Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Puolue voi vielä yrittää syrjäyttää Trumpin

Donald Trump pelkää republikaanipuolueelle uskollisten asiamiesten vievän häneltä presidenttiehdokkuuden.

Ulkomaat
 
JIM BOURG / Reuters
Republikaanien presidenttiehdokkaaksi pyrkivä Donald Trump kertoi keskiviikkona Washingtonissa siitä, millaista hänen ulkopolitiikkansa olisi.
Republikaanien presidenttiehdokkaaksi pyrkivä Donald Trump kertoi keskiviikkona Washingtonissa siitä, millaista hänen ulkopolitiikkansa olisi. Kuva: JIM BOURG / Reuters

Clintonin ja Trumpin kaksintaistelu häämöttää

 Fakta

 Tiistaina Yhdysvalloissa käytiin esivaalit viidessä itärannikon osavaltiossa. Republikaanien Donald Trump ja demokraattien Hillary Clinton vahvistivat asemiaan.

 Trump voitti tiistain vaalit Connecticutissa, Delawaressa, Marylandissa, Pennsylvaniassa ja Rhode Islandissa. Demokraatit äänestivät samoissa osavaltioissa, ja Clinton voitti neljässä. Rhode Islandissa voiton vei Bernie Sanders.

 Trumpin valitsijamiesten määrä kasvoi 949:ään, eivätkä kilpakumppanit voi enää kuroa kiinni hänen etumatkaansa valitsijamiesten määrässä.

 Clintonilla on nyt 1 640 valitsijamiestä. Haastaja Bernie Sandersin mahdollisuudet saavuttaa Clinton ovat käytännössä hyvin pienet.

Washington

Tänä vuonna Yhdysvaltain presidentinvaaleissa ovat joutuneet valokeilaan ihmiset, joista ei yleensä puhuta paljon: valitsijamiehet. Äkkiä vaalitulos saattaa riippua heistä.

Esivaalit ovat republikaanien puolella siinä pisteessä, että kilpakumppanit eivät voi enää saavuttaa Donald Trumpia valitsijamiesten määrässä. Nyt kyse on enää siitä, saako Trump itsekään taakseen ehdokkuuteen tarvittavia 1 237:ää valitsijamiestä esivaalien loppuun mennessä.

Ellei näin käy, republikaanit valitsevat presidenttiehdokkaansa heinäkuun puoluekokouksessa Clevelandissa Ohiossa. Käytännössä ehdokkaan valinta jää tuolloin miljoonien äänestäjien sijasta 2 472 sisäpiiriläisen päätettäväksi.

Demokraattien puolella tilanne on selkeämpi: johtava ehdokas Hillary Clinton voi saavuttaa demokraattien ehdokkuuteen tarvittavat valitsijamiehet kesäkuun alkuun mennessä. Tuolloin puoluekokous vain siunaa Clintonin nimityksen.

Keitä valitsijamiehet ovat, ja miten he päättävät presidenttiehdokkaasta?

Valitsijamiesten runsaus määräytyy osavaltion koon ja ehdokkaan saamien äänien perusteella. Esimerkiksi New Yorkissa oli jaossa 95 republikaanien valitsijamiestä, joista Trump vei ainakin 89.

Se, keitä Clevelandiin lähetetään heinäkuussa, vaihtelee myös osavaltioittain. Paikoin ehdokas valitsee itse omat edustajansa, jolloin he ovat luultavasti ehdokkaalle tuttuja. Paikoin äänestäjät suosivat esivaaleissa valitsijamiehiä, jotka saattavat kertoa etukäteen, ketä he tukevat – tai olla kertomatta.

Kolmas tapa on se, että puolue tai paikalliset puoluejohtajat nimittävät valitsijamiehet ehdokkaan suostumuksella tai ilman sitä. Tällöin valitsijamiehet ovat usein paikallisia puolueaktiiveja. Neljäs ryhmä on kunkin osavaltion republikaanipuolueen kolme johtohahmoa, joista tulee valitsijamiehiä automaattisesti.

Republikaanien sisäpiiriläiset hermostuttavat Trumpia. Hän ei tule toimeen oman puolueensa kanssa ja pelkää, että sen johto yrittää taivutella valitsijamiehet toisten ehdokkaiden taakse. Puolue-eliitti ei pidä Trumpista hänen äärimielipiteidensä takia.

Mitä puoluekokouksessa sitten tapahtuu?

Valitsijamiesten käytöstä puoluekokouksessa säätelevät sekalaiset säännöt. Kun puoluekokous äänestää ehdokkaasta, 95 prosenttia valitsijamiehistä on sitoutunut äänestämään ensimmäisellä kierroksella sitä ehdokasta, jonka taakse heidät on esivaalien äänimäärän perusteella nimitetty. Esimerkiksi kisasta jo luopuneen Marco Rubion valitsijamiehet äänestävät aluksi Rubiota.

Ellei kukaan ehdokkaista saa yli puolta eli 1 237:ää valitsijamiestä ensimmäisellä äänestyskierroksella, peli muuttuu jännittäväksi ja kulisseissa alkaa suhmurointi. Toisella kierroksella jo 61 prosenttia valitsijamiehistä on vapaa äänestämään ketä tahansa, kolmannella kierroksella 82 prosenttia.

Teoriassa tämä tarkoittaa, että valitsijamiehet voisivat päättää nimittää republikaanien presidenttiehdokkaaksi vaikka esivaalien kolmosen, maltillisen kuvernööri John Kasichin, jos he ajattelisivat hänen pärjäävän paremmin demokraattia vastaan.

Käytännössä Trump ja hänen kannattajansa nostaisivat hirveän mekkalan – elleivät mellakan –, jos valitsijamiehet veisivät nimityksen johtavalta ehdokkaalta. Olisi aito vaara, että republikaanipuolue hajoaisi.

Lisäksi Trumpin äänestäjät voisivat jäädä varsinaisena vaalipäivänä protestiksi kotiin.

Siksi on edelleen todennäköisintä, että Trump lukitsee ehdokkuuden esivaalien aikana tai ensimmäisellä äänestyskierroksella, ja hänet nimitetään republikaanien presidenttiehdokkaaksi.

Varmuuden vuoksi Clevelandin poliiseilta on peruttu lomat puoluekokouksen ajaksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat