Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uudet vaalit tuskin ratkovat Espanjan umpisolmua

Uuden hallituksen kokoon saamiseksi tarvitaan merkittäviä kompromisseja.

Ulkomaat
 
ELOY ALONSO / REUTERS
Espanjan sosialistipuolueen johtajan Pedro Sánchezin vanha vaali juliste oli repeytynyt Lugonesissa Asturian maakunnassa tiistaina.
Espanjan sosialistipuolueen johtajan Pedro Sánchezin vanha vaali juliste oli repeytynyt Lugonesissa Asturian maakunnassa tiistaina. Kuva: ELOY ALONSO / REUTERS
Fakta

Voimasuhteet ovat säilyneet

 Espanjan neljän suurimman puolueen odotettavissa olevat parlamenttipaikat sanomalehti El Mundossa viime perjantaina julkaistun kyselyn perusteella (suluissa paikkamäärän muutos joulukuun vaaleista):

 Keskustaoikeistolainen konservatiivipuolue PP: 126 (+3)

 Keskustavasemmistolainen sosialistipuolue PSOE: 91 (+1)

 Vasemmistolainen Podemos: 58 (–11)

 Keskustalainen liberaalipuolue Ciudadanos: 45 (+5).

Enemmistöhallitukseen vaaditaan 176 paikkaa.

Päätös uusintavaaleista herättää espanjalaisissa toiveikkuuden sijasta lähinnä turhautumista. On vaikea nähdä, että 26. kesäkuuta järjestettävät vaalit tuottaisivat ratkaisevasti eri tuloksen kuin viime joulukuun vaalit, joista syntyi poliittinen umpisolmu.

Hallituksen muodostaminen osoittautui mahdottomaksi, kun perinteiset valtapuolueet, konservatiivit ja sosialistit, menettivät asemiaan protestipuolueille Podemosille ja Ciudadanosille.

Kahdesta suuresta tuli neljä suurta, mutta se lamautti koko maan. Kuningas Felipe päätti vaaleista tiistaina. Lamaannus uhkaa jatkua niiden jälkeenkin.

Neuvottelujen epäonnistuminen johtuu siitä, että kukaan ei halua liittoutua virkaa toimittavan konservatiivipääministerin Mariano Rajoyn kanssa eivätkä keskustalainen talousliberaali Ciudadanos ja vasemmistolainen Podemos halua olla missään tekemisissä toistensa kanssa.

Näistä aineksista ei yksinkertaisesti saa aikaan liittoa, jonka paikkamäärä riittäisi edes lähelle enemmistöhallitusta. Mielipidekyselyjen mukaan neljän suurimman puolueen kannatuksessa ei ole tapahtunut merkittäviä muutoksia sitten joulukuun vaalien.

Osasyy puolueiden sovintohaluttomuuteen on ollut usko omien pelimerkkien parantumiseen uusintavaaleissa. Näin ei kuitenkaan ole käymässä, ellei jotain todella yllättävää tapahdu touko- ja kesäkuun aikana.

Vahvimmat merkit pienistä muutoksista viittaavat Podemosin kannatuksen vähentymiseen ja Ciudadanosin kasvuun, mutta eivät mitenkään ratkaisevasti.

Kun hallitus joskus mahdollisesti saadaan kokoon, se johtunee voimasuhteiden mullistumisen sijaan siitä, että tarpeeksi moni kyllästyy seuraamaan leikkiä omasta poterosta ja suostuu kompromisseihin.

Kompromissit olisivat ehkä kannattaneet jo ennen kuin Espanja pysähtyi paikoilleen yli puoleksi vuodeksi, mikä ei suoranaisesti auta maata jaloilleen talouskriisin jälkimainingeissa. Verkkolehti El Españolin mukaan jo itse uusintavaalit maksavat 192 miljoonaa euroa.

Keskiviikkona espanjalaisten sanomalehtien pääkirjoituksista välittyi väsymys tilanteeseen riippumatta siitä, mihin ne ovat poliittisesti kallellaan. Sama turhautuminen syö todennäköisesti ihmisten äänestysintoa.

Sosialistijohtaja Pedro Sánchez syyttää tilanteesta erityisesti Podemosin Pablo Iglesiasia, joka ei suostunut tukemaan hänen liittoaan Ciudadanosin Albert Riveran kanssa konservatiivien syrjäyttämiseksi.

Kansa on kyllästynyt puoluejohtajien keskinäiseen loanheittoon jo aikapäiviä sitten.

Joulukuussa espanjalaiset tilasivat kiistatta muutosta. Kukaan ei vain suostu toimittamaan tilausta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat