Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ruotsi odottaa selvästi aiempaa vähemmän turvapaikanhakijoita – syy sama kuin Suomessa

Ulkomaat
 
TT News Agency / Reuters
Ruotsin poliisi valvoi rajan yli tulleita turvapaikanhakijoita Malmön rautatieasemalla marraskuussa 2015.
Ruotsin poliisi valvoi rajan yli tulleita turvapaikanhakijoita Malmön rautatieasemalla marraskuussa 2015. Kuva: TT News Agency / Reuters

Tukholma. Ruotsi odottaa tänä vuonna selvästi pienempää määrää turvapaikanhakijoita, kuin aiemmin on arvioitu. Maahanmuuttovirasto laskee keskiviikkona julkaisemassaan ennusteessa, että tulijoita olisi noin 60 000, mikä olisi alle puolet viime vuoden lukemista. Viime vuonna Ruotsiin tuli noin 163 000 turvapaikanhakijaa.

Ennuste on kuitenkin hyvin epävarma. Pääskenaarion ympärillä arvio ulottuu 40 000:sta aina 100 000:een. Helmikuussa julkaistussa edellisessä ennusteessa korkein lukema oli 140 000.

Muutos johtuu pitkälti siitä, etteivät tulijat enää pääse Euroopan läpi Ruotsiin saakka poliittisten muutosten takia. Tilanne on sama Suomessa.

Muun muassa EU:n ja Turkin hiljattain solmima sopimus estää turvapaikanhakijoiden pääsyä Eurooppaan. Pako lähtömaista sen sijaan ei ole hyytynyt. YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n mukaan noin Välimeren on tänä vuonna ylittänyt noin kolminkertainen määrä pakolaisia viime vuoden vastaavaan aikaan verrattuna.

”Tällä hetkellä näyttää siltä, että EU:n ja yksittäisten jäsenmaiden kontrollitoimet jatkuvat ja että yhä vähemmän turvapaikanhakijoita pääsee siksi Ruotsiin saakka tänä vuonna. Emme silti voi täysin sulkea pois, että nämä toimet loppuvat tai jotakin muuta arvaamatonta tapahtuu niin, että ihmiset jälleen pääsevät kulkemaan läpi Euroopan”, sanoo maahanmuuttoviraston operatiivinen johtaja Mikael Ribbenvik tiedotteessa.

Ruotsiin tulee tällä hetkellä noin 500 turvapaikanhakijaa viikossa, kun vielä syksyn kiivaimpina viikkoina lukema oli noin 10 000. Suomessa tulijoiden määrä on viime viikkoina ollut noin 60–100.

Ruotsi itse on torjunut tulijoiden saapumista muun muassa kertomalla turvapaikkapolitiikan tiukennuksista ja aloittamalla väliaikaiset sisärajatarkastukset Tanskan vastaisilla rajoillaan. Lisäksi Ruotsiin julkisilla kulkuvälineillä tulevilta vaaditaan henkilöpaperit maahan pääsyn ehtona erillisissä tarkastuksissa jo Tanskan puolella. Vaikka tulijoiden määrä on nyt vähentynyt selvästi, ei näiden tarkastusten lopettamisesta ole toistaiseksi merkkejä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat