Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Matka korvessa taittuu Iljan ja Reetan kanssa

Maantiellä Vologdaan HS:n Lada alkaa kuumentua. Musta kaunotar selviytyy korjaamolta matkaan ja saa arvolleen sopivan etunimen.

Ulkomaat
 
Pekka Hakala HS
Šarnan kylän kirkko Vologdan ja Jaroslavlin välissä on murheellinen näky. Lada ja kuljettaja ovat tauolla.
Šarnan kylän kirkko Vologdan ja Jaroslavlin välissä on murheellinen näky. Lada ja kuljettaja ovat tauolla. Kuva: Pekka Hakala HS

Voi hyvänen aika, että venäläinen valtatie voi olla hieno!

Viipurista Pietarin ohi Tihvinään ajettaessa baana on kuin parketilla ajaisi. Eikä ole moittimista sen jälkeenkään muutamia osuuksia lukuun ottamatta – antaa rallattaa.

Vologdan alueen korvissa ja aapasoilla menee helposti kymmenen kilometriä niin, ettei näy muuta liikennettä kuin tien yli jolkuttava kettu. Hirvivaaramerkkejä on siellä täällä.

Vologdaan tultaessa alkaa vähän hermostuttaa: Ladan moottorilämpötila nousee kuoppaisilla kujilla liikennevaloissa kököttäessä huolestuttavan korkeaksi. Yritän pitää kierrokset maltillisina sillä seurauksella, että öljynpainevalo alkaa välähdellä.

Aamulla kaadan litran purkin puolisynteettistä moottoriöljyä koneeseen ja lähden etsimään korjaamoa: epäilen, että moottorijäähdyttimen tuuletin on sanonut sopimuksen irti.

Parin tunnin etsinnän jälkeen löytyy oikea paja ja asentaja Andrei Baderdynov, joka käskee hakemaan varaosaliikkeestä uuden termostaatin.

Termostaatti vaihtuu nopeasti, ja tuuletinmoottori saa uuden sulakkeen. Sitten matka jatkuu vaihteeksi kohti etelää, Jaroslavliin ja Moskovaan johtavaa valtatietä.

Venäjän yleisnopeusrajoitus on 90 kilometriä tunnissa paitsi taajamissa, joissa rajoitus on 60 kilometriä tunnissa. Tätä ei yleensä kerrota rajoitusmerkeillä: taajamakyltit pitää vain huomata. Poliisin virallinen sietoraja on 20 kilometriä tunnissa ylinopeutta.

Puolentoista tuhannen kilometrin matkalle sattui viisi tutkaa, joista kaikista vastaantulijat varoittivat ystävällisesti valoja väläyttämällä.

Minulla on näillä selkosilla kaksi matkaseuralaista.

Toinen heistä on Ilja, Navitel-navigaattorini matala miesääni. Laite päästää kaksi nuhtelevaa piipahdusta aina, kun todellinen ajonopeus ylittää 110 kilometriä tunnissa. Niin käy vain ohituksissa. Ilja tunnistaa nopeusrajoituksia, koska siinä on Beeline-operaattorin tähän tarkoitukseen räätälöity sim-kortti.

Toinen seuralaiseni on hankkimani Lada 2105, joka on siis päättänyt naukkailla öljyä vajaat puoli litraa tuhannella kilometrillä. Bensaa näyttäisi kuluvan jotain 7,5:n ja 8 litran välillä sadalle kilometrille. Ei mikään umpijuoppo mutta melkoinen tissuttelija.

Olen ristinyt auton Reetaksi Aretha Franklinin mukaan – mustia ja kovaäänisiä kaunottaria molemmat.

Pekka Hakala HS
Andrei Bagerdynov vaihtoi Ladaan termostaatin ja jäähdytysmoottorin sulakkeen Vologdassa.
Andrei Bagerdynov vaihtoi Ladaan termostaatin ja jäähdytysmoottorin sulakkeen Vologdassa.

Aivan, soul-laulaja Aretha Franklin on jo 74-vuotias ja minun Reetani vasta kuusi. Mutta tarkoitankin nuorta Aretha Franklinia: sitä 26-vuotiasta, joka levytti vuonna 1968 kappaleensa Think. Sen kertosäkeessä Franklin kiljaisee kuin Ladan voimansiirto: ”Freedom!”

Runsaat sata kilometriä Vologdan eteläpuolella käännyn vasemmalle ja lähden suunnistamaan uudelleen kohti itää ja Kirovin kaupunkia. Suorinta reittiä, liittovaltion valtatietä pitkin.

Muutamassa minuutissa selviää, että parista seuraavasta päivästä tulee yhtä helvettiä. Tiessä on enemmän paikkauksia kuin alkuperäistä öljysoraa.

Neljänkymmenen kilometrin jälkeen edessä on varoitusmerkki: kuoppia viisi kilometriä. Ensin naurattaa, mutta sitten Reetan eturenkaat jysähtävät puolen metrin syvyiseen rotkoon. Viidenkympin nopeus on hurjastelua.

Tienvarsilla on vallankumouksen huumassa sata vuotta sitten tuhottuja kirkkoja ja hajonneita kolhoosinavetoita. Sitten oikealla näkyy rivi uusia karjasuojia ja vastaan tulee koulubussi. Joku täällä vielä uskoo maaseudun tulevaisuuteen.

Koulubussin lisäksi vastaan ryömii rekkoja. Kuskit ovat ilmeisesti samaa mieltä kanssani: kahdensadan kilometrin mutka takuuvarmoja valtateitä pitkin on ajan ja polttoaineen tuhlausta. Siltojen painorajoitukset eivät näytä heitä huolettavan.

Illalla saavun Buin pieneen rautatiekaupunkiin ja pysäköin sen parhaan – ellei jopa ainoan – hotellin pihaan. Vastaanotossa ei ole ketään. Henkilökunnan keittiöstä löytyy rouva, joka on aidosti hämmästynyt yllätysvieraan saapumisesta.

Termoskahvistani on läikkynyt vain yksi mukillinen etupenkille, muistiinpanolehtiön ja kännykän päälle. Aika naukata viimeiset, mustana ja makeana.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat