Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Donald Trump linjasi ulkopolitiikkaansa: Euroopan pitää maksaa enemmän Natosta tai puolustakoon itse itseään

Presidentti Donald Trumpin ulkopolitiikka perustuisi kaikessa Yhdysvaltain etuihin. Näin linjasi republikaanien johtava presidenttiehdokas keskiviikkona Washingtonissa pitämässään puheessa, jolla hän tavoitteli uutta uskottavuutta.

Ulkomaat
 
KEVIN LAMARQUE / Reuters
Republikaanien presidenttiehdokas Donald Trump piti ulkopoliittisen puheensa Washingtonin Mayflower-hotellissa keskiviikkona.
Republikaanien presidenttiehdokas Donald Trump piti ulkopoliittisen puheensa Washingtonin Mayflower-hotellissa keskiviikkona. Kuva: KEVIN LAMARQUE / Reuters

Washington

Presidentti Donald Trumpin ulkopolitiikka perustuisi kaikessa Yhdysvaltain etuihin. Näin linjasi republikaanien johtava presidenttiehdokas keskiviikkona Washingtonissa pitämässään puheessa, jolla hän tavoitteli uutta uskottavuutta.

”Katsoisin maailmaa Yhdysvaltain etujen kautta”, Trump julisti. ”Enää amerikkalaisten ei tarvitsisi tuntea, että heidän tarpeensa ovat vähemmän tärkeitä kuin ulkomaalaisten.”

Amerikka ensin -periaate sisältäisi Trumpin mukaan sen, että Euroopan pitäisi maksaa entistä suurempi osa puolustusliitto Naton budjetista. Trump muistutti, että vain neljä Nato-maata käyttää vaadittavat 2 prosenttia bruttokansantuotteestaan puolustukseen.

Myös nykyinen presidentti Barack Obama on vaatinut eurooppalaisia nostamaan osuuttaan, mutta Trump sisällytti kehotukseen myös uhkauksen.

”Ellei näin tapahdu, Yhdysvaltain täytyy olla valmis antamaan liittolaisten puolustaa itse itseään”, hän uhkasi.

Presidentti Trumpin ulkopolitiikka perustuisi myös siihen, että vakaus olisi Yhdysvalloille demokratian levittämistä tärkeämpää Lähi-idän kaltaisissa paikoissa. Trump arvosteli kovin sanoin nykyhallinnon politiikkaa Irakissa, Syyriassa, Libyassa ja Egyptissä: syrjäyttämällä diktaattoreita Yhdysvallat on luonut tyhjiön, jonka äärijärjestö Isis on täyttänyt.

”Ei visiota, ei strategiaa, ei suuntaa, ei johdonmukaisuutta”, hän sanoi Yhdysvaltain nykyisestä ulkopolitiikasta.

”Miksi veisimme länsimaista demokratiaa paikkoihin, joissa se ei kiinnosta?” Trump sanoi.

Vakauden suosiminen demokratian kustannuksella näkyi myös siinä, että Trump suhtautui Venäjään sovittelevasti. Hän sanoi, että Yhdysvaltain ”pitäisi lieventää jännitteitä” ja ”etsiä Venäjän kanssa yhteisiä etuja”. Hän ei eritellyt, mitä ne olisivat, eikä maininnut Ukrainan sotaa.

Trumpin puhetta pidettiin Yhdysvalloissa etukäteen kampanjan käännekohtana. Trumpin johtoasema on niin suuri, että hän on nyt puolueen todennäköinen presidenttiehdokas. Hänen on alettava puhua maltillisemmin, jotta äänestäjät uskaltaisivat antaa ydinaseiden laukaisunapit hänen vastuulleen.

”Rooli, jota hän on esittänyt, on nyt vaihtumassa rooliksi, jota te olette odottaneet”, sanoi Trumpin uusi avustaja Paul Manafort viime viikolla puolueväelle suljetussa tilaisuudessa, josta tieto vuoti nopeasti ulos.

Aiemmin tänä vuonna yli sata republikaanien ulkopoliittista vaikuttajaa allekirjoitti avoimen kirjeen, jossa Trumpin hyväksyviä lausuntoja esimerkiksi kidutuksesta ja presidentti Vladimir Putinista arvosteltiin vaarallisiksi.

Trumpin keskiviikkona pitämä puhe ei ainakaan heti vakuuttanut arvostelijoita, vaan sitä pidettiin sisäisesti ristiriitaisena.

Trumpin ulkopolitiikka olisi samaan aikaan sekä hyökkäävää ja eristäytyvää. Hän vakuutti voittavansa Isisin nopeasti, mutta myös välttävänsä sekavia sotia, joiden lopputuloksesta ei ole varmuutta.

Trump valitteli, kuinka paljon pienempi Yhdysvaltain armeija on kuin kylmän sodan lopussa 1990-alussa. Hän vakuutti suurentavansa armeijaa, mutta kertoi myös säästävänsä rahaa.

Hän arvosteli demokratian vientiä mutta sanoi levittävänsä länsimaista sivistystä. Hän vakuutti myös, että presidentti Trumpin aikana liittolaiset voisivat taas luottaa Yhdysvaltoihin, mikä sopi huonosti uhkaukseen jättää nämä puolustamaan itse itseään.

Puheensa loppupuolella Trump sitoi myös Yhdysvaltain sisäpolitiikan ulkopolitiikkaan. Hän toisteli, ettei globalisaatio ole palvellut Yhdysvaltoja hyvin, vaan Yhdysvaltain pitäisi neuvotella kauppasopimukset uusiksi, jotta amerikkalaiset vaurastuisivat taas.

Trumpin käsitys nykymenosta oli erittäin synkkä: Yhdysvallat on hajottanut voimiaan, liittolaiset eivät enää luota, vastustajat eivät enää arvosta, eikä Yhdysvallat edes enää tiedä, mitä se tekee.

”Jos Obaman päämäärä olisi ollut heikentää Yhdysvaltoja, hän ei olisi voinut menestyä paremmin”, Trump sanoi.

”Kaikki tämä muuttuu, kun minusta tulee presidentti. Amerikasta tulee taas vahva. Amerikasta tulee taas luotettava ystävä ja liittolainen.”

Tällainen mies on presidentiksi haluava Donald Trump
Tällainen mies on presidentiksi haluava Donald Trump
Yhdysvaltojen presidentiksi haluava miljardööri Donald Trump on möläyttelijä, joka on suututtanut monet. Suorapuheisuudestaan huolimatta noin neljäsosa republikaanisen puolueen kannattajista haluaa hänet presidenttiehdokkaakseen.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat