Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ruotsissa ohittumassa ”historiallinen merkkipaalu”: arabiaa puhuvia pian enemmän kuin suomenkielisiä

Al Kompis -lehti versoi arabian kielen yleistymisestä. Lehti haluaa kotouttaa uusia ruotsalaisia journalismin keinoin.

Ulkomaat
 
Magnus Laupa
Juontaja Tahany Abood pakeni Syyrian sotaa Ruotsiin noin kaksi vuotta sitten. Sitä ennen hän työskenteli Syyriassa paikallisen aamutelevision hyväntuulisessa ohjelmassa. ”Tuntui pahalta hymyillä joka aamu, kun tiesi, mitä ulkona tapahtuu”, sanoo Al Kompiksen toimituksessa nyt työskentelevä Abood. Kameran takana Ahmed Stettea.
Juontaja Tahany Abood pakeni Syyrian sotaa Ruotsiin noin kaksi vuotta sitten. Sitä ennen hän työskenteli Syyriassa paikallisen aamutelevision hyväntuulisessa ohjelmassa. ”Tuntui pahalta hymyillä joka aamu, kun tiesi, mitä ulkona tapahtuu”, sanoo Al Kompiksen toimituksessa nyt työskentelevä Abood. Kameran takana Ahmed Stettea. Kuva: Magnus Laupa

Tukholma

Harva media voi näinä päivinä kerskua paperilehtensä hyvillä näkymillä. Mutta kun kielenä on arabia ja ollaan Ruotsissa, paperilehden suunta on lupaava.

”Muut paperilehdet vain kutistuvat, mutta meillä suunta on toinen”, sanoo päätoimittaja Mahmoud Agha ja piirtää käsillään käyrää ilmaan.

Agha istuu huoneessaan Tukholman Kistassa suuren kauppakeskuksen yläkerrassa. Täällä hän pyörittää vuonna 2012 perustamaansa Al Kompis -lehteä ja pikkuruista mediataloa.

Turvapaikanhakijoiden määrän kasvu on viime vuosina lisännyt myös Al Kompiksen lukijoita ja katsojia.

”Monet viranomaiset kääntävät aineistonsa arabiaksi, mutta he laittavat sen pdf-tiedostoihin sivuillensa. Materiaalia on hyvin vaikeaa löytää, ja teksti on usein juridista kieltä, jota on hyvin vaikea ymmärtää”, sanoo Agha.

”Toimittajana ajattelin, että journalististen keinojen käyttö on parempi tapa saada ihmiset ymmärtämään, mitä ympärillä tapahtuu.”

Al Kompiksen synty ja kasvu kertovat ilmiöstä, joka on Suomen kannalta kiinnostava: arabian kielen puhujien määrä lisääntyy kovaa vauhtia Ruotsissa ja ohittaa pian suomen kielen puhujien määrän.

Niin on jo hyvinkin saattanut käydä. Tarkkaa tietoa ei ole, sillä eri kielien puhujamääristä ei kerätä Ruotsissa tilastoja.

Magnus Laupa
Mahmoud Agha perusti Al Kompis -lehden, koska hänen mielestään tarjonta arabiaksi ei ollut riittävää.
Mahmoud Agha perusti Al Kompis -lehden, koska hänen mielestään tarjonta arabiaksi ei ollut riittävää.

Agha, Syyriassa kasvanut palestiinalainen toimittaja, päätti perustaa lehden koettuaan, etteivät ruotsalaiset mediatalot huomioineet kielivähemmistöä riittävästi. Itse hän on työskennellyt muun muassa Ruotsin radion pienessä arabiankielisessä toimituksessa, mutta hän halusi enemmän.

Kyse on paitsi journalismista myös integraatioprojektista, jonka välityksellä on tarkoitus kertoa arjesta Ruotsissa.

”Emme ole opettajia. Olemme kavereita. Emme vanhempia kavereita emmekä nuorempia vaan sellaisia, jotka ovat olleet hieman kauemmin maassa.”

Aghan huonetta vastapäätä on hiljattain perustetun verkkokanavan pieni tv-studio ja radiostudio. Aluksi lehti ilmestyi vain verkossa. Nyt kyse on monikanavaisesta tuotannosta.

Tekeillä on muun muassa ohjelma Jalla prata svenska, joka seuraa tosi-tv-tyyliin maahanmuuttajan kieliopintoja opettajan opastuksella.

Syyriasta muuttanut juontaja Tahany Abood on Al Kompiksen kasvot verkkokanavalla.

Kuukausittain ilmestyvällä paperilehdellä on nyt noin 30 000 kappaleen painos. Sitä toimitetaan muun muassa pakolaiskeskuksiin ja kirjastoihin eri puolille Ruotsia. Kysynnän kasvettua Agha haluaa muuttaa lehden lähiaikoina viikoittaiseksi.

Verkkosivuja lukee päivittäin niin ikään noin 30 000 ihmistä. Lukijoita on myös Suomesta.

Lehden Facebook-sivuilla on puolestaan selvästi enemmän seuraajia kuin vaikkapa Helsingin Sanomilla. Määrä kasvaa päivittäin noin tuhannella, kehuu Ahmed Stettea, yksi kuudesta kokoaikaisesta toimittajasta.

Rahoitus tulee yksinomaan mainoksista, vaikka toimitus toivoisi myös jonkinlaista yhteiskunnan tukea, sanoo Agha.

”Haaveeni on, että olemme tulevaisuudessa todellinen mediatalo, jonka talous on vakaalla pohjalla.”

Entä mitkä aiheet kiinnostavat Al Kompiksen toimitusta?

Magnus Laupa
Al Kompis -lehden nimi tulee kaveria tarkoittavasta ruotsin kielen sanasta.
Al Kompis -lehden nimi tulee kaveria tarkoittavasta ruotsin kielen sanasta.

Lehti kertoo pääasiassa ruotsalaisesta yhteiskunnasta. Esimerkiksi maahanmuuttolainsäädännön muutoksia ja kansalaisuutta koskevat artikkelit ovat hyvin suosittuja, sanoo Agha.

Al Kompis avaa myös ruotsalaisuuden ydinasioita: vaikkapa siitä, mitä ihmettä tarkoittaa ”fika”, siis kahvitella.

Tänään Agha on innoissaan illan haastattelusta, joka liittyy päivän uutisteemaan. Tentattavaksi tulee Omar Mustafa, Ruotsin sosiaalidemokraateista skandaalin saattelemana lähtöpassit saanut Ruotsin islamilaisen yhteisön puheenjohtaja.

Agha haluaa puhua Mustafan kanssa Ruotsissa kiivaana käyvästä keskustelusta, joka on koskenut useita islaminuskoisia poliitikkoja.

Esimerkiksi ympäristöpuolueen poliitikko Yasri Khan jätti vastikään tehtävänsä puolueessa, koska hän ei halunnut uskoonsa vedoten kätellä naista.

Samaa puoluetta edustava asuntoministeri Mehmet Kaplan taas joutui hiljattain lähtemään hallituksesta muassa taannoisen natsivertauksensa ja äärijärjestöjen kanssa näyttäytymisensä takia.

Magnus Laupa
Al Kompis -lehden sosiaalisen me dian kanavia seurataan innokkaasti.
Al Kompis -lehden sosiaalisen me dian kanavia seurataan innokkaasti.

Agha haluaa tietää, miksi muslimipoliitikoilla tuntuu nyt olevan vaikeaa.

”Aion kysyä tiukkoja kysymyksiä.”

Al Kompis on poliittisesti ja uskonnollisesti riippumaton ja edustaa vain arabian kieltä. Lukijajoukko on laaja: lukijoita on niin muslimeissa kuin kristityissäkin, ja heillä on taustaa eri maista. Vaikeita aiheita ei karteta, Agha sanoo.

Lehti on tarttunut viime aikoina muun muassa maahanmuuttajaperheiden lasten huostaanottoihin Ruotsissa. Esillä ovat myös sellaiset teemat kuin radikalisoituminen ja terrorismi.

Agha sanoo, että Al Kompis yrittää välittää väkivallan vastaista viestiä ja kuvata todellisuutta. ”Käsittelemme asioita kuten mikä tahansa muukin media. yritämme olla opettamatta ihmisiä. Olemme journalisteja ja tavoittelemme totuutta.”

Tutkija: Arabian kielen kasvu Ruotsissa on historiallinen merkkipaalu

Suomi on ollut kautta historian Ruotsin toiseksi suurin kieliryhmä. Nyt tilanne on muuttumassa: arabian kieli on ohittamassa suomen kielen puhujien määrässä.

”Kyse on historiallisesta merkkipaalusta”, sanoo tutkija Mikael Parkvall Tukholman yliopistosta.

Ruotsissa ei pidetä virallisia tilastoja kielten puhujamääristä.

Parkvall on tehnyt asiasta monimutkaiset laskelmat tuoreessa kirjassaan Språk i siffror – Vilka språk talas och av hur många? Hänen arvionsa on, että vuoden 2012 tilastojen perusteella suomenkielisiä olisi Ruotsissa noin 200 000 ja arabiankielisiä noin 155 000. Suomen kielen lukuihin sisältyvät meänkieliset.

Luvut perustuvat moniin oletuksiin, ja niitä on pidettävä suuntaa antavina.

Vuoden 2012 jälkeen Ruotsiin on tullut suuri joukko turvapaikanhakijoita. Pelkästään viime vuonna heitä saapui maahan 163 000, ja joukossa on suuri määrä arabiankielisiä muun muassa Syyriasta.

Samaan aikaan suomenkielisten määrä Ruotsissa vähenee tasaisesti, sanoo Parkvall.

Työn perässä 1960–1970-luvuilla Ruotsiin muuttaneet suomalaiset ovat jo iäkkäitä, eivätkä uudet sukupolvet enää opi suomea samalla tavalla. Muutos on siis voinut jo tapahtua.

”Sitä on vaikea sanoa tarkasti. Mutta suunnilleen nyt tai lähivuosina on sen aika.”

Parkvallin mukaan aihe on selvästi arka joillekin ruotsinsuomalaisille. He tuntevat laskelman vähättelevän ryhmänsä merkitystä.

Parkvall kertoo saaneensa palautetta useiden eri kieliryhmien edustajilta. Kommentit ovat olleet osin silkkaa kovasanaista nimittelyä.

”Olen saanut aika paljon kriittistä palautetta myös ruotsinsuomalaisilta, vaikka he eivät olekaan olleet äänekkäin ryhmä.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat