Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Putin matkasi läpi Venäjän todistaakseen raketin laukaisua – raketti myöhästyi ja Putin turhautui

Miehittämättömän Soyuz-raketin laukaisu Vostotšnyin kosmodromista Amurin alueelta Venäjän Kaukoidästä peruttiin vain puolitoista minuuttia ennen määräaikaa.

Ulkomaat
 
REUTERS
Soyuz-raketti näkyi puiden takana Vostotšnyin laukaisukeskuksessa Amurin alueella keskiviikkona.
Soyuz-raketti näkyi puiden takana Vostotšnyin laukaisukeskuksessa Amurin alueella keskiviikkona. Kuva: REUTERS

Venäjän presidentti Vladimir Putin turhautui maansa avaruusohjelman ongelmiin matkustettuaan Kiinan rajan tuntumaan saattelemaan matkaan uuden laukaisukeskuksen ensimmäistä rakettia.

Miehittämättömän Sojuz-raketin laukaisua Vostotšnyin kosmodromista Amurin alueelta Venäjän Kaukoidästä päädyttiin lykkäämään vain puolitoista minuuttia ennen määräaikaa.

Raketin oli tarkoitus lähteä matkaan keskiviikkona aamuviideltä Suomen aikaa toimittaakseen kolme satelliittia avaruuteen.

Lopulta raketti saatiin matkaan torstaina, päivä alkuperäisen ajankohdan jälkeen.

”On huono juttu, että kohtaamme monia vikoja. Tähän pitää puuttua asiaankuuluvasti”, Putin sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan.

Tapaus palautti mieleen Venäjän avaruusohjelman monet epäonnistumiset viime aikoina. Esimerkiksi huhtikuussa 2015 laukaistu miehittämätön Progress-huoltoalus ei koskaan päässyt Kansainväliselle avaruusasemalle ISS:lle asti.

Putin sanoi, että keskiviikkona ilmennyt vika oli siitä vastaavien viranomaisten mukaan ”rakettijärjestelmässä” eikä uudessa laukaisukeskuksessa.

Torstaina Putin kommentoi raketin varsinaista laukaisua jo positiivisemmin.

”Onnittelen teitä. Tästä on syytä olla ylpeä”, hän sanoi Venäjän median mukaan.

Venäläinen riippumaton avaruusasiantuntija Vadim Lukaševitš arvioi, että Putinin läsnäolo saattoi vaikuttaa tapahtuneeseen.

”Sotilaat ja kaikki raketteja laukaisseet tuntevat ’vierailuefektin’ käsitteen. Korkeiden johtajien saapuminen paikalle johtaa hermostuneisuuteen ja lisää virheen mahdollisuutta”, hän sanoi AFP:lle.

Putin on sijoittanut kymmeniä miljardeja euroja Venäjän avaruusohjelmaan kohentaakseen sitä Neuvostoliiton hajoamista seuranneen laiminlyönnin jäljiltä. Vostotšnyin laukaisukeskuksen on tarkoitus vähentää Venäjän riippuvuutta Baikonurin laukaisukeskuksesta, joka sijaitsee Kazakstanissa.

Vostotšnyin keskuksen valmistuminen on kuitenkin viivästynyt muun muassa korruptiopaljastusten, työläisten lakkoilun ja budjetin ylittymisen takia.

Venäjän avaruusongelmat huolestuttavat myös Yhdysvaltoja, koska sukkulaohjelmansa lopettamisen jälkeen se on ollut Venäjän varassa saadakseen astronauttejaan ISS:lle.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat