F-22-hävittäjien edessä Šiauliain ilmatukikohdassa keskiviikkona.
Liettuan presidentti Dalia Grybauskaite puhui amerikkalaisten F-22-hävittäjien edessä Šiauliain ilmatukikohdassa keskiviikkona. Kuva: Ints Kalnins / Reuters

Reuters–HS

Kaksi Yhdysvaltain ilmavoimien kehittyneimpiin kuuluvaa hävittäjää vieraili ensi kertaa Liettuassa keskiviikkona. Kyseessä oli tuenosoitus Liettualle ja muille Baltian maille, joita on huolestuttanut Venäjän ilmavoimien viime aikojen toiminta Itämerellä.

F-22-hävittäjät tekivät ylilentoja ja laskeutuivat sen jälkeen Šiauliain ilmatukikohtaan. Siellä vieraat otti vastaan presidentti Dalia Grybauskaitė.

”Nimeämättä yhtään naapuria sanon vain, ettei kenelläkään ole oikeutta tuntea nokkaansa tänne”, Grybauskaitė sanoi toimittajille.

”Tämä osoittaa, että Yhdysvallat kunnioittaa sitoumuksiaan ja on valmis suojelemaan aluettamme kaikkein nykyaikaisimmin tavoin.”

F-22-koneet ovat Yhdysvaltain ilmavoimien kehittyneimpiä hävittäjiä. Niitä on lähes mahdoton havaita tutkassa. Yhdysvaltain kongressi on kieltänyt hävittäjiä valmistavaa Lockheed Martin -yhtiötä myymästä uusimpia F-22-hävittäjiä ulkomaille.

Venäjän ilmavoimien toiminta Itämerellä on herättänyt huomiota viime viikkoina. Yhdysvaltoja ärsytti erityisesti huhtikuussa tapahtunut tilanne, jossa venäläiset Suhoi 24 -rynnäkkökoneet lensivät toistuvasti aivan amerikkalaisen USS Donald Cook -sota-aluksen vierestä.

Venäjän Nato-lähettiläs syytti huhtikuussa Yhdysvaltoja siitä, että sen sotalaiva on Itämerellä kulkenut lähellä Venäjälle kuuluvaa Kaliningradin aluetta. Yhdysvaltain mukaan sen alus on pysynyt kansainvälisillä vesillä.

Yhdysvallat on aiemminkin käyttänyt F-22-hävittäjien vierailuita tuen osoituksena Itä-Euroopan maille. Aiemmin tällä viikolla hävittäjiä kävi Romaniassa ja viime vuonna Puolassa ja Virossa.

Baltian maat Viro, Latvia ja Liettua kuuluvat sotilasliitto Natoon. Venäjän puututtua sotilaallisesti Ukrainan tilanteeseen Baltian maat pyysivät sotilasliittoa sijoittamaan lisää joukkoja turvakseen.

Yhdysvaltojen puolustusministeriö ilmoitti maaliskuussa lisäävänsä sotilasvoimaansa Euroopassa yhdellä panssariprikaatilla ensi vuoden helmikuussa. Uusi prikaati sijoitetaan uutistoimisto Reutersin mukaan rotaatioperiaatteella harjoittelemaan Baltian maihin, Puolaan, Bulgariaan, Romaniaan sekä Unkariin.

Yhdysvaltain merivoimat
Venäläinen Suhoi 24 -kone lensi läheltä Yhdysvaltain USS Donald Cook -alusta Itämerellä huhtikuussa.
Venäläinen Suhoi 24 -kone lensi läheltä Yhdysvaltain USS Donald Cook -alusta Itämerellä huhtikuussa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat