Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Donald Trump Washingtonissa: USA tulee aina ensin

Ulkomaat
 

Washington

Presidentti Donald Trumpin ulkopolitiikka perustuisi kaikessa Yhdysvaltain etuihin. Näin linjasi republikaanien johtava ehdokas keskiviikkona Washingtonissa puheessa, jolla hän tavoitteli uutta uskottavuutta.

”Katsoisin maailmaa Yhdysvaltain etujen kautta”, Trump julisti.

Amerikka ensin -periaate sisältäisi Trumpin mukaan sen, että Euroopan pitäisi maksaa nykyistä suurempi osa puolustusliitto Naton menoista. Yhdysvallat on ollut pitkään tätä mieltä, mutta Trump mahdutti mukaan uhkauksen.

”Ellei näin tapahdu, Yhdysvaltain täytyy olla valmis antamaan liittolaisten puolustaa itse itseään.”

Presidentti Trumpin mielestä vakaus olisi Yhdysvalloille tärkeämpää kuin demokratian levittäminen. Syrjäyttämällä diktaattoreita tai seisomalla sivussa Yhdysvallat on luonut Lähi-itään tyhjiön, jonka äärijärjestö Isis on täyttänyt.

”Miksi veisimme länsimaista demokratiaa paikkoihin, joissa se ei kiinnosta?” Trump sanoi.

Vakauden suosiminen demokratian kustannuksella näkyi siinäkin, että Trump suhtautui Venäjään sovittelevasti. Hän sanoi, että Yhdysvaltain pitäisi ”lieventää jännitteitä” ja ”etsiä Venäjän kanssa yhteisiä etuja”. Ukrainan sotaa hän ei maininnut.

Trumpin puhetta pidettiin Yhdysvalloissa etukäteen kampanjan käännekohtana. Todennäköisen presidenttiehdokkaan on alettava puhua maltillisemmin, jotta äänestäjät uskaltaisivat antaa hänen haltuunsa ydinaseiden laukaisunapit.

”Rooli, jota hän on esittänyt, on nyt vaihtumassa rooliksi, jota olette odottaneet”, sanoi Trumpin avustaja Paul Manafort viime viikolla puolueväelle.

Trumpin puhe ei heti vakuuttanut arvostelijoita. Sitä pidettiin nationalistisena, protektionistisena ja ristiriitaisena.

Trumpin ulkopolitiikka olisi samaan aikaan hyökkäävää ja eristäytyvää. Hän vakuutti lyövänsä Isisin nopeasti mutta välttävänsä Yhdysvaltain voimien venyttämistä. Hän sanoi suurentavansa armeijaa mutta tekevänsä sen säästeliäästi.

Lupaus, jonka mukaan liittolaiset voisivat jälleen luottaa Yhdysvaltoihin, sopi huonosti yhteen sen kanssa, että liittolaiset joutuisivat puolustamaan itseään.

Omien etujen lisäksi Trumpin ulkopolitiikan teemoja olivat voima ja suuruus. Ilman niitä ei ole kunnioitusta, Trump sanoi.

”Kaikki tämä muuttuu, kun minusta tulee presidentti. Amerikasta tulee taas vahva.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat